Fırat KESİNKILIÇ / ANKARA, () - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, CHP Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi, Engin Altay ve MHP Grup Başkanvekili Yusuf Hallaçoğlu,TBMM Tören Salonu'nda düzenlenen Parlamento Muhabirleri Derneği'nin (PMD) 50. Yıl Kuruluş Yıldönümü Töreni'ne katıldı. Kutlama töreninde PMD'nin kuruluş yıldönümü nedeniyle yaş pasta kesildi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'ın yaptığı konuşmayla ilgili açıklama yaptı. Çiçek, “Diplomatik nezakete aykırı bulduğumu belirtmek istiyorum. Siyaseten de sorunlu açıklamalar. İktidara ve muhalefete yönelik değerlendirmeleri de saygı açısından biraz ölçünün kaçırıldığı gibi bir izlenim var bende. Almanya bizim uzun zamandan beri yakın ilişki içinde olduğumuz bir ülke. Milyonlarca vatandaşımız orada yaşıyor. Bu türlü ziyaretler ilişkilerin güçlendirilmesine, kuvvetlendirilmesine yardımcı olması lazım. Biz Almanya ile 1'nci Cihan Harbi'ne katıldık, aynı ittifak içinde yer aldık, sonunda da bir imparatorluk kaybettik. Zannediyorum bu ziyaret tartışmalı bir ziyaret olarak gündemde yer alacak diye düşünüyorum" dedi.

Çıkışta çiçek, gazetecilere açıklamalarda bulundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ifadeye çağırılmasıyla ilgili konuşan Çiçek, "Böyle bir işlem hukuka aykırıdır. Bunu saygısızlık olarak da görürüm. Daha evvel de buna benzer bir milletvekilimiz ile ilgili bir karar söz konusu oldu. O zaman da bu iş 'sehven oldu' denilmişti. İlgili makamların TBMM ile ilgili, milletvekilleri ile ilgili yapacakları işlemlerde daha dikkatli olmaları lazım. Sehven de yapılmış olsa beraberinde pek çok siyasi sorun çıkartıyor. Yapılan işlem geri alınacak olmuş olsa bile, hukuka aykırılığı ve nezaket açısından da asla kabul edilemeyeceğinin bilinmesi lazım. Bundan sonra savcılıklar daha dikkatli olursa siz bu soruları sormazsınız, biz de bu cevapları vermek zorunda kalmayız. Saygısız bir işlem olarak görüyorum, herhalde ilgili makamlar da gereğini yapacaktır. Bir soruşturma, inceleme konusu yapılıp gereğinin yapılması lazım"dedi.

1 Mayıs ile ilgili soruya Çiçek, 1 Mayıs'ta gerginlik olmaması gerektiğini belirterek, herkesi sorumlu davranmaya çağıran Çiçek, "İnşallah gergin olmaz. Emek bayramı diyoruz, inşallah bayram havasında kutlarız" dedi.

Fethullah Gülen ile ilgili soruya Çiçek , "Ben o işlere girmem. Yargı süreci başladı görülüyorsa artık orada bizim susmamız lazım" diye cevapladı.

() (FK)