DEMOKRATİK Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Van Milletvekili Aysel Tuğluk, Malatya'da Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından düzenlenen mitingde konuştu. AK Parti’ye verilen oyların kendilerine kurşun ve gaz bombası olarak döndüğünü öne süren Tuğluk, yerel seçimlerin çok önemli olduğunu söyledi.
HDP tarafından bugün Malatya’da Yeni Belediye Meydanı’nda seçim mitingi düzenlendi. Mitinge, DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, HDP PM üyesi Hasan İla, HDP Malatya Büyükşehir Belediyesi eş başkan adayları Hasan Şahin ve Ayten Polat, Emek Partisi Merkez yönetim kurulu üyesi Mehmet Türkmen, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Başkan Sözcüsü Naci Sönmez katıldı.
Mitingde ilk konuşmayı yapan BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, BDP ve HDP’nin iki kardeş parti olduğunu ve bu iki partinin alacağı oyların geleceklerini belirleyeceklerini söyledi. Yerel seçimlerden üstün bir başarıyla çıkmaları gerektiğini ifade eden Dora, "Sadece o koltuklarda oturmak için seçimlere girmiyoruz. Bizim bir hedefimiz var. Bütün halkların ve inançlar yan yana özgürce yaşayacağız bir model yaratacağız. Halkın karar mekanizmasına katılmasını sağlayacağız. Halk kendi kendisini yönetecektir. Bunun için başarmalıyız" dedi.
Dora’dan sonra söz alan DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk ise halkın bu seçimlerin önemini çok iyi bildiğini ifade ederek, "Bu seçimler bir belediye başkanının seçilmesi olayı değildir. Bu seçimler demokratik ve özgür geleceğimizin belirleneceği seçimlerdir. Bu seçimlerle bir karar vereceğiz; Bu sistemin altında mı yaşayacağız yoksa demokratik öz yönetimimizi mi kuracağız? Biz diğer partiler gibi vaatlerde bulunmuyoruz. Diğer partiler gibi size çılgın projeler vaat etmiyoruz. Biz AKP gibi belediyeleri bir zenginleşme aracı olarak görmüyoruz. Çevremize 'Size rant kazandıracağız' demiyoruz. Biz halkımıza demokrasi, özgürlük, demokratik öz yönetim vaat ediyoruz. İşte bizim diğerlerinden farkımız bu" diye konuştu.
AK Parti'ye verilen her oyun kendilerine cop, polis şiddeti ve gaz olarak döndüğünü savunan Tuğluk, "Biz bu zihniyeti Roboski'den Uğurlardan, Eneslerden tanıyoruz. İşte AKP'ye verilen oylar bize kurşun ve gaz bombası olarak dönüyor. Nereye kadar böyle gidecek. Artık yeter demenin zamanı gelmiştir. Bu seçimler bu yönüyle çok hayatidir. Biz demokratik özerklik diyoruz. Bir kara propaganda başlatıyorlar. Bu ülkeyi bölüyorlar diyorlar. Demokratik özerklik demek halkın kendi kendisini yönetmesidir. Bunlar demokrasi nedir onu da bilmiyorlar. Bir halkın kendi kendini yönetmesinden neden mi korkuyorlar. Çünkü alışmışlar halkların üzerinde saltanat kurmaya ama bu saltanat yıkılacak. Demokratik özerklik Malatya'ya da gelecek. Demokratik özerklik herkesin eşit ve özgür bir arada bulunması demektir. Bunu anlamıyorlar" diye konuştu.
Konuşmasında CHP’yi de eleştiren Tuğluk, CHP'nin kendisini Alevilerin partisi olarak gösterdiğini ancak Alevilere vereceği hiçbir şeyinin olmadığını söyledi. CHP’nin bir düzen partisi olduğunu dile getiren Tuğluk, "CHP bir devlet partisidir. CHP öncelikle geçmişiyle bir hesaplaşmalı ondan sonra halkın karşısına çıkmalıdır. Dersim katliamında imzası olan bir parti halkımızın karşısına çıkıp oy isteyemez. Alevilerle CHP'nin yan yana anılması bizleri incitiyor. Alevilerin cemevleri ibadethane olarak kabul edilsin diyor. Cem evlerinin ibadethane olmamasının kararını verenler, Alevi dergahlarını kapatan CHP'dir. Alevilerin beklentilerini HDP ve BDP gerçekleştirecek" ifadelerini kullandı.

MP(MP/SS) (FOTOĞRAFLI)