Fırat KESKİNKILIÇ / ANKARA, () - YARGITAY Genel Sekreteri Aydın Boşgelmez, 2009 yılında Yargıtay tarafından karara çıkan dosya sayısı 553 bin iken, bugün itibariyle bu sayının yüzde 58.1' lik bir artışla 882 bin'e çıktığını söyledi.

Yargıtay Başkanlığı, bir otelde 'Yargıtay Başkanlığı 2015-2019 Stratejik Planı Hazırlık Çalıştayı' düzenledi. Çalıştaya, Yargıtay Genel Sekreteri Aydın Boşgelmez, Stratejik Plan Hazırlama Kurulu Başkanı Muzaffer Özdemir, siyasi parti ve meslek örgütleri temsilcileri katıldı.

Açılış konuşması yapan ve şeffaflık ve hesap verebilirliğin önemine vurgu yapan Yargıtay Genel Sekreteri Aydın Boşgelmez, “Şeffaflık ve hesap verebilirliğin önemine inanan bir yönetimi olarak hazırlanacak 5 yıllık planda görüşler önemli. Bu amaçla siyasi partilerden meslek örgütlerine tüm kurumlara, yaklaşık 60 kurumdan 80 katılıcı buraya teşrif etti. Yargıtay Başkanlığı ilk defa 2009-2014 yıllarını kapsayan ilk stratejik planını hazırladı. Fakat her ne kadar hazırlanan bu planda yasal değişikliklere ihtiyaç duyulması veya kaynak problemlerinden dolayı bir kısım hedeflere ulaşamadık. O günden bu yana ne değişti. 2009 yılında 489 olan hakim sayısı bugün itibariyle bin 21'dir. 156 olan Yargıtay Cumhuriyet Savcısının sayısı ise 224'e, 881 olan personel sayısı da bin 573'e çıkmıştır. 5 ayrı binada verdiğimiz hizmette yaklaşık özel sektörden aldığımız hizmet alımlarıyla birlikte 3 bin 500 yakın insan faaliyet göstermekte ve çalışmakta” dedi.

Boşgelmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “2009 yılında Yargıtay tarafından karara çıkan dosya sayısı 553 bin iken, bu gün itibariyle yüzde 58.1'lik bir artışla 882 bine çıkmıştır. Bu rakamlar şöyle algılanıyor. Yargıtay hızlandı, dosyaları çok hızlı okuyorlar, düzgün okumuyorlar. Geçmişe yönelik istatistiklere baktığınız zaman ortalama Yargıtay'da kaç tetkik hakimliği varsa onu binle çarparak dosya çıkmış. Yani 250 tetkik hakimi varsa o sene 250 bin dosya karara bağlanmış. Yaklaşık 882 binle, bin 21 tetkik hakimini kıyasladığımız zaman tam tersi dosyalar belki biraz daha dikkatli ve daha az zamanda okunduğunu görmekteyiz. Ayrıca bu dönem içerisinde UYAP siteminin alt yapısı güçlendirildi ve personel takviyesi yapılarak 2012 yılı başı itibariyle elektronik imzaya geçiş süreci tamamlandı ve adli ve idari faaliyetlerin tamamı elektronik ortamda kağıt ortamı terk edilerek yapılmaya başlandı. Yargıtay kararlarının tamamını 2010 yılı itibariyle tüm hakim ve savcılarımızın erişimine açılmış, 2014 yılı bu yılın Mart ayı itibariyle Yargıtay'ın icra ve iflas dairelerindeki yaklaşık 184 bin karar kişisel verilerden temizlenerek internet ortamına konulmuş ve vatandaşlarımızın erişimine sunulmuştur. Mevcut durumda Yargıtay'ın en büyük sorunu nedir dediğimiz zaman 5 ayrı binada hizmet veriyor olmamız. Bu konuda da girişimlerde bulunulmuş ve arsa tahsis aşamasını son noktaya getirmiş durumdayız. Dolayısıyla 5 ayrı binada görülmeyen bir kargoculuk hizmeti de verilmekte. Çünkü bir çok dosya bir binadan diğer binaya aktarılmakta” dedi.

Ardından Stratejik Plan Hazırlama Kurulu Başkanı Muzaffer Özdemir'de kısa bir açılış konuşması yaptı. Daha sonra çalıştay çalışmalarına geçildi.

() (FK)