ŞIRNAK'ta temaslarda bulunan, 'toplumsal barış yollarının araştırılması ve çözüm sürecinin değerlendirilmesi' amacıyla kurulan  TBMM Araştırma Komisyonu üyeleri sivil toplum örgütleri, Uludere'de ölen 34 kişinin aileleri, şehit yakınları ve dağda bulunan PKK'lıların yakınları ile görüştü.
AK Parti Amasya Milletvekili Mehmet Naci Bostancı, Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Diyarbakır Milletvekili Mehmet Süleyman Hamzaoğulları, Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Van Milletvekili Fatih Çiftçi ve BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu'dan oluşan TBMM Komisyonu, Şırnak'taki temaslarını tamamladı.
Temasları ile ilgili değerlendirmede bulunan TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı Mehmet Naci Bostancı, 2 belde belediye başkanı, 6 sivil toplum kuruluşu temsilcisi, 4 Uludere olayı mağduru, 2 terörden zarar gören, dağa çıkmış 2 PKK'lı yakını ve 2 şehit yakını dahil, toplam 28 kişiyi dinlediklerini belirtti. Bu görüşmeleri raporlaştıracaklarını belirten Bostancı şunları söyledi:
"Dinlediğimiz insanlar çözüm sürecini gerektiren probleme ilişkin, aslında farklı duyarlılıkları, farklı müktesebatları temsil ediyorlardı. Bir kere daha memnuniyetle gördük ki herkes çözüm sürecini destekliyor, herkes çözüm sürecinin ilerlemesi için çaba gösterilmesini çok değerli görüyor. Bu görevi de hem siyasilerden, hem bürokratlardan, hem sivil toplum kuruluşlarından, hem de doğrudan doğruya halktan bekliyor. Elbirliği ile geliştirilecek bir süreç olduğunun altını çiziyorlar."
'ACABA HERKES ELİNDEN GELENİ YAPMIYOR MU?'
Şırnak ve Cizre'de meydana gelen sokak olaylarının iyi irdelenmesi gerektiğini savunan Bostancı sözlerini şöyle sürdürdü:
"Her şey güllük gülistanlık değil. Ben böyle bir tozpembe bir tablo çizmek istemem. Özellikle Cizre, Şırnak bölgesinde yaşanan kimi olaylar, çözüm süreci üzerinde bir kara bulut gibi değerlendiriliyor. Türkiye'nin başka yerinde rastlamadığımız olaylar, şu anda da Şırnak'ta taş atma eylemleri devam ediyor. Sayılar elbette ki azalmış, 18 yaş altı çocukların yaptığı ifade ediliyor. Bir takım yerlere yönelik yakma girişimleri olduğundan bahsediliyor. Mesela Şırnak'ta bir yurda yönelik, böyle bir girişim oldu. Bunların nedenlerini iyi anlamak lazım. Niye bu çocuklar taş atıyor? Niye bu tür dramatik olaylar yaşamaya devam ediyoruz? Çözüm süreci öncesinde daha büyük kargaşalıklar varken, demokrasi ve özgürlüklerin kazanımlarını arttırmaya çalışırken, çözüm sürecini ilerletmeye çalışırken, niçin böyle problemlerle karşı karşıya kalıyoruz? 'Acaba herkes elinden geleni yapmıyor mu? Üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiyor mu?' Şeklinde değerlendirmelerle karşılaştık. Bunları önemli görüyoruz ve buradaki çocukların ailelerine, bürokratik kesime, polise ve valiliğe önemli görevler düştüğünü görüyoruz." 
"AKLIMIZIN ARKASINDA BAŞKA FİKİRLERLE BU ORTAK YOLCULUĞU YAPAMAYIZ"
Görüştükleri  herkesin çözüm sürecine destek verdiğini kaydeden Bostancı, farklı amaçlar için, farklı düşüncelere sahip kişilerle ortak yolculuğa çıkalamayacağını belirterek, şöyle konuştu:
"Bu bir ortak yolculuk. Aklımızın arkasında başka fikirler, başka düşünceler, başka projeler taşıyarak, bu ortak yolculuğu yapamayız. Yani bugün ben başka konuşayım, yarın başka bir Türkiye inşa edeyim. Yarın demokratikleşme ruhuyla hiç ilgisiz, bambaşka amaçlara varmak için çaba göstereyim. Böyle bir yaklaşımla ortak bir yolculuk olmaz. Böyle bir yaklaşımdan çözüm sürecini ilerletici akıl, irade ve pratik çıkmaz. Bunları çözüm sürecine yönelik, önemsenmesi gereken, dikkate alınması gereken, her kesimin üzerine düşünmesi gereken problemler olarak görüyorum."
'EN YAKIN ACILARDAN BİRİ ROBOSKİ'DE YAŞANDI'
Uludere olayında hayatını kaybeden kişilerin aileleriyle de görüştüklerini hatırlatan Bostancı, bu görüşmelerde bazı eksiklikleri tespit ettiklerine dikkat çekerek şunları anlattı:
"Çok acılar yaşandı, bu acılara ilişkin adalet talebi söz konusu. En yakın acılardan biri Roboski'de yaşanan olay. Buradaki arkadaşların da adalet taleplerini dinledik. Yürüdüğümüz süreç, muhakkak geçmişte yaşanan karanlık olayların aydınlatılmasına, şaibeli işlerin açığa çıkarılmasına, Türkiye'ye bu süreci yaşatan, eğer entrik bir oluşumlar söz konusu ise bunların ipliğinin pazara çıkartılmasına sebebiyet verecektir. İyi niyetli olan, bu ülkeyi seven, hep birlikte bu ülkede yaşama iradesinde olan, kimliği ne olursa olsun, insanlığın ortak değerleri istikametinde, güzel bir ülke kurabileceğine inanan herkesin görevidir diye düşünüyoruz."
AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner'in yaptı kısa konuşmadan sonra AK Parti Şırnak İl Başkanı Mehmet Demir, TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı Bostan'a üzerinde Türkiye haritası olan bir kilim hediye etti. TBMM Araştırma Komisyonu üyeleri, daha sonra Hakkari'ye gitmek üzere Şırnak'tan ayrıldı.