CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, özel tiyatrolara yardım yapılmalarının belirlenmesinde 'Ahlaklı oyun' kriteri getirdiği" iddialarını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunduğu soru önergesi şöyle;

1-Kültür ve Turizm Bakanlığı, özel tiyatrolara yardım yapılmalarının belirlenmesinde "Ahlaklı oyun" kriteri getirmiş midir?

2-"Ahlaklı Oyun" kriteri ne demektir?

3-Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yardım yapılmayan özel tiyatroların sahneye koydukları ahlak kriterine uymayan oyunlar hangileridir?

4-Levent Kırca Tiyatrosu'nun sahnelediği "Azınlık" adlı oyunun hangi bölümünün ahlak kriterine uymadığına Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından karar verilmiştir?

5-Azınlık adlı oyun Van'da yaşanan depremden sonra depremzede vatandaşların yalnızlığa terk edilmelerini, parasız eğitim istiyoruz diyerek pankart açtıkları için hapis yatan gençlerin gerçekliğini yansıtması sebebiyle mi ahlak kriterine uygun bulunmamıştır?

6-Ankara Sanat Tiyatrosu'nun açlık sınırında yaşayan, işinden atılmış, evinin borcunu ödemeye çalışan Travis Pine'ın evine, bir gün Başkan'a yazdığı hakaret dolu mektupları durdurması için gelen ajan Tom Walker'ın hikayesini aktaran "Halktan Biri" adlı oyununun hangi bölümü ahlak kriterine uygun bulunmamıştır?

7-Ferhan Şensoy Tiyatrosu'nun sahnelediği Padişah tarafından görevlendirilse dahi hiçbir denetimcinin insanlara, halka ait olan tiyatrolarda hüküm sahibi olamayacağı evrensel gerçeğini aktaran "Masal Müfettişi" adlı oyunun hangi bölümü ahlak kriterine uygun bulunmamıştır?

8-Genco Erkal'ın tarihi Ali Paşa Hanı'nı açık hava tiyatrosuna dönüştürerek sahneye koyduğu "Yaşamaya Dair-Bursa Cezaevi'nden Mektuplar" adlı oyununun hangi bölümü ahlak kriterine uygun bulunmamıştır?

9-Hükümetiniz tarafından Özel Tiyatroların sergilediği oyunlar üzerinde bir tür sansür mü uygulanmaktadır? Uygulanmakta ise bu durum Anayasa, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve diğer Uluslararası İnsan Hakları Sözleşmeleri ile bağdaşmakta mıdır?"   (MV)