CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma ŞAHİN tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunduğu soru önergesi şöyle;

"Son bir yılda aile içi şiddet nedeniyle 15 çocuğun öldürüldüğü, 20 çocuğun da intihar ettiği Şefkat-Der tarafından açıklanmıştır. Derneğin Genel Başkanı Hayrettin Bulan'ın açıklamasına göre sokakta 3 bin çocuk yaşarken, 500 bin çocuk ta sokakta çalışıyor. Dilenen çocuk sayısının da 10 bin olduğu ifade ediliyor. Bulan'ın açıklamasına göre son üç yılda suça sürüklenen çocuk sayısı 250 bini bulurken, 3 bin çocuk ta tutuklu ve hükümlü olarak cezaevlerinde tutuluyor. Bulan'ın kamuoyuyla paylaştığı diğer veriler şöyle: “Türkiye'de son üç yılda 14 bini kız çocuğu 27 bin çocuk kayboldu. 500 bin çocuk hakkında adli işlem yapıldı. 70 bin çocuk tecavüze uğradı. Çocuklara karşı cinsel saldırı davalarında 2008'den 2013'e kadar yaklaşık yüzde 400 artış var. Adalet Bakanlığı verilerine göre, çocuğa karşı işlenen cinsel taciz, saldırı ve istismar suçları ile ilgili davaların sayısı, 2008'de yedi bin 500, 2009'da 13 bin 812 iken, 2011'de 18 bin 334, 2012'deyse 33 bin 992'e ulaştı… 2012'de en az 70 bin erkek çocuklara tecavüz ve cinsel istismardan dolayı yargılandı.ö

Bu bağlamda;

1- Sokakta yaşayan ve çalışan çocukların sayısı hakkında mevcut istatistiki bilgi var mıdır? Varsa bu rakamların illere göre oranı nedir?

2- 2003 yılından beri, yıllara göre Türkiye'de iller bazında aile içi şiddet dolayısıyla kaç çocuk öldürülmüştür? Kaç çocuk yaralanmıştır? Kaç çocuk intihar etmiştir?

3- Son on yılda, yıllara göre kaç çocuk hakkında yasal işlem yapılmıştır? Bu on yıl içerisinde toplam kaç çocuk cezaevlerine girmiştir?

4- Çocuklara yönelik cinsel saldırının boyutları nelerdir?

5- Son on yılda, yıllara göre kaç çocuk tecavüz veya tacize maruz kalmıştır?

6- Son on yılda kaç kız ve erkek çocuk kaybolmuştur?

7- Sokakta yaşayan çocukların korunması ve çeşitli barınaklara yerleştirilmesi için yürütülen çalışmalar var mıdır? Varsa nelerdir?

8- Sokakta çalışan veya dilenen çocukların çalışmaya veya dilenmeye mecbur kalmamasını sağlamak üzere herhangi bir çalışma yapılacak mıdır?

9- Çocuk istismarının önüne geçmek için alınan önlemler var mıdır? Varsa nelerdir?" (MV)