VAN Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, Siirt'te nevruz kutlamalarında yaptığı konuşmada, korsanvari bir bir yöntem ile çözüm ve barış süreci yürütülemeyeceğini belirterek, "Barış adına atılan somut tek bir adım bile yoktur. Başbakan, eğer barış diyorsanız, gerçekten çözümden yanaysanız deyin ki bu sorunu çözeceğiz. Nasıl çözeceğinizi bu halka anlatın" dedi.
BDP tarafından Siirt'te gerçekleştirilen nevruz kutlamaların Eruh yolu üzrinde bulunan Nevruz alanına yürüyüş ile başladı. Yaklaşık 25 bin kişinin katıldığı kutlamalarda konuşan BDP Siirt Belediye Başkan adayı Tuncer Bakırhan, Başbakan'ın Abdullah Öcalan'ın barış çağrısını anlamadığını ileri sürerek, "Başbakan ne çözüm sürecinde, ne demokraside, ne de seçilmişlerimizin halini doğru görmüyor. İmralı'ya gitmenin ne kadar kolay olduğunu görüyoruz. Binin bir feribota çözümün muhatabıyla siz görüşün. O zaman görün bakın Türkiye'de çözüm ve demokrasi rüzgarı nasıl esiyor" dedi.
Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ise, çözüm sürecinin Öcalan'ın insiyatifi ile başlatıldığını belirterek, "Barış için sayın Öcalan başta olmak üzere Kürt halk hareketi büyük bir sorumlulukla, özveriyle, sabırla barış sürecini ilerlettiler. Barış için çok ciddi adımlar atıldı. Bundan bir yıl önce sayın Öcalan'ın deklare ettiği barışın gereklerini yerine getirmeye çalıştık. Çünkü, barışa inandık, barışın bu topraklara gelme zamanı olduğunu görerek ekmek, su kadar önemli olan barışın gerekliliğini en iyi biz biliyoruz" dedi. Tuğluk, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Politikalarınız bize dağın yolunu açıyor. Devlet ve hükümet bu barış sürecinin kıymetini bilmediler. Yalnızca Kürt tarafının adım atması yeterli değildir. Barış çift taraflı gelişmek zorundadır. Yalnızca Kürtlerden adım ve özveri bekleyip, yalnızca 'çözeceğiz' demek yeterli değildir. Korsanvari bir yöntem ile çözüm ve barış süreci yürütülemez. Barış adına atılan somut tek bir adım bile yoktur. Başbakan, eğer barış diyorsanız, gerçekten çözümden yanaysanız deyin ki bu sorunu çözeceğiz. Nasıl çözeceğinizi bu halka anlatın. Aksi halde bu halkı barışa inandıramazsınız. Bu halkı oyalamak kandırmak gibi bir niyetiniz varsa yanılıyorsunuz. Sayın Başbakan kurnazlık yapmaktan vazgeçin. Sizi ciddiyete davet ediyoruz. Neyi nasıl yapacaksınız, bunu bu halka iradi olarak ifade edin. İşte bizde o zaman barış için elimizden gelen çabayı gösterebiliriz."
Yapılan konuşmaların ardından Nevruz ateşi yakılırken, sanatçıların verdiği konserler ile kutlamalar halayların çekilmesi ile devam etti.

TK(GG/AAA)(FOTOĞRAFLI)