Yarenler şehrinde doğan, mütevazi kişiliği ile milyonların sevdiği ve izlediği Turgay Başyayla’nın Korkusuz Medya’ya yaptığı çok özel açıklamalar:

 

Sanatsal hayatınızın dışında Samanyolu TV’de Davetsiz Misafir programını sunuyorsunuz. Böyle bir projeye adım atmak için nasıl karar verdiniz bizimle paylaşır mısınız?

Davetsiz misafir 4 sene önce İstanbul Kültür Başkenti 2010 için hazırladığım bir projeydi. Daha sonra tv programına dönüştürürsem milletimizin birlik beraberliği, tükenmeyen sevgisi hoşgörüsü ve zengin kültürü adına daha verimli olacağını düşündüm ve böyle hayata geçirdim.

Davetsiz Misafir programıyla Türkiye’nin her köşesini gezip, gittiğiniz yerlerin kültürlerini, yemeklerini, adetlerini, insanların sıcaklığını tüm Türkiye’ye gösteriyorsunuz. İnsanları, kültürleri anlatmak nasıl bir duygu?

5000 yıllık asil kültürümüzün bugüne olan etkilerini anlatmak ifadelendirmek çok heyecan verici. türkülerimiz, halkoyunlarımız, yemeklerimiz, giysilerimiz, asil tarihimiz, doğal güzelliklerimiz, ata sporlarımız ve daha sayamadığım göz kamaştırıcı örf ve adetlerimiz nefes kesici. Tekrar tekrar bu topraklara ve ceddimize hayran olmamak elde değil. Her hafta bu güzellikleri milyonlara anlatabilmenin verdiği keyif ve huzuru varın siz düşünün. Arşivleyip kayıt altına alıyoruz ve çocuklarımız ve gençlerimiz adına da önemli bir kaynak ortaya koyuyoruz.

Sizce televizyonculuğun ne gibi sorunları ve zorlukları var?

Tv kanalları ve reklam sektörünün arasına sıkışmış kaliteden yoksun yüzlerce proje ve formatla yarış halindeyiz. Davetsiz misafir Anadolu da ki gerçeğin, yaşanmışlıkların ve hali hazırda yaşananların en güzel hikayesi. Başta bu kavgadan sağ salim çıkamayacağımı düşündüm ama Rabbimin ve milletimizin yardımıyla bu keşmekeş çekişmelere hiç düşmeden zirveye yerleştik. trilyonluk projelerden çok daha fazla izlenen medyada şok etkisi yapan bir hale geldi programımız. Doğru, dürüst ve kaliteli bir anlayışında kabul göreceğini tüm sektöre gösterdik şükürler olsun.

Türkiye’nin birçok yerini gezmiş, insanları tanımış biri olarak, Türkiye’ coğrafyası, insanları, kültürü ile ilgili düşünceleriniz neler?

Gezi programları sayesinde doğunun batıdan, kuzeyin güneyden haberi oldu. Yıllarca önyargılarla yaşayıp durmuşuz. Bu aziz milletin ve bereketli toprakların her köşesi ayrı değerli. Şükretmeliyiz aynı bayrağın altında aynı toprağın üzerinden böylesine asil bir millet olduğumuz için. Yaklaşık 650.000 km yol gittik, davetsiz misafir olduk sofralara, köylere, şehirlere ve bir şeyin farkına vardım; ortada kavga dövüş yok! 3-5 kendini bilmez insanın ve bir kısım medyanın oyununu fark  ettim. İnsanımız 81 ilde barışı, hoşgörüyü ve sevgiyi hem birbirinden hem de bizden eksik etmiyor. Türkü, kürdü, Lazı, Abazhası, Çerkez i, gürcüsü, Alevisi, Sünnisi vs. hep bir ve beraberiz. farklılıklarımız zenginliğimiz adeta. Aynı türkülere ağlayıp, aynılarına gülüyoruz, omuz omuza halaylar zeybekler horonlar oynayıp aynı enfes yemeklere kaşığı sallıyoruz. Oyuna gelmememiz gerekiyor, dirliğimize birliğimize kastedenler var.

Televizyon programcılığınızın dışında müzik hayatınız ve oyunculuğunuz ile gündemde olan birisiniz. Bu üç mesleği nasıl bir arada yürütebiliyorsunuz?

Planlı ve programlı yaşamayı seviyorum. Bu sayede yorumculuk, sunuculuk, oyunculuk derken yazarlığımın ilk meyvası kitabımı da nihayet çıkardım (Davetsiz Misafirin Lezzet Yolculuğu). tv programları suya yazı yazmak gibi maalesef çabuk siliniyor hafızalardan, kitapla yaşadığım ve tespit ettiğim her anı fotoğrafladım ve anlattım. Ayrıca iki farklı sektörde de hizmet vermeye başladık 2013 te; biri Anadolu yakasında spor ve sosyal tesisler (PAC pure atlethic club) içinde tüm spor dallarının eğitiminin verildiği ayrıca spa buhar odaları, sahunalar, hamamlar, yemek alanları, sinema salonları eğlence merkezlerinin yeraldığı ve modern dans, halk oyunları, enstrüman kursları ve Türkiye turlarının yer aldığı kompleksler ve diğeri, Avrupa yakasında Klasik Osmanlı mobilyalarının yer aldığı geçmişin konfor ve zerafetini günümüze taşıyan mağazamızda hizmet vermekteyiz. Hem sahnede, hem tv programımda,çekilen filmlerimizde, hazırladığım albüm ve kitaplarda, tesislerimizde ve diğer alanlardaki ekiplerimle dostlarımla gurur duyuyorum. Sistemli bir çalışmayla her şey mümkün.

