CHP'nin Antalya'da yeniden aday gösterdiği Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, "Tekrar belediyeyi alacağız, yerelde iktidarı alacağız. Ben buna bundan 5 sene önce ne kadar inanıyorsam, bugün daha fazla inanıyorum. Daha zordu işimiz, şimdi daha kolay" dedi.
Antalya'da 30 Mart 2014'teki yerel seçimlerde, 2009 yerel seçimlerinin adayları bir kez daha karşı karşıya gelecek. CHP'nin Antalya'da yeniden aday gösterdiği Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, haftanın ilk günü mesaisine başlarken belediye önünde kalabalık bir grup tarafından karşılandı. Başkan Akaydın, herkese tek tek teşekkür ederek, "Böyle bir kalabalık, tezahürat gerçekten beklemiyordum" dedi.
Konuşması sık sık 'Antalya seninle gurur duyuyor' sloganlarıyla kesilen Başkan Akaydın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na ithafen atılan 'Başbakan Kemal' sloganına ise eşlik etti. 30 Mart yerel seçimlerinin başka bir seçim olduğunu kaydeden Başkan Akaydın, "Şu anda yaşadığımız mutluluk bir sonun başlangıcı. Tekrar belediyeyi alacağız, yerelde iktidarı alacağız. Ben buna bundan 5 sene önce ne kadar inanıyorsam, bugün daha fazla inanıyorum. Daha zordu işimiz, şimdi daha kolay" diye konuştu.
ASGARİ MÜŞTEREK VURGUSU
Seçim gününe kadar girmedik ev, dolaşılmayan esnaf kalmayacağını belirten Başkan Mustafa Akaydın, "Herkesi kucaklayacağız. Hangi siyasi görüşten, geçmişte ne olursa olsun bizim asgari müştereklerimizle beraberse kucaklaşacağız" dedi. Asgari müşterekleri Atatürkçülük, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü ve laiklik olarak sıralayan Başkan Akaydın, şunları söyledi:
"Bu asgari müştereklerde bugün bizimle buluşmak isteyenler, geçmişte hangi görüşten olursa olsun kapımız sonuna kadar açıktır. Yalnız bir şart daha var; namuslu, dürüst olacak. Bu iktidar mücadelesi soyguna, talana, yolsuzluğa yapılan bir mücadele aynı zamanda. Eğer bazı bakanların oğulları milyonlarca dolar paraları götürürken Antalya Büyükşehir Belediyesi emekçilerine maaş vermekte zorlanıyorsa bunda bir aksilik, yanlışlık vardır."
İKTİDARIN IŞIĞI GÖRÜNDÜ
Konuşmasını bu bölümünde yükselen 'Her yer rüşvet her yer yolsuzluk' sloganına "Aynen dediğiniz gibi" diye karşılık veren Başkan Akaydın, "Mutlaka merkezi iktidarı almak lazım ama merkezi iktidarın ışığı tünelin ucunda gözükmüştür. Bu gidişe hiç kimse durduramaz" dedi.
Akaydın, kendisini tebrik için toplananlara karanfil atarak teşekkür ederken, önce taşeron işçilerin yanına gidip onlarla kucaklaştı.
Büyükşehir önünde Ankara oyun havasıyla CHP'li kadınlarla karşılıklı oynayan Başkan Mustafa Akaydın, tebrikleri makamında kabul etmeye devam etti. Burada soruları yanıtlayan Başkan Akaydın, "Uzun bir bekleyiş oluşu, zannediyorum CHP'nin aday belirleme konusunda titiz çalışmasından kaynaklanıyordu. Ben bundan tedirginlik duymadım. Süreç o kadar titizdi ki, bu sonucu eminim Genel Başkan tahmin ettiği halde bir gün önce Antalya'da hiçbir açıklama yapmadı. Kendisini etik olarak davrandığı için de kutluyorum" diye konuştu.
SİYASET TARZI
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kesinleşen aday listesinin sızmasından rahatsızlık duyduğunu ve buna tepki gösterdiğini de öğrendiklerini belirten Belediye Başkanı Akaydın, "Bence olması gerekendi oldu" dedi.
Genel merkezi 3 hafta önce ziyaret ettiğinde CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun yorgunluktan gözleri düşmüş bir halde gördüğünü anlatan Başkan Akaydın, şöyle konuştu:
"Kapılar, koridorlar ağzına kadar aday adaylarıyla doluydu. Böyle bir siyaset biçimini doğru bulmuyorum açıkçası. Bunun yöntemleri belirlenmiş, örgütler çalışıyor, her ilin milletvekilleri görevli, artı bir de denetçi milletvekili var. Raporlar tutuluyor, anketler yapılıyor, bazı yerlerde temayül yoklamaları yapılıyor. Herkesin özgeçmişi belli. Hele belediye başkanıysa bugüne kadar ne yapıp ne yapmadığı belli. Üstüne gidip kulis yapmayı ayıplı buluyorum."
BAŞKAN'IN SEÇİM TAHMİNİ
Başkan Akaydın, seçim tahminini ise partisinin Antalya'da yüzde 40'un üzerinde oyla Büyükşehir Belediyesi'ni alacağı yönünde olduğunu söyledi. İktidarın ciddi bir çöküş içinde olduğunu, halkın bu çöküşten ne kadar etkileneceğinin CHP'nin yüzde 40'ın üzerine ne kadar çıkacağını belirleyeceğini kaydeden Başkan Akaydın, seçimlerden oy oranı olarak CHP'nin birinci, Ak Parti'nin ikinci ve MHP'nin üçüncü parti olarak çıkacağını iddia etti.
5 YIL SONRA AYNI ADAYLAR
Antalya'da CHP'nin Büyükşehir Belediye Başkan adayını belirlemesiyle birlikte yarışın tarafları belli oldu. Antalya'da 30 Mart 2014'te, 29 Mart 2009'un rövanşı yapılacak. AK Parti, CHP ve MHP'de 2009'un adayları 5 yıl sonra yeniden karşı karşıya gelecek. Antalya'da ilk Büyükşehir Belediye Başkan adayını açıklayan parti MHP oldu. Kemal Çelik, 29 Eylül'de MHP'nin ilk açıklanan aday listesinde yer aldı ve çalışmalara başladı. Onu 16 Aralık'ta Antalya'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ilan ettiği Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Menderes Türel izledi. Aynı üçlünün 2009 yarışında ipi yüzde 40.8'lik oy oranıyla CHP ve Mustafa Akaydın göğüslemişti. 2009 seçimlerinde Menderes Türel ve Ak Parti yüzde 35'lik oy oranına sahip olurken, MHP Kemal Çelik'le yüzde 17,5 oy almıştı. Başbakan Erdoğan, 29 Mart 2009 gecesi yaptığı konuşmada Antalya'da bu durumu 'anormal' bulduğunu söylemişti.
Antalya'da 2009 seçimlerinde sadece 5 merkez ilçe Büyükşehir Belediyesi için oy kullanırken, 30 Mart 2014'te Büyükşehir sınırlarının mülki idare sınırına genişlemesiyle birlikte köyleriyle birlikte 19 ilçenin tamamı oy kullanacak. Böylece 2009'da 550 bin seçmenin belirlediği Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı, bu seçimlerde 1 milyon 400 bine yakın seçmen tarafından seçilecek. EB(SU/AK)(FOTOĞRAFLI)