CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 'Türkiye'de misafir statüsünde bulunan Suriyelilerin, mülteci statüsü kazandırılarak özellikle Güneydoğu Anadolu'da inşa edilecek köylere yerleştirilececeği' iddialarını Başbakan Erdoğan'a sordu.

Tanrıkulu'nun Başbakan Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesi şöyle;

"1-Geri Kabul Anlaşması, kendi istekleriyle AB'nin Schengen vize rejimi dışında kalan İngiltere, İrlanda ve Danimarka'yı da kapsamakta mıdır?

2-Hükümetiniz, "Mültecilerin Hukuki Statüsüne ilişkin 1951 tarihli Cenevre Sözleşmesi'nde var olan Coğrafi Bölgelere ilişkin Türkiye'nin çekincesini kaldırmış mıdır?

3-Türkiye'de misafir statüsünde bulunan Suriyelilerin, mülteci statüsü kazandırılarak özellikle Güneydoğu Anadolu'da inşa edilecek köylere yerleştirilecekleri doğru mudur?

4-Türkiye'nin kaçak göçmenleri geri kabule başlamasıyla birlikte Avrupa Birliği Konseyi'nde vize uygulanacak ülkeler listesinde Türkiye'nin "negatif" ülkeden "pozitife" alınmasına ilişkin yapılacak oylamada Türkiye aleyhine karar çıkması olasılığı bulunmakta mıdır?

5-Avrupa Birliği Konseyi'nde vize uygulanacak ülkeler listesinde Türkiye'nin "negatif" ülkeden "pozitife" alınmasına ilişkin 3 yıllık süre sonunda yapılacak oylamada Türkiye aleyhine karar çıkması sonucu Türkiye aleyhine oluşan zararlar Göçmenlerin Türkiye'ye girdikleri andan itibaren, geri gönderme merkezlerine alınacakları ve bu merkezlerde idari gözetim altında tutuldukları süre boyunca barınma ve ülkelerine geri dönüşlerine ilişkin masrafların Türkiye tarafından karşılanacak olması durumu nasıl tazmin edilecektir?

6-Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı olan kısaca ise Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Birimi olarak bilinen FRONTEX ile hükümetiniz arasında ilk olarak 2012 yılında Mutabakat Zaptı imzalanmasının, 16 Aralık 2013'te de Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanmasının ardından ilk etapta 50 bin üç yıla kadar da 70 bin kişilik bir Sınır Polis Birimi oluşturulacağı doğru mudur?

7-Suriye Sınırına Duvar örme girişimlerinin, birkaç yıldır sessiz ve derinden hazırlıkları yapılan 50 - 70 bin kişilik Sınır Polis birimi oluşturma çabalarıyla bir ilişkisi bulunmakta mıdır?

8-Türkiye sınırlarına inşa edilen karakollara yeni oluşturulacak Sınır Polisleri mi yerleştirilecektir?

9-Sınırları koruma görevi Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı sınır birliklerinden alınarak yeni oluşturulacak Sınır Polis Birimi'ne mi devredilecektir?

10-FRONTEX bünyesindeki yabancı silahlı timler gerekli görülen hallerde Türkiye'de konuşlandırılacaklar mıdır?

11-28 Mayıs 2012'den itibaren FRONTEX'e bağlı yabancı silahlı timler Türkiye topraklarında görev yapmış mıdır ve yapmakta mıdır?

12-FRONTEX'e Türkiye topraklarında operasyon düzenleme yetkisi tanınmış mıdır?

13-Irak, İran, Bulgaristan ve Yunanistan (13 kilometresini Karaağaç- Bosna köyünün, 187 kilometrelik bölümünü ise Meriç Nehrinin oluşturduğu ) sınırlarına da, Suriye sınırında inşa edildiği gibi Güvenlik Duvarları inşa edilecek midir?

14-Önümüzdeki 3 yıllık sürede inşa edilmeleri planlanan Sınır Güvenlik Duvarları hangileridir?" (MV)