Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi EkerHaber7.com'un sorularını yanıtladı. Eker son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi ve seçimlere dair öngörülerini söyledi. Eker, 1 Kasım için Kürt seçmenin tercihinin yine AK Parti olacağını söylerken HDP'nin PKK'nın vesayetinde bir yapıdan ibaret olduğunu söyledi.

Diyarbakır’ın bakanıydınız. Şimdi İstanbul 3. Bölge’den adaysınız? Seçmenin teveccühü nasıl?

Memnuniyetle karşılandı demek bana hoş gelmiyor. Genel anlamda insanların yüzlerinden ve konuşmalarından hoşnutluk görüyorum. Bize dair bir beklenti olduğunu hissettiriyor.

"BU İNSANLARLA BAĞIMIZ VAR"

Bizim bölgemiz 3. Bölge. Hem İstanbul’un tarım bölgesi hem de Türkiye’nin dört bir yanından insanlar var. 5 milyon nüfus var. Bu insanların yüzde 33’ü Doğu ve Güneydoğu’dan gelme. Bu insanlarla ya taşrada ya da akrabalarıyla tanışıklığımız var.

Diğer vatandaşlarımız da yaşam tarzıyla, bizimle bir ünsiyetleri var. Bu bizde de bir memnuniyet verici bir durum.

Selam Tevhid soruşturması kumpası ve Koza İpek Holding’e atanan kayyum için neler söyleyeceksiniz?

Paralel Yapılanma Türkiye’ye çok zarar verdi. Bu zararı kimler adına yaptığı hala meçhul. Devletin çeşitli birimlerine sızarak yaptığı çeteleşmeyle Türkiye’nin birlik ve beraberliğini bozmak adına işler yaptı.

PARALEL ÖRGÜTLE SONUNA KADAR MÜCADELE EDİLECEK

Bunlarla sonuna kadar mücadele edilmeli. Bu mücadelede bunlara kaynak aktaran şirketlere kayyum atanması bu mücadelenin bir parçası. Bu mücadele hükümetlerden bağımsız olmalı.

Çok masum insanın canını yaktılar. Kumpaslarla insanların hayatlarını kararttılar. Bunları bertaraf etmek gerekiyor.

PKK’nın bölgede belli bir vesayet kurma ve Kürt halkı üzerinde kurmak istediği baskı için neler diyeceksiniz?

PKK Marksist ve Leninist bir örgüttür. Ortaya çıkışında da böyle çıkmıştır. Türkiye’nin sorunlarını çözmeye değil, geçmişteki sorunları çatışma kültürüne yaslayıp bunu büyütmeye çalıştı. Yakın tarihte AK Parti’yle beraber sistem değişikliğine gitmesi, demokratikleşmesi ve PKK’nın kendine gerekçe göstererek ortaya çıkmasına gerekçe sunduğu zemin ortadan kalkınca PKK bundan rahatsız olmaya başladı.

AK PARTİ'NİN ÇÖZÜM SÜRECİNDEN RAHATSIZ OLDULAR

İşbirliği içinde olduğu karanlık güçlerle işbirliğine devam etti. AK Parti hükümeti çözüm sürecini bir milli birlik ve kardeşlik projesi olarak ortaya koyunca Türkiye’deki eski Marksist ve Leninist örgütlerle işbirliği yapmaya başladı. Şu anda da onlarla işbirliği içinde.

Bunu bazen siyasal alanda etkinliğini arttırıyor bazen eylemlerde kullanıyor. Her halükarda PKK Türkiye’nin meselelerini barış içinde çözmesini istemiyor ve bu yönde hareket ediyor.

Siz yöre halkının çocuğusunuz. Son gelinen süreçte oradaki halkın 7 Haziran’da HDP’ye yüksek oranda oy verdiğini gördük. Bu tablo şimdi ne düzeyde? Şu yaşananlardan sonra halkın tepkisi ne?

HDP’ye giden oyların bir kısmı PKK’nın tehdidi. Bir bölümü. Bir bölümü de iyi niyetle HDP’ye oy vererek bu meselenin Meclis’te çözülmesi gerektiğine inanan kesim.

"PKK'YA EN İYİ CEVABI VATANDAŞIMIZ VERECEK"

Bir kesimde PKK’nın şiddet üretmesinden, HDP barajı geçmezse Türkiye’nin tekrardan şiddet sarmalına girmesinden korkarak oy verdiler. Ya da yakınlarının zarar görmesinden endişe ettiler. Bir de bunların dışında kendi kemik oyu olan yüzde 6-6.5.

Fiziki ortamda bir baskı var. Vatandaş şundan emin olduğunda “PKK bana ve yakınlarıma zarar verme gücü kalmamıştır” bunu hissettiğinde bunlara en iyi cevabı verecektir.

Bizim işimiz toplumun işi o insanlara bu güveni vermektir. Bu önemlidir. Sonuçta dışarıdan bir şey söylemek yetmiyor. Adamın dükkanı var, ailesi var. Bunları bilmek lazım.

"KİRLİ BİR KOALİSYON VAR"

Burada önemli bir koalisyon var. Düşünün CHP’nin genel başkan yardımcısı “Ailece oyumuzu HDP’ye verdik” diyor.

CHP’nin zihniyetinin ürettiği bir sorununu eseri. CHP ittihatçı zihniyetin varisidir. Bu zihniyet çıkıp AK Parti’nin bu meseleyi çözmesini istemiyor.

