HALKLARIN Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, eski Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın kaldırmak zorunda kaldığı 'nekrofili' tweetini “AKP hükümeti paraları sıfırlamamış vicdanları da sıfırlamış. Vicdanlı olan insanlar böyle açıklamalar yapamaz" sözleriyle değerlendirdi.
Sebahat Tuncel, Antalya'da demokratik kitle örgütleri, yöre dernekleri ve gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi. Dün Türkiye'nin çok acı bir gün yaşadığını belirten Tuncel, “14'ünde polisin gaz fişeği nedeniyle yaralanan, bir hastane yatağında Okmeydanı'nda 15'ine giren Berkin Elvan 16 kiloya düşerek yaşamını yitirdi. Dün Türkiye'nin ve Kürdistan'ın her yerinde en çok da İstanbul'da Berkin'i sonsuzluğa uğurladık. Büyük bir kalabalıktı. Büyük bir sahiplenmeydi" diye konuştu.
“Mesele sadece Berkin'in cenaze törenine katılmak değildi" diyen Sebahat Tuncel, Berkin Elvan'ın cenazesinde biraraya gelenlerin hukuksuzluğa, adaletsizliğe 'hayır' dediğini söyledi. Fakat hukuksuzluğa, adaletsizliğe, polis ve devlet şiddetini protesto etmek için sokağa çıkanların yeniden devlet şiddetiyle karşı karşıya kaldığını belirten HDP Eş Genel Başkanı Tuncel, şunları söyledi:
"Dersim'de, ilginçtir göstericiye gaz atan polis bu gazdan etkilenerek yaşamını yitirdi. Dün de Okmeydanı'nda, durumun gerçeği nedir tam bilmiyoruz, bir grup göstericinin gelip Okmeydanı'nda Berkin Elvan'ı sahiplenmek isteyenlere karşı hamlesi olduğu söylendi. Orada da bir genç yaşamını yetirdi. Berkin Elvan'ı gönderirken iki genç de yaşamını yetirdi. Onlara da