Ermeni asıllı Türk milliyetçisi ve MHP’nin “Üç Hilal” simgesinin de fikir babası olan Levon Panos Dabağyan, 84 yaşında hayatını kaybetti

Üç Hilal’in fikir babası Levon Panos Dabağyan hayatını kaybetti

Türk milliyetçisi Ermeni asıllı gazeteci yazar Levon Panos Dabağyan, bir süredir tedavi gördüğü hastanede 84 yaşında vefat etti.

Levon Panos Dabağyan bugün düzenlenecek cenaze töreni ile toprağa verilecek. 

Habertürk'ün haberine göre Üç Hilal’in fikir babası Dabağyan’ı ülkücü camia “Levon amca” olarak tanıyordu.
 

KENDİSİNİ OSMANLI ERMENİSİ OLARAK TANITIYORDU


Kendisini “Osmanlı Ermenisi” olarak tanımlayan, Osmanlı tarihi ve Türk-Ermeni ilişkileri üzerine çeşitli çalışmaları bulunan Levon Panos Dabağyan’ın MHP’nin “Üç Hilal” simgesinin de fikir babası olduğu biliniyor.

Levon Panos Dabağyan 2013 yılında verdiği bir röportajda şunları kaydetmişti:
 

"ÜÇ HİLAL MHP'NİN, KURT İSE ÜLKÜ OCAKLARI'NIN AMBLEMİ OLDU"


"1969 yılında, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi 1969 yılında Adana'da büyük kongresini topladı. Bu kongre partinin adının Milliyetçi Hareket Partisi olduğu ve genel başkanlığa Alparslan Türkeş'in getirildiği kongredir. O dönemde Alparslan Türkeş'in yakın çevresinde bulunuyordum kongrede yerimi aldım. Parti Atsızcılar ile Türkeşçilerin çekiştiği bir virajdaydı. Partinin ambleminin ne olacağı gündeme gelince, Atsızcı kanat 'kurt'un amblem olarak seçilmesini önerdi, fakat ben 'Biz Osmanlıyız! Bize üç hilal yakışır!' diyerek bağırdım. Bu çağrım alkışlarla desteklendi ve partinin amblemi olarak üç hilal seçildi. Böylece üç hilal MHP, kurt ise Ülkü Ocakları amblemi oldu."
 

Levon Panos Dabağyan kimdir?


11 Kasım 1933 tarihinde İstanbul Yenikapı'da doğdu. Devlet adamı Harutyun Amira Bezciyan’ın meşhur yalısında dünyaya geldi. Baba tarafı Van vilayetinden Kastamonu’nun Kadınsaray Köyü’ne yerleşen Karacıyanlar sülalesine mensup. Anne tarafı ise Erzurum ve Van dolaylarından İstanbul’a takriben bir asır evvel göçüp Yenikapı semtine yerleşen Dabağyan’lardır. Ailevi bir sebepten dolayı Dabağyan soyadını alan Krikor Efendi, evlatlarına da aynı soyadını vermiş.



1967’de C.K.M.P’ye girmiştir. 1970’li yıllarda, MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in isteğiyle Ortadoğu gazetesinde yazı yazmıştır. Levon Panos Dabağyan’ın, Yeni İstanbul, Babıali’de Sabah, Bugün, Hakikat, Yeşil Belde ve Tercüman gazetelerinde makale ve tefrikaları yayınlanmıştır. Dabağyan’ın 12 Eylül öncesinde Hergün gazetesinde ve Türk Edebiyatı gibi kültür ve sanat dergilerde de yazıları yayınlanmıştır.