HAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören 46 maddelik kanun teklifi görüşmeleri, 21 günlük aranın ardından TBMM Genel Kurulu’na tekrar geldi.
23 Ocak günü, AK Parti İstanbul Milletvekili Oktay Saral’ın 'Sen sus' diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'a yumruk atmasının ardından 24 Ocak günü askıya alınan HSYK yapısında değişiklik öngören kanun teklifi, bugün TBMM Genel Kurulu’nda tekrar görüşülmeye başlandı. Görüşmelerde 22 madde kabul edilirken, geri kalan 24 maddenin görüşmeleri Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın da hazır bulunduğu Genel Kurul'da saat 17.50’den itibaren kaldığı yerden başladı.
BOZDAĞ: ANAYASAYA AYKIRILIKLA ALAKASI YOK
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'HSYK Kanun teklifinin niçin durdurulduğu' soran muhalefet milletvekillerine cevap verdi. Bozdağ, "Görüşülmekte olan bir kanun teklifi, hükümet tasarısı değil. Bunun görüşmeleri meclisin uhdesinde olan Anayasanın 159'uncu maddesine ve diğer maddelere aykırı olduğunu düşünmüyoruz. Durmasının Anayasaya aykırılıkla alakasının olmadığı ifade etmek isterim. Anayasaya uygun hükümler içeren tekliftir ve bazı değişiklikler yapıldı. Ama bu teklifin durmasının Anayasaya aykırılıkla alakasının olmadığını tekrar ifade etmek isterim" dedi.
Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, muhalefet milletvekillerinin teklifin anayasaya aykırı olduğunu iddia etmesi üzerine birleşime 15 dakika ara verdi ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın grup başkanvekillerine konuyla ilgili bilgi vermesini istedi. FK(SS)