TBMM Başkanı Cemil Çiçek, kalıcı çözümün Anayasa değişikliği olduğunu belirterek, "Bir ülke kendi geleceğini kendi işini bir kısım kanunsuz uygulamalar sebebiyle bu kadar sıkıntıya sokmaması lazım. Onun için bu tartışmaları yaptık. Doğru çözüm, kalıcı çözüm Anayasa değişikliğidir" dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi Kapanış Toplantısına öncesi gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. CHP ve MHP'li Anayasa Komisyonu üyelerinin HSYK kanun teklifinin Anayasa Komisyonu'nda da görüşülme için başvurusunun olduğunun hatırlatılması üzerine Çiçek, "Komisyonunu 3'de 1 üyesi muhalefete mensup arkadaşlarımız komisyonun toplanması konusunda başvuruda bulundu. Bizde inceledik, toplanması gerektiğine karar verdik. Dolayısıyla sayın başkan (Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu) bu komisyonu toplayacak kendisiyle görüşmüştüm. Daha önce de kanaati öyleydi. Daha süreç devam ediyor. Esas genel kurulda görüşülecektir. Onun için bu toplantının yapılması gerekiyor" dedi.

Gündeme ilişkin açıklamalarda da bulunan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Samimi olarak birkaç şeyi sizlerle paylaşmak isterim. HSYK vesilesiyle 17 Aralık'tan sonra yapılan tartışmalar ve gelişen olaylar sebebiyle Türkiye'de hepimiz rahatsızız. Ama en fazla rahatsız olan kesimin başında yargı mensuplarının olduğunu düşünüyorum. 13 bin 500'e yakın hakim ve savcı canını dişine takarak büyük fedakarlıkla yüz binlerce dosyayı karara bağlamaya çalışıyor. Bazı uygulamalardaki sıkıntılı durumlar sebebiyle yargının tümünün rahatsız edilmesini şahsen ben doğru bulmam. Bu insanlar takdir edilecek ve teşekkür edilecek hizmetler yapıyorlar. Onun için bu tartışmalardan en fazla da rahatsız olan kesimin başında yargı mensuplarının olduğunu belirtmek istiyorum" dedi.

EKONOMİ ZARAR GÖRÜYOR

Bu tartışmaların geldiği boyut itibariyle en fazla zararı da ekonomi ve Türkiye'nin gördüğünü belirten Çiçek, "İş dünyasına bakın. Şurada sokağa inip sorsanız birkaç esnafa uğrasanız bunların bu tartışmalardan ne kadar rahatsız olduğunu ve sıkıntıya girdiğini göreceksiniz. Maalesef istikrarın getirdiği bir kısım nimetleri bu tartışmalarla heba ediyoruz. Dolar ve döviz yükseliyor. Türkiye'nin borcunun 3'te 2 si özel sektör borcudur ve dövizle borçlanmışlardır. Bunların hepsi rahatsız ve yatırım yapacaklar tereddüt ediyor. Türkiye'nin dış itibari açısından dışarıdaki imajı bakımından da sıkıntı var. Bunu yaptığım seyahatlerden ve ziyarete gelenlerden bunu biliyoruz. Dün Türkiye'nin özel bir konuğu vardı. AB ülkesi üyenin cumhurbaşkanı bir saatlik görüşmenin yarıdan fazlası HSYK ve bunun doğurduğu sonuçlar üzerinde oldu. Bu çok doğru bir şey değil. Bir ülke kendi geleceğini kendi işini bir kısım kanunsuz uygulamalar sebebiyle bu kadar sıkıntıya sokmaması lazım. Onun için bu tartışmaları yaptık. Doğru çözüm kalıcı çözüm Anayasa değişikliğidir. Bunda hiç tereddüt yok. Ama hala bu konuda bile teorik tartışmaların yapılmasından üzüntü duyuyorum. Hepinizin yakından takip ettiği gibi birlikte bir Anayasa yapmak için bir çaba gösterdik. 4 siyasi partimiz TBMM Başkanlığına başka konularda olduğu gibi Türkiye'de tarafsız ve bağımsız bir yargının temin edilebilmesi tesis edilebilmesi bakımından yargının yönetimiyle ilgili meclis başkanlığına tekliflerini sundular. Kimse bu teklilerden bahsetmiyorlar. Her parti tek başına anayasa yapmış olsaydı, nasıl bir yargı yönetimini düşünüyorsa tarafsızlık ve bağımsızlık açısından bunu teklifi etti. Ardından komisyon üyesi arkadaşlarımız bu çalışmaları birleştirdi ve büyük ölçüde üzerinde biraz daha çalışmak suretiyle olumlu bir sonuca varabilecek somut bir teklif ortaya koydu. Eğer köklü bir değişiklik isteniyorsa çözümü orada görürüm. Diğerleri geçici çözümdür. Dolayısıyla bu işleri demeç konusu yapmak yerine bu somut teklif üzerinden siyasi irade ortaya çıkıyorsa bu teklifi üzerinden değerlendirme yapılabilir."