Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Anayasa'yı ihlal ederek aldığı kararla tahliye olan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, devleti tehdit etti. Cumhuriyet'ten Aydın Engin'in sorularını yanıtlayan Dündar ve Gül, “Dünyanın her yerinde kendine gazeteciyim diyen adam devleti suçüstü yaptıysa bunu yayınlar”diyen Dündar, “Bir suç hiçbir zaman sır kapsamına, devlet sırrı kapsamına sokulamaz. Devlet ayağını denk alsın, biz halkın casuslarıyız” dedi. 

Casuslukla suçlandınız. Bana, kişisel olarak söylüyorum, bana en gerçeküstü gelen suçlama o oldu

Can Dündar: Havalı ama ?

Ne?

Can Dündar: Havalı, havalı. Bunu kabul et. Komünist filan eskide kaldı artık. Düşün “casus”.

Evet. Zaten AKP medyasının da vurguladığı, en beğendiği suç o oldu. Siz tahliye olunca “Casusluk serbest” filan diye manşet bile atanlar oldu. Sizin de bir sözünüz olmalı. Nedir casusluk? Ya da sizler nasıl casuslarsınız?

Can Dündar: Şunu demek istiyorlar: Assange örneğinden yola çıkıyorlar. “Bak işte adam Amerikalı, kendi ülkesinin belgelerini sızdıran adamı sürüm sürüm süründürüyor Amerika. E öyleyse biz niye bu iki adamı serbest bıraktık” demeye getiriyorlar.

DEVLET SIRRININ SERVİS EDİLDİĞİNİ İTİRAF ETTİ

Ama bir sızdırma varsa, birileri size sızdırdı, siz de bunu haber yaptınız.

Can Dündar: Aynen öyle. ABD Büyükelçisi de gazeteyi ziyaretinde de dedi ya, “Orada biz sızdıranın peşine düştük ama yayınlayanların peşine düşmedik” dedi; “Demokrasi böyle bir şeydir. İfade özgürlüğü bu demektir” dedi ya... Dünyanın her yerinde kendine gazeteciyim diyen adam devleti suçüstü yaptıysa bunu yayınlar.

"DEVLET AYAĞINI DENK ALSIN"

Bana casus derler, bilmem ne derler, hiç umurunda olmaz. Ben devletin memuru değilim ki casus olayım. Devleti korumakla yükümlü olan o istihbaratçı, o savcı, o jandarma... Ben halkıma karşı sorumluyum. Ben halkı bilgi sahibi yapmakla, “Bak seçimde senden oy isteyecek adam arkandan böyle işler çıkarıyor” demekle yükümlüyüm. Eğer devlet ya da yetkili siyasetçi böyle yaptıysa ben tamamen görevimi yaptığımı düşünüyorum. Bunun adı casusluksa, yeni bir kavram öneriyorum: Halk adına casusluk yapmışımdır... Yani “halkın casusları”yız biz. Yani bu devlet nezdinde halkın çıkarlarını korumakla görevli casuslarız ve devlet ayağını denk alsın...