Refleksterapi Merkezi Kurucusu Elif Topaloğlu Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünden mezun olduktan sonra, Hocası Esat Başaran’ın Türkiye’deki ilk öğrencisi olarak Türkiye’nin ilk kadın refleksoloğu olma ünvanını kazanıyor. Yürümek istediği yolun bu olduğuna karar vererek Brussel Capital University’de Refleksoloji Lisans eğitimi alan Elif Topaloğlu 9 yıl sürdürdüğü  Psikoakademi İzmir Şube Müdürlüğü görevinin ardından kendi Kliniği olan Refleksterapi Merkezi’ni kuruyor ve Refleksologlar ve Refleksoloji Uygulama Derneği Başkanlığı görevini 5 yıldan bu yana sürdürüyor. Mesleğinde 10. yılı geride bırakan Elif Hanım için, refleksoloji sadece bir meslek değil; işi kendisine aynı zamanda büyük manevi bir haz sağlıyor. 

Röportaj : KORKUSUZ MEDYA

Refleksoloji  Türkiye’de hala çok fazla tanınmayan bir tedavi yöntemi, bize ne olduğundan biraz bahseder misiniz?
Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan doğu kaynaklı geleneksel bir tedavi yöntemi olan Refleksoloji, son yıllarda Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı Tamamlayıcı Tıp yöntemlerinden biri olarak, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok hastalığın tedavisinde başarıyla kullanılıyor. Tedavide, ayaklar vücudun aynası olarak düşünülüyor ve ayaklarda bulunan, vücuttaki her bir organa karşılık gelen belirli noktalar, özel bası teknikleri ile uyarılıyor ve o noktayla bağlantılı organlarda istenen iyileşme sağlanıyor.

Peki Refleksoloji vücuda ne sağlar, nasıl tedavi eder?

Refleksoloji uygulaması ile kan dolaşımını düzenlenerek lenfatik sistemin çalışmasına katkıda bulunulur.Vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur. Dikkat eksikliğinin giderilmesinde, algılamada, hafıza ve öğrenmeyi kolaylaştırmada etkilidir. Ağrı kesici etkisi bulunuyor. Özellikle eklem ağrıları ve stres kökenli baş ağrılarında çok çabuk etki gösteriyor. Hücrelerin iyi şekilde beslenmesini sağladığından, yaşlılık belirtilerini geciktiriyor. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için hastalıklara daha dirençli olunmasına yardımcı oluyor. Stresi azaltmada başarılı etkiye sahip olduğundan anksiyete ve panik atak bozukluğuna etki sağlıyor. Vücut organlarının iyi çalışmasını imkan tanıyor. Ameliyat sonrası vücudun toparlamasına yardımcı oluyor. Kaslar ve tendonlardaki spazmı azaltıyor.Sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahip oluyor. Depresyon düzeyini düşürüyor. Hastalık sonrası vücutta toplanan ödemin atılmasına yardım ediyor. Hareketsiz yaşam tarzı olan kişilerde olumlu etkiye sahip oluyor. Yağ ve ter bezlerini aktifleştirerek cildin nemlenmesini sağlıyor.


Refleksoloji’yi kimler uygular uygulayan kişilerin ne gibi yetkinlikleri olması gerekiyor?

Refleksoloji Terapisini uygulayan Uzman Kimseye Refleksolog / Refleksolojist ya da Refleksoloji Uzmanı denir.Türkiye’de hala Refleksoloji eğitimi veren bir Üniversite açılmış değil bu sebeple ben eğitimimi yurtdışı kaynaklı aldım. Başkanı olduğum Refleksologlar ve Refleksoloji Uygulama Derneği özellikle bireysel sağlık çalışanlarına ve hastanelere eğitim vermektedir.  Refleksologlar, Anatomi-Fizyoloji-Kinesiyoloji İlk yardım ve sağlık bilgisi ve aynı zamanda masaj uygulaması anlamında önemli ve gerekli eğitimleri kabul edilen ve geçerliliği tescillenmiş merkezlerden eğitim alan kişiler olmalıdır.

Refleksoloji hangi hastalıklarda etkili?

Refleksoloji en çok bel - boyun fıtığı, stres, panik atak, depresyon, migren ve diğer baş ağrılarında, uyku bozukluklarında, çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivitede, otizm, konuşma bozuklukları, serebral palsi spina bifida gibi beyin kaynaklı felç durumlarında, kabızlık, hazımsızlık, reflü, gastrit, kolit gibi sindirim problemlerinde, menopoz, regl sorunları, yumurtalık kistleri gibi hormonal problemlerde, solunum problemlerinde ve sinüzitte, kas-eklem ağrılarında ve romatizma da etkilidir. Bu kadar çeşitli hastalık grubunda etkili olması ve tamamen doğal olması sebebi ile yurtdışında en çok tercih edilen tamamlayıcı tıp yöntemi olarak kayıtlara geçmiş durumda.

Peki yan etkileri var mıdır, uygulanması sakıncalı olan bir hastalık?

Refleksoloji tedavisinin en etkili doğal tedavi yöntemidir, herhangi bir yan etkisi yoktur bebeklerde dahi güvenle uygulanabilir. Fakat kan dolaşımını hızlandırdığı için kalp hastalıklarında ve lösemi hastalarında uygulanılmaz, kırık çıkıklarda herhangi tedavi edici bir etkisi yoktur.

Tedavi süreci nasıldır, ne kadar sürer?

Refleksoloji tedavisi kişinin hastalığına göre değişmekle birlikte haftada 1-2 seans olacak şekilde uygulanır. Bir seans yaklaşık olarak 30 dk. sürer ve tedavinin ne kadar süre devam edeceği hastanın tedaviye verdiği cevaba göre değişim gösterir. Hastalar genellikle 2 seans sonrasında hissedilir sonuçlar almaya başlarlar fakat tedavi sürecinin bitimi kronik hastalıklarda daha uzun sürerken reflü, kabızlık, bel tutulması gibi hastalıklarda kısa sürede iyileşme gerçekleşir.


Son olarak mesleğiniz hakkında söylemek istedikleriniz var mı?

Refleksoloji’nin benim için meslek olmaktan öte anlamları da var, işimi seviyorum. İnsanların yıllardır ruhen ve bedenen çektiği kronik hastalıkları yenmelerini sağlamak, yürümeyen, ellerini kullanamayan hastaların fiziksel fonksiyonlarını geri kazanmasına yardımcı olmak, bir annenin çocuğundan senelerdir duymayı umut ettiği anne kelimesini duymasına vesile olmak ya da bir trafik kazası sonucu kişi için “Artık eskisi gibi olmaz” denildiği noktada onlara ışık olabilmek bir insanın yaşayabileceği en muazzam duygulardan biri. 

ÖZEL HABER

KORKUSUZ MEDYA