MARDİN Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Diyarbakır'a gelmesinin Kürtler arasında tartışmalara neden olacağını savundu. Barzani'nin Kürt halkına vereceği mesajın önemli olduğunu belirten Türk, "Tabi ki, birileri önümüzdeki seçimler için bu şekilde davranmış olabilir, Diyarbakır'a davet etmiş olabilir, bu ihtimali de tabiki halk tartışıyor. Ama umut ediyorum ki Sayın Barzani bunun farkına varır ve böyle bir şeyin içine girmez" dedi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise Barzani'yi ağırlamaktan onur duyacağını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Cumartesi günü Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile Diyarbakır'da yapacağı görüşmeyi Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkanı Ahmet Türk ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir değerlendirdi.
Diyarbakır'da bir açılışa katılan Ahmet Türk, Barzani'nin Diyarbakır'a Erdoğan'ın daveti üzerine gelmesinin Kürtler arasında tartışmaya neden olacağını söyledi. Türk, şöyle dedi:
"Sayın Barzani, Kürtlerin değer verdiği bir şahsiyet. Kürdistan Federal Devleti'nin de başkanı, bütün Kürtlerin gözü Sayın Barzani'de. Sayın Barzani'yi biz daha önce de Nevruz'a davet ettik. Sayın Barzani Amed gibi, Diyarbakır gibi önemli bir kente geldiğinde, aslında Diyarbakır'ı ziyaret etmesi gerekir her şeyden önce. Diyarbakır halkını, Büyükşehir Belediye Başkanı'nı ve kardeş olan partiyi ziyaret etmesi gerekir. Bizim beklentimiz buydu ama tabi imkanlar olmadı Sayın Barzani Nevruz'a gelmedi. Bugüne kadar Kürtler için çok önemli olan bir Diyarbakır şehrini, merkezini ve Belediye Başkanı'nı ziyaret etme fırsatı olmadı. Tahmin ediyorum bu biraz büyük tartışmalara neden olur. Yani Sayın Başbakan'ın daveti üzerine gelmiş olması, Kürtler arasında bir tartışmaya neden olur. Bizim amacımız Sayın Barzani'yi tartışmak değil, tartışılmasını da istemiyoruz. Sayın Barzani'nin bu ziyarette vereceği mesajlar önemlidir. Önümüzde Mart ayında Kürtler Nevruz'u yine coşkuyla kutlayacak ve Kürt halkı Sayın Barzani'yi Nevruz'da görmek ister. Tabii ki, yapacağı açıklamalar bizi daha net sonuca götürür, daha geniş bir açıklama yapma şansını ortaya koyar. Ama ebetteki Kürt halkının beklentilerini doğru okuması lazım ve gelişinde Kürt halkına verecekleri mesaj çok önemlidir. Tabi ki, birileri önümüzdeki seçimler için bu şekilde davranmış olabilir, Diyarbakır'a davet etmiş olabilir, bu ihtimali de tabiki halk tartışıyor. Ama umut ediyorum ki Sayın Barzani bunun farkına varır, ve böyle bir şeyin içine girmez."
BAYDEMİR: BARZANİ'Yİ AĞIRLAMAKTAN ŞEREF, ONUR DUYARIM
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir gazetecilerin, "Başbakan Erdoğan ile Mesut Barzani'yi karşılayacak mısınız?" sorusu üzerine şunları söyledi:
"Açık ve net bir dille ifade etmem gerekirse, her ne kadar siyasi bir temsiliyetimiz olsa da, her şeyden önce biz kentin hizmetkarıyız. Kentimize kim gelirse gelsin büyük şehirimizin kapısı 24 saat açıktır. Ev sahipliği, misafirperverlik konusunda Diyarbakır halkının yüzünü hep ak çıkarttık. Bundan sonra da Diyarbakır halkının yüzü görevde olduğumuz süre içinde ak olacaktır. Hiç kimsenin bundan bir şüphesi olmasın. Ama siyaseti siyasetçilerle belki konuşmak lazım. Ben Kürt halkının bir evladı olarak sayın Barzani'yi Diyarbakır'da ağırlamaktan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde ağırlamaktan her zaman bir şeref ve onur duyarım."
Baydemir, 'Başbakan'ı karşılayacak mısınız?' sorusuna ise cevap vermedi.