TANSİYON YÜKSELDİ

4 eski bakanla ilgili fezlekelerin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu'nda tansiyon bir anda yükseldi. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, başkanlık sunuşunu okuttuğu sırada MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural yerinden kalkarak başkanlık divanına yürüdü ve TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'a tepki gösterdi.

Usül tartışması açılması gerektiğini belirten Vural, Yakut'a “Siz meclise müdahale ediyorsunuz. Siz darbecisiniz. Siz gayri meşru meclis başkanvekilisiniz. Saklanan dolarları gizleyemeyeceksiniz. Usul tartışması açacaksınız” diye bağırdı. Vural'ın yanına bazı muhalefet milletvekilleri de geldi.

Tepkiler nedeniyle Yakut, usul tartışması açtı. Usul tartışması açılmasının ardından ilk sözü AK parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli söz aldı. Canikli, “Neyi tartışıyoruz, şimdi 4 eski bakanla ilgili bir takım fezlekeler var ve bir takım iddialar içeren dosyalar var. Şimdi TBMM'ne gönderiliyor. TBMM'ne gönderilirken bu soruşturma henüz bitmemiş bir soruşturma. İddianameye geçmemiş bir soruşturma. Hem Anayasamız açısından, hem de ceza muhakemeleri kanununa göre gizlidir. Bu bilgiler kesinlikle açıklanamaz ve verilemez. Bu bakanlarla ilgili soruşturma komisyonu kuralım. İlgili bakanlarda kendileri hakkında gerekli soruşturmanın yapılması için TBMM Başkanlığı'na kendileri başvurmuşlar. Daha ne istiyorsunuz . Hiç kimsenin bu bilgileri kapatmak, gizlemek gibi bir amacı yok. Zaten bu dosyadaki bilgiler hepinizin elinde var” dedi.



CHP Konya Milletvekili Faruk Bal, “Ortada bir durum var. Bu durum rüşvet, yolsuzluk ve kara para aklama gibi dinen haram, örfen ayıp, kanunen suç olan, delileri de çarşaf çarşaf ortaya dökülen bir durum. Cumhuriyet Savcılığa soruşturma başlamıştır. Ortada suç örgütü var ve içinde 4 bakan var. Savcı soruşturmayı yürütürken bir takoza takılmıştır. Bu bakanların dokunulmazlı ile ilgilidir. Buradaki çalışmanın iki anlamı vardır. Soruşturmanın direksiyonunda TBMM vardır. Siz sayın başkan hiç duydunuz mu savcıdan gizlenebilir mi. Siz savcıdan ilindeki dosyanın gizliğini isteyen bir karar verdiniz. Ortada gayet açık ve nettir ki dinen haram, kanunen suç, örfen ayıp bir durum vardır ve bu bir haksızlıktır, haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır. Siz vicdanınızda partinizin genel merkezine emanet etmişsiniz” dedi.

Söz alan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise şunları söyledi: “Soruşturma gizli bu fezlekeler okunmaz deriniz. Adalet Bakanlığı'nda TBMM'de bütün bürokratlar okur, sonra gider Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu başta olmak üzere hepsi okur. Ama milletin iradesi söz konusu olunca, söz konusu milletvekilleri olunca okuyamaz. Kuzu okur, Kaplan okuyamaz dimi. Kaplana okutturmam derseniz bu tutumunuza yanlış deriz. Yolsuzlukla ilgili kamu vicdanı karşısında çırılçıplak olmak zorundasınız. “ CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise söz alarak şunları söyledi: "Sayın Canikli aslında şunu demek istiyor. 'Bunlar burada okunursa duman oluruz.' O nedenle elinden gelini yapıyor fezlekelerin okunmasını engellemek için. Başkanlığın bu günkü tutumu kara leke olarak yer alacaktır. Başkanlık bunlar gizli diyor. Bu gizliyse bürokratlardan da gizli olacak. İktidar hepsini biliyor, elinde incelediler o yüzden bilgiye sunmuyorlar."

() (ÜK/FK)