Muhammet KAÇAR/FINDIKLI (Rize), () – TBMM Başkanvekili ve MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener, TBMM’de fezleke görüşmelerinde oturum yönetme sırasının kendisinde olduğunu, ancak görevlendirmede takdirin Sadık Yakup’tan yana kullanıldığını söyledi.
Rize’nin Fındıklı İlçesi’ne gelen Akşener esnaf ziyaretinde bulundu, partisinin belediye başkan adayı Gürhan Süleymanağaoğlu’na destek istedi. İlçe meydanında partililere seslenen Akşener, Fındıklı’nın Sümer Köyü’nden göç eden bir ailenin gelini olduğunu belirterek “Büyük heyecan duyuyorum. Görümcelerim, kayınbiraderim burada. Fındıklı’nın gelini dediler. Doğrudur” diye konuştu.
GÜNEYDOĞU’DA ÖZERKLİK İLAN EDİLMEYE HAZIRLANILIYOR
Türkiye’nin sınır komşuları ile sorunlar yaşadığına dikkat çeken Akşener, şunları söyledi:
“Suriye ile problemimiz var. Irak’la, Barzani ile ahbaplığımız var. Şivan Perver’le ahbaplığımız, yan yana oturmuşluğumuz var. Abdulah Öcalan’la ahbaplık ötesi dostluk var. Türkiye 17 Aralık hırsızlık soruşturmasını konuşurken, tapeleri dinlerken, montaj, şantaj ve dublaj konuşulurken, Güneydoğu’da ayrılıkçı ve bölücü hareket, 'Oradaki 15 ile biz alacağız, siz yoksunuz' diyor. '31 Mart tarihinde otonomi ilan edeceğiz' diyor. Fındıklı buna razı mı? Hayır ise gereğini yapacak Fındıklı. Çünkü otonominin, özerklik denilen şeyin hemen üstümüzde, Kırım’da neye sebep olduğunu, neye yol açtığını gördük. Kırım Rusya’ya bağlandı. İlle de oy alacağım diye, ille de Cumhurbaşkanı olacağım diye Türkiye’yi bir bölgesinden ayırmaya, vatandaşı başı açık, örtülü, Alevi, Sünni, etnisite, şu ya da bu şekilde birbirinin karşısına dikmeye, ayırmaya ne gerek var?"
“3 CENAZENİN 3 AYRI SAHİBİ OLDU”
Türkiye’nin son günlerde 15, 22 ve 30 yaşında 3 gencin hayatını kaybettiğini hatırlatan  Akşener, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu ülkenin Başbakan’ı kanunla kendisine verilen görevi yürütür. Bu görevle, ekonomik refahı, istikrarı, kardeşlik hukukunu, hukukun üstünlüğünü, insanlar arasındaki birlik ve beraberliği sağlamak zorundadır. Bir Başbakan düşünün; cenazenin birini ailesini mezhepsel olarak suçlayarak attı bir kenara. Burak Can’ı kendinin kabul etti. Polis memurunun da sürgün sebebiyle paralel olduğu ortaya çıktı, onu da kabul etmedi. 3 cenazenin 3 ayrı sahibi oldu. Böyle şey olur mu? Biz bunu taşıyabilir miyiz? Biz bunlarla meşgul olurken Güneydoğu’da, Kıbrıs’da Türkiye dilim dilim gidiyor. Başbakan çıkıp,  'Berkin’de benim, Burak Can’da, Ahmet’te benim. Hepsinin Başbakan’ı benim' diyecekti. İlk cenaze ile ilgili bu tavrı koyabilseydi Burak Can yaşıyor olabilirdi.”
“BAŞBAKAN’IN İYİLİĞİ İÇİN İHTARA İHTİYACI VAR”
30 Mart seçimlerinde AK Parti’ye oylarının aşağıya çekilerek ihtar verilmesi gerektiğini ifade eden Akşener, “Bu ihtara Türkiye’nin ihtiyacı var. Bu ihtara Başbakan’ın, bizzat kendisinin iyiliği için ihtiyacı var. Eğer bu ihtar özellikle Rize’den ve Fındıklı’dan verilebilirse Türkiye’nin ve Başbakan’ın hayrına olacaktır” dedi.
FEZLEKE OTURUMUNUN YÖNETİLMESİ
Hayati Aykut parkında verilen yemeğe katılan Akşener, gazetecilerin TBMM’deki fezleke görüşmelerine ilişkin sorularını yanıtladı, oturum yönetim sırasının kendisinde olmasına rağmen bu görevin kendisine verilmediğini kaydetti. Akşener, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Meclis Başkanvekillerinin görevlendirmeleri Meclis Başkanlığı'nca organize ediliyor. İktidar ve muhalefet sıralamasına göre bu görevlendirme yapılıyor. İlk iki sıra AK Parti, üçüncü sırada CHP’li Güldal Mumcu, dördüncü sırada ise MHP’li olarak ben oluyorum. Meclis kapanmadan önce Güldal hanım oturumu yönetmişti. Ondan sonra doğal olarak sıra bende idi. CHP’nin daveti ile olağanüstü bir toplantı olduğu için bir günlük bir görevlendirme yapıldığı söylendi. Bu görevlendirmenin Sadık Yakup’la takdir edildiği söylendi. Meclis açıldığında o hafta ben yöneteceğim. Sıra benimdi ama olağanüstü bir çağrı ile gelindiği için sayın başkanın böyle taktir ettiği söylendi.”
“NİYET OKUMASI BENİM İÇİN ZOR”
Kendisine görev verilmeyişinin özel bir nedeni olup olmadığının sorulması üzerine Akşener, “Niyet okuması benim için zor. Grup Başkanvekilleri bu konuda epeyce itiraz ettiler. Ama sonuçta biz yönetmeye devam edeceğiz. Sistem devam edecek. Onun için ben bu konuda yorum yapmayayım” yanıtını verdi.
“PROBLEMLİ OTURUMLARI BENİM YÖNETMEMDEN YANA TERCİH KULLANILIRDI”
Bugüne kadar Meclis'te enteresan bir uygulama olduğuna dikkat çeken Akşener, “Daha yoğun geçen ve problemli geçebilecek oturumları genellikle benim yönetmemden yana bir tercih oluyordu. Örneğin başörtülü milletvekillerinin başörtüsü ile mecliste görev yapabilmeleri ile ilgili bir günü ben yönetmiştim. Problemli alanlarda benimle de yönetim oluyordu. Bu kez yolsuzluk soruşturmasının fezlekeleri. O nedenle öyle bir taktir görülmüş” diyerek açıklamasını noktaladı.

MK(TM/AAA) (FOTOĞRAFLI)