Müziğin, türkülerin hayatınızda ki yeri nedir?

Tutkum diyebilirim. Türküler ve anlattıkları olmasa onların gerçek sahipleri ve sakinleri olmasa çaba harcadığım ve anlatma gayretinde olduğum bunca güzel anın hiçbir anlamı olmazdı. Kaynak hep türküler, güzel yürekli insanlarımız ve kadim kentlerimiz, ilçelerimiz, köylerimiz oldu.

Bir seçim yapmanız gerekse tercihiniz hangi meslekten yana olurdu? Ve neden?

Hepsi birbirine sıkı sıkıya bağlı hiçbirinden vazgeçme lüksüm kalmadı artık. Ya hep ya hiç...

Kariyeriniz için ve hayatınızda kendinize örnek aldığınız isimler var mı?

Bir gezgin ve sanatçı duruşuyla ve fıtratıyla Rahmetli Barış Manço, Şayet tarihi bir üstadımız ise onun adı Evliya Çelebidir. Doğumunun 402. yılında saygıyla anıyorum. 30 ülke, 3 Padişahlık ve 3 kıta gezmiş. esprili kişiliği, müziğe olan merakı ve hoş sohbetiyle örnek aldığım gurur duyduğum atam.

Bu kadar popüler bir isimken, büyük bir yeteneğe sahip iken medya dan uzak durmayı nasıl başarıyorsunuz? Kendinizi medyadan nasıl uzak tutuyorsunuz?

Ben bir Yarenim, Çankırı’nın elmacı köyünden çıkmış memur bir babanın evladıyım. Yarın pişman olacağım bir davranışı yapmak yerine ölmeyi tercih ederim. Meşru ve asil yollardan şöhret olma kaygısı ve hırsıyla hiç adım atmadım. İşinizi ihlasla yapıp içtenlik ve samimiyetinizle de gönüllerde olmak zor değil. Daha kalıcı olduğuna emin olabilirsiniz bu hal ile yaşamanın.

Sizce iyi bir sanatçı nasıl özelliklere, nasıl bir kişiliğe sahip olmalı?

Kendinden önce mensubu olduğu toplumu düşünüp binlerce yıllık zengin kültürünü ifadelendiren, alçakgönüllü, dünyevi kaygıların peşinden körü körüne koşmayan ve içinde yaşadığı toplumu bir ayna gibi yansıtan insanlar olmalı.

Cumhuriyet tarihinin TBMM'de halk konseri veren ilk sanatçısı ünvanına sahipsiniz.. Bu ünvanınız hakkında neler düşünüyorsunuz? İlk olmak nasıl bir duygu?

Hala gururunu ilk günkü gibi yaşıyorum. Vesile olan devlet büyüklerimize teşekkür ederim.

Gelecek için gerek televizyon programları, gerek dizi ve filmler, gerekse sanat hayatınızla ilgili planlarınız ve projeleriniz neler?

Davetsiz Misafir, inşallah Allah kaza bela vermezse dualarınızla devam edecek. Yeni birkaç tv projemiz var,  onları bu yıl hayata geçirmeye çalışacağım, kitabımın diğer 4 cildini hazırlamaya başladım yazıp Anadolu’yu fotoğraflıyorum, yedinci albümüm YEDİ bu hafta müzik severlerin beğenisine sunuluyor, 7 bölge, 7 türkü, 7 şiir, 7 şiir yorumcusu. (İbrahim Sadri, Serdar Tuncer, Reha Yeprem, Gülay Özdem, Hasan Basri, İbrahim Dizlek ve Ahmet Coşkun)


Turgay Başyayla boş zamanlarını neler yaparak geçiriyor?

Şayet birkaç saat kalırsa geriye geçirdiği trafik kazaları ve sürekli gittiği yollar yüzünden boyun ve bel fıtığıyla mücadele edip sürekli yüzüp uzun uzun yürüyor.

Davetsiz misafirin lezzet yolculuğunda 40 ilimizin en meşhur yemeklerinin tarifi, o kentin tarihi turistik yerleri, şehre dair notlarım ve objektifimden müthiş kareler var. önemli ve verimli bir kaynak oldu Anadolu tutkunları adına...

Beni Kırmayarak Sorularıma Mütevazilikle Cevap veren, Sevgili Dostum.Turgay Başyayla'ya Çok Teşekkür ediyorum


Mehmet İshak Telli