"SOSYAL MEDYA SORUMSUZ MEDYA DEĞİLDİR"
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, Ege Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ESİAD) Hilton Oteli’nde düzenlediği ‘Yerel seçimler öncesi adaylar ile buluşma’ toplantısına katıldı. Konuşmasına Twitter’e erişim yasağına değinerek Yıldırım, 2002 yılında internetin ne halde olduğunun düşünülmesini isterken, ‘3’üncü nesil mobil haberleşme’ diye bir şeyin söz konusu olmadığını, sabit telefon hatlarından internet hizmeti alınabildiğini anlattı. Yıldırım şöyle dedi:
“Geçen 10 yılda, iletişimde Türkiye, Afrika seviyelerinden Avrupa’nın en iyisi haline geldi. Türkiye’de artık nüfusun yüzde 65’i internet ya da bilgisayar okur- yazarı konumuna geldi. Geniş bant abone sayısı 40 milyonun üzerine çıktı. Ülkenin her tarafı altyapı ile güçlendirildi. Hükümetimiz iletişimi, erişimi, interneti geliştirmiştir. Çok ciddi yatırımlar yaptık. Bizim böyle bir altyapıyı, kısıtlayan, yasaklayan bir anlayışla beraber zikredilmemiz kabul edilebilir bir şey değil. Demokrasi insan ve hak özgürlükleri, iletişim çok önemli. Demokrasiyi geliştirirken, insanların hak ve hukukunu korumak mecburiyetindeyiz. İkisi bir arada olabilir. Türkiye sosyal medya kullanıcısı açısından Avrupa’da birinci gelir. Ama sosyal medya sorumsuz medya asla değildir. Gerçek hayatta ne suç ise sanal alemde de aynı şeyler suçtur.”
Yıldırım, “anal dünya yalan dünya değildir” dedikten sonra Twitter ile ilgili 600’ün üzerinde şikayet geldiğini, sanal hesaplar açılarak suçlamalar içeren mesajların kaldırılması için şirketin ABD’deki merkezine yapılan başvurulardan yanıt alınamadığını ifade etti. Binali Yıldırım, cevap alınamayan başvurular arasında mahkeme kararlarının da bulunduğunu, “Bizim Türkiye’de faaliyetimiz yok” yanıtının Türkiye’yi ciddiye almama anlamına geldiğini söyledi. Binali Yıldırım, bunun kabul edilemez olduğunu vurgularken, şöyle konuştu:
“Son mahkeme kararıyla birlikte işin şekli de değiştirmiştir. 18 Mart’ta yaşanan olay benim şahsım ve ailemle ilgili. 634 davadan biri de benimki. Bir adresten, 12 milyona diyor ki, ‘Bunların yolsuzluklarını, hırsızlıklarını açıklayacağım.' Twitter’dan link alıyor. Buraya özel bir link tahsis ediliyor, orada da çok geniş ağır suçlamalar var. Oraya ziyaret yapın ve buradan bakın’ diyor. Bizimle ilgili değil seçimlere girecek bütün AK Parti adayları ile ilgili. Başka parti adayları da yok. Böyle akla hayale gelmeyen suçlamalar var. Bunları görünce şaşkına döndük. Seçime girerken böyle suçlamalarla nasıl muhatap oluruz. Bu suçlamaları kim yapıyor? Belli değil. Birisi ağzına geleni söylüyor. ‘Hakkımızı arayalım’ dedik. Mahkeme başvurduk, başımıza gelmeyen kalmadı. ‘Twitter’ı kapatan adam’ olduk. Hakkını aradığı için linç edilen ama asılsız suçlamaların yapıldığı, korunduğu, avukatlığının yapıldığı ülke olmaz.”
Yıldırım, Twitter’ın şimdi muhatap olmaya başladığını vurgularken, “Başınıza gelmeyince anlamazsınız. Haberleşme hürriyeti, hepsine evet ama başkalarını mahkum etmek, yargısız infaza tabi tutmak, toplum içinde onları suçlu gibi göstermek kabul edilebilir bir şey değil. Aksi halde devletimize olan güven sorgulanır hale gelir” dedi.
“YEREL KONULAR YOĞUN TARTIŞILMADI”
Yıldırım, seçim kampanyası sürecinde yerel konuların yoğun olarak konuşulmadığını, 17 Aralık’ta başlayan sürecin bu seçimin ana gündemini işgal ettiğini, İzmir ile ile ilgili düşüncelerin çok daha konuşulması, fikir üretilmesinin tam anlamıyla mümkün olmadığını vurguladı. AK Parti Adayı Binali Yıldırım, “İzmir’i ben seçtim. İzmir’in yerel kalkınmaya ihtiyacı olduğu için İzmir’i seçtim. Daha kolayı, rahat olanı seçebilirdim. Ben hep zor işleri yaparak bugünlere geldim. Şimdi sıra İzmirliler’de. Beni seçerseniz emrinize amadeyim, seçmezseniz başım gözüm üzerinde yeriniz var. Milletvekili olarak hizmet etmeye devam ederim” diye konuştu. Havalimanları, iletişim yolları projelerinde karşılaştıkları zorlukların10 cilt kitabı doldurabileceğini bildirirken, İzmir’de bugünkü yönetimin başarısızlığının arkasında ekip anlayışıyla çalışma olmamasını göSterdi.
Binayi Yıldırım, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Basmane-Kadifekale arasına teleferik yaparak İzmir’i uçuracağını söyledi. İzmir’i siz nasıl uçuracaksınız” sorusuna ise esprili bir yanıt verdi. Yıldırım, “Basmane’den Kadifekale’ye teleferik olmaz. Basmane’deki teleferiğin direği 100 metreyi geçer. İnsanları oraya nasıl çıkaracaksınız? O projeyi gözden geçirsin. Kendisi uçabilir. Ama İzmir uçmaz” dedi.
AK Parti adayı Yıldırım, İzmir’in süper ligde bir takımı olacağının sözünü verdi.
Elif DEMİRCİ/İZMİR, ()

ED(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)