CHP ve MHP’den umut kesenler HDP’ye sarılıp AK Parti’nin yürüyüşünü durdurmak istiyor.

Uluslararası güçlerin elindeki son kart PKK mı? 3 yıl süren bir çatışmasızlık ortamından sonra düğmeye basılmasının sebebi Erdoğan ve AK Parti hükümetini hedef almak mıydı?

TEMMUZ'DAKİ 4 AÇIKLAMAYA DİKKAT

PKK’yla mücadele vatandaşın isteğiydi. Sadece Temmuz ayındaki 4 açıklamaya bakmak yeterlidir. 11 Temmuz’da KCK’nın açıklaması var. Diyor ki “ Baraj inşaatı savaş ilanıdır.” 15 Temmuz’da Cemil Bayık “Devrimci halk savaşını başlatıyoruz”

17 Temmuz’da ona arka çıkan eş başkan hanımefendi “Biz sırtımızı şu şu silahlı örgütlere yasladık”

6 milyon oy almış partinin başkanı çıkıp Kandil’ e şunu demeli “Ben 6 milyon oy almış partiyim. Sen aradan çekil”

AMAÇ GÜÇLÜ TÜRKİYE

Mesele şu; burada uluslararası bir akıl var. Bu aklın hedefi: Türkiye’nin reform yapmasını engellemek. Türkiye barış içerisinde reform yaparsa vatandaşları arasında aidiyet duygusunu güçlendirir. Böylelikle güçlü bir Türkiye olur.

Aslında Ortadoğu’nun yeniden şekillendirmeye çalışılmasını buradan bağımsız düşünemeyiz. 100 sene kukla rejimler ve yapay sınırlarla oluşturulan devletlerin akıttığı kan taşınmaz durumda. Bunun üzerinden bir sistem oluşturulmaya çalışılıyor.

Bu oyunun reçetesi AK Parti’de. AK Parti bir medeniyet tasavvuru var. Bu tasavvurda barış var. Bunu engellemeye çalışıyorlar. Bu kesinlikle bir komplo değil.

CHP, MHP VE HDP AYNI ŞEY

Türkiye’de siyaset yapan 4 parti var. Bunların ikisi ittihatçı zihniyetin tezahürü. CHP ve MHP. HDP de ittihatçı zihniyetin Kürt versiyonu.

Bunların tamamı: Fransız devriminden mülhem. Fransız devrimi gibi jakoben, ulusçu ve ulusalcı. Bunlar düşüncüleri tekçi anlayışa sahip. Bunlar değiştirip dönüştürmek istiyorlar.

Marksist yapı olmasına rağmen nasıl muhafazakar Kürtler bu yapıya oy veriyor?

Muhafazakar Kürtler bunu bilmiyor. Bazı şeyler bunu gölgeledi. AK Parti Kürtlerin en çok oy aldığı partidir. HDP’ye oy veren muhafazakar Kürtler bir kısmıdır.

"KÜRTLERİN 1. PARTİSİ AK PARTİ'DİR"

İstanbul 3. Bölgede HDP’nin ve AK Parti’nin aldığı oy belli. Burada yüzde 33’ü Doğu ve Güneydoğu’dan gelmiş seçmen. Burada HDP’nin maksimum aldığı oy yüzde 15. HDP’nin bu oranında CHP’nin de oyu var.

Muğla’da seçim çalışması yapan AK Partili kadınlara terör örgütüne yakınlığıyla bilinen öğrenci kolektifleri adlı yapı saldırı düzenledi. Bu saldırıyı Doğan Haber Ajansı şöyle geçti “ Kadınlardan AK Partili kadınlara tepki” bunun için neler söyleyeceksiniz?

DOĞAN GRUBUNA MÜFTÜ HİKAYESİ

Doğan Grubu açık bir şekilde AK Parti’ye saldırıyor. Bilinen bir hikayedir. Müftünün keçisi çalınıyor. Müftü keçi çaldı diye veriyorlar. Anlayışları bu. Bu saldırının ve zulmün AK Parti’ye yaramaması için ellerinden geleni yapıyor.

7 Haziran’da sandık güvenliği tartışması vardı. Bu sıkıntı giderildi mi?

Sıkıntılar gideriliyor. YSK bunun tedbirlerini alıyor. Bir köyde 80 tane oy var. Buradan fire istemiyorum. Eğer fire verirseniz size ceza keserim diyor.

YSK SANDIK GÜVENLİĞİNİ DÜŞÜNMELİ

YSK taşınması gereken sandıkları şehir merkezine taşımalı. Kimin nerede oy kullanacağı bilinmemeli. Parelel yapıda bunlara orada destek veriyor.

Demirtaş’ın Ankara saldırısı hakkındaki açıklaması için neler diyeceksiniz?

Çok ayıp ve yakışıksız. Bilmem kendine yakıştırdı mı?

Kürt seçmenlere 1 Kasım öncesi neler söylemek isterseniz?

Barışı Türkiye’de taşıyacak yegane güç AK Parti’dir. AK Parti dışında bunu düşünen yoktur. Kürt sorununu yaratan zihniyet CHP ve MHP’dir. Eğer çözüm olursa MHP ve CHP her şeylerini kaybeder.

HDP PKK’nın vesayeti altındadır. PKK’nın vesayetine karşı duramadığı için durduğu yer bellidir. Bir parti aldığı oyların kıymetini bilmiyor sırtını 6 milyon insana değil de terör örgütlerine yaslıyorsa meşruiyeti tartışılır.