İZMİR’de yeniden aday gösterilmeyen ve CHP’den istifa eden Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, partisinden Atatürk’e saygı duymayanlara tepki olarak ayrıldığını söyledi. Tartan adayların toto oynanarak belirlendiğini, başarının cezalandırıldığını, 'odun koysak seçtiririz’ anlayışına tepki gösterdiğini söyledi.
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, beş yıl boyunca belediyeyi katılımcı bir anlayışla yönettiğini, bir restorasyon projesi ile Türkiye'ye ilk defa Avrupa Mimarlık ödülünü getirdiklerini, yeşil alanı çoğaltıp, yapılaşmayı insanlara özgü kılarak çağdaş bir kentsel dönüşüm başlattıklarını belirtti.
Konak Belediye Başkan Tartan, seçim döneminde partinin tüm genelgelerine uyduğunu, 2 Eylül'de aday adayı olduğunu, 'ankete bakacağız', dediklerinde beklediğini hatırlatarak, şöyle konuştu:
“Konak'ta halka rağmen dikkate alınmadım. Toto oynandı. Sabah biri atandı, akşam değişti. Konak adayı Karşıyaka'ya gitti, Karşıyaka adayı Konak'a geldi. Hani bunların projeleri? Bunlar nerede oturuyor? Konak'la ilgili ne yapacaklar? Bu nasıl bir ciddiyet? Benim yerime düşünülen kişi, Konaklı değil. Balçova'da siyaset yapmış, Güzelbahçe'de oturuyor. Partili de değil. Son gün katıldı. Projesi yok. İlk gün Karşıyaka'daydı, ikinci gün Konak'ta. Ne verecek? Hiç. Beş yılda kenti geliştiren, istihdam yaratan, insanı önemseyen çok işler yaptık. Sırada daha özelleri var. Kentsel dönüşüm, modern parklar, uluslararası etkinlikler, Geriatri Merkezi, 65 yaş üstü evde bakım, Fuarlar, Spor kompleksleri, yeni otopark alanları.”
“ATATÜRK’E SAYGI DUYMAYANLARA TEPKİ OLARAK AYRILDIM”
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, CHP’den istifasının aday gösterilen kişinin, Türk bayrağı ve Atatürk konusundaki tavrına da tepki olduğunu dile getirerek, şunları söyledi.
“İnsan üzülüyor. Ben CHP'den aday gösterilmedim diye ayrılmadım. Bu ne kadar haksız bir değerlendirme. Ben Ulu Önder Atatürk'e ve Türk bayrağına saygı duymayanlara tepki olarak ayrıldım. Ne yapsaydım? Bizi var eden, bugünkü bağımsızlığımızı bize armağan eden Atatürk'e yapılan saldırıya sessiz mi kalsaydım? Ne olacak, görmezden geleyim mi deseydim? Bir Cumhuriyet çocuğu olarak bana yakışır mıydı? Gelişmeler ortada. Ben adaylık sürecinde yaşanan uygulamalara, seçilen adayın Türk bayrağı ve Atatürk konusundaki tavrına tepkiliyim. 'Önce insan’ diyen bir devlet adamı olarak insan onurunu, kişiliğini hiçe sayan uygulamaya tepkiliyim. Bu nedenlerden istifa ettim. Kimse telefon edip hizmetlerim nedeniyle teşekkür etmedi. Kimse bu tercihler konusunda bir şey söylemedi. Bir gün Karşıyaka'da aday olan, ertesi gün neden Konak adayı oldu açıklanmadı. Birçok belediye başkanı hiçe sayıldı. Atatürk değerleri göz ardı edildi. Bu aslında bizlere oy veren yüzbinlerce insanı da saymamak değil mi?”
“BAŞARI CEZALANDIRILDI”
Konak Belediye Başkanı Tartan, patiye verdiği emeğe, hizmetlerine saygı gösterilmediğini öne sürerek, başarının cezalandırıldığını söyledi. Tartan, “Elbette görevler gelip geçici. Elbette değişimler olabilir. Ama saygıyla, insan onuru gözetilerek. Başarılı olan, halkın sevdiği insanları hiçbir gerekçe göstermeden, dikkate almadan, önemsemeden 'böyle uygun gördük’ deyip devre dışı bırakmak etik mi? Gerekçe ve saygı gösterilse, bir telefon edilse, kim ne diyebilir? Ben bu yapılana sessiz kalsaydım, İzmir ve Konak halkına saygısızlık etmiş olurdum. Bir Atatürk çocuğu olarak Atatürk'e haksızlık etmiş olurdum. Binlerce insan bu yanlışı kendine yapılmış hissediyor. Ayrıca 'bir oy fazla alan adayımız olacak’ denmedi mi? Şu an aday gösterilmeyen başkanlar partinin anketlerinde en başarılı başkanlar olarak görülüyor. Dünyada başarının cezalandırıldığı görülmüş müdür? İnsana değer vermeyen bir yapıda kalmanın anlamı var mı? O yüzden ayrıldım. CHP'ye kırgın değilim. Kendilerini CHP ilkelerinin üzerinde gören, Atatürk'ü tartışma konusu yapan ve sadece “ben-ben-ben’ diyen anlayışa karşıyım” dedi.
ADAYLIĞI ŞU AN İÇİN DÜŞÜNMÜYORUM
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adaylığının sözkonusu olmadığını belirterek, “Bazı siyasi partilerden aday olmam konusunda teklifler geldi. Kendilerine teşekkür ederim. Elbette benim için onurdur. Ancak bugün itibarı ile herhangi bir yerden adaylığı düşünmüyorum. Ben halkın sesine kulak veren bir insanım. Yarın önemli bir gelişme olur, Konak tehlikeye girer, ben de taşın altına elimi sokarım. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adaylığım sözkonusu değil. Kimsenin başarısızlığına gerekçe olmak istemem. Adaylığı düşünürsem yerim bellidir. Konak'tır. Beni yücelten halkımın yanıdır. Ancak şu anda aday değilim” dedi.
ODUN KOYSAK SEÇTİRİRİZ ANLAYIŞI
Tartan sözlerini şöyle sürdürdü;
“Başarılı ve iyi niyetli bir Başkanı sadece birileri istemiyor diye değiştiriyorsun. Hiçbir açıklama yapmıyorsun. Yanlış değil mi? Yolda insanlar yolumu çeviriyor, “Başkan seni seviyoruz, istiyoruz’ diyorlar. Bir şey diyemiyorum. Niye yokum, ben de bilmiyorum. Halk tepkili, 'bu yapılan odun koysak seçilir’ anlayışı diyorlar. 'Biz koyun değiliz’ diyorlar. Üzülüyorum. Ne gerek vardı? Madem halkın istemi dikkate alınmayacaktı, niye anketler yapıldı? Niye 'bir oy fazla alan aday yapılacak’, dendi? Demek her şey bir yalandı. Koltuklar paylaşılmış, senin adamın, benin adamım. Bu İzmirli’ye de saygısızlık. Kimse koyun değil.
ATATÜRK ROZETİNİ ÇIKARAN ADAY
CHP benim yerime avukat Sema Pekdaş'ı aday gösterdi. Hayırlı olsun. Başarılar dilerim. Ama seçime bir ay var, kendisinin bir projesi var mı? Karşıyaka adayı mı? Konak adayı mı? Yarın ilk günlerde söylendiği gibi Gaziemir'e gönderilmesin? Şu sözler Sema Hanım’ın: “Ne Atatürk rozeti, ne Türk bayrağı, ne türban.' Yani hem Atatürk'e mesafeli, türbanla Atatürk rozetini eş düzeyde görüyor, hem de Türk bayrağına tepkili. Bu nasıl iş? CHP Atatürk'ün kurduğu parti değil mi? Bir CHP adayı O'nu neden tartışsın? Türkiye'nin başka sorunu yok mu?”