TBMM Genel Kurulunda, partisinin önerisi üzerine söz alan CHP AydınMilletvekili Hüseyin Yıldız, ilin nüfusunun yüzde 80'inin tarımla geçindiğini anımsatarak, 2002'den sonra şehrin göç vermeye başladığını söyledi.

Jeotermal elektrik santraline karşı olmadıklarını belirten Yıldız, eski teknoloji ile bu santrallerin kurulmasını istemediklerini dile getirdi. Bu tesislerin kurulmasının ardından Aydın'daki kanser vakalarının arttığını savunan Yıldız, bu konunun araştırılması talebinde bulundu.

Tarımsal ürünlerden yılda yaklaşık 600 milyon dolarlık ihracat geliri elde edildiğini hatırlatan Yıldız, son günlerde yapılan ölçümlerde incirdeki kükürt oranının yüzde 180 oranında arttığının tespit edildiğini aktardı.

Jeotermalin sadece elektrik üretiminde kullanılmaması, bundan tarımsal üretimde ve ısınmada da faydalanılması talebinde bulunan Yıldız,önergelerine destek istedi.

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, AK Parti iktidarında ekolojik sistemin yok sayıldığını ileri sürerek, "Her tarafa savaş açan AKP iktidarı bir de doğaya savaş açtı." dedi.

Başaran, 14 bin yıllık Hasankeyf'in de kullanım ömrü 50 yıl olan bir baraj için sular altında kalacağını ifade etti.

MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu, jeotermal santrallerin kontrol altına alınmasının göz ardı edildiğini belirterek, bu santraller nedeniyle havadaki kükürt oranının arttığını ve kanser vakalarının çoğaldığını ileri sürdü.

İlde yaşanan çevre kirliliğine de değinen Depboylu, tüm sanayi tesislerinde çevre mühendislerinin görevlendirilmesi, arıtma tesislerinin sayısının çoğaltılması ve kirliliğin azaltılması gerektiğini söyledi.

AK Parti Aydın Milletvekili Abdurrahman Öz, şehrin doğal güzellikleri, tarihi, turizmi ve tarımsal üretimiyle ön plana çıktığını belirterek, toprağın üstü kadar altının da bereketli olduğunu, ildeki 9 jeotermal santralden ayda toplam 3 milyar 194 milyon 520 bin 250 kilovatsaat enerji üretildiğini dile getirdi.

"Bizler Aydınlılar olarak yüzyıllardır incirimizle yaşadık ama bundan sonra hem incirimizle hem jeotermalimizle yaşayacağız ve buna alışacağız." ifadesini kullanan Öz, hava kirliliği iddiasının ise somut bir iddia olmadığını kaydetti.

Aydın'daki kanser vakalarının da Türkiye ortalamasının altında olduğuna dikkati çeken Öz, Aydın'ın bugünkü gerçek gündeminin ise Büyükşehir Belediyesindeki yolsuzluk iddiaları olduğunu savundu.

CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.