Türkiye, Suriye’deki insanlık dramına karşı seferber olurken Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu’ndan önemli bir açıklama geldi. Çavuşoğlu, Halep’te tahliyelerin tamamlandığı yönündeki iddialara ilişkin, kentte halen siviller bulunduğunu belirterek “Ayrılmak isteyen çok sayıda kişinin bulunduğunu biliyoruz. Tahliye edilenler sivil” dedi. Halep trajedisine ilişkin basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, Suriye’deki iç savaşa çözüm bulmak amacıyla çatışan taraflarla birlikte Türkiye ve Rusya’nın Kazakistan’da yapılacağı söylenen toplantıya değinerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde konunun gündeme geldiğini belirtti. Çavuşoğlu “Görüşmede Putin’in şöyle bir teklifi oldu; yani ateşkes sağlandıktan sonra muhalif gruplarla rejimin temsilcilerinin üçüncü bir ülkede görüşmesinde fayda var. Basında sanki bir zirve olacak Cumhurbaşkanımızla Putin bir araya gelecek gibi yansıdı, öyle değil” diye konuştu. 
Çavuşoğlu, Halep’teki farklı mezhepsel yapıdaki bazı köylerin kuşatma altında olmasıyla ilgili de “Bazı Şii köylerin ya da Sünni köylerin karşılıklı boşaltılması ya da insani yardımların ulaşması ile ilgili daha önce bir anlaşma sağlandı. Ama burada Halep’teki durum farklı. Ayrım yapmaksızın insanların kuşatmadan kurtulması gerekiyor” dedi. Türkiye’nin başından beri Suriye’de ateşkes, barış ve siyasi çözümü önerdiğini söyleyen Çavuşoğlu, birçok platformda ateşkesin sağlanması ve siyasi çözüme geçilmesi için çok çaba sarf ettiklerini dile getirdi. 
Suriye’de siyasi geçiş sürecine acilen ihtiyaç duyulduğunu, belli parametreler kapsamında siyasi çözüme geçilmesi gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye’nin, Suudi Arabistan, Katar, Rusya ve İran ile ciddi temaslarının olduğunu söyledi. Özellikle Rusya ile Suriyeli muhalifleri bir araya getirme çalışmaları yaptıklarını ifade eden Çavuşoğlu “Ruslara hep şunu söyledik, muhalefet size karşı değil, ama şu anda yaptıklarınıza karşı” diye konuştu. Halep’teki durumun sürekli kötüye gittiğini, ateşkesin bir türlü sağlanamadığını vurgulayarak, hastanelerin, okulların ve çocukların bombalandığını anlatan Çavuşoğlu “Tarihte görmediğimiz vahşetin değişik boyutlarını Suriye’de, Halep’te gördük” ifadesini kullandı. Çavuşoğlu, kendisinin de birçok ülkenin dışişleri bakanlarıyla görüştüğünü, son iki günde İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile de 10 kez telefon görüşmesi yaptığını aktardı.  Çavuşoğlu, “Hiç kimse yardım etmese de biz Türkiye Cumhuriyeti olarak 3 milyon insana nasıl kucak açtıysak, misafir ediyorsak Halep’ten kurtarılan kardeşlerimize de elbette her türlü yardımı hiç gecikmeden ulaştıracağız, ulaştırıyoruz. Hazırlıklarımız da tam” dedi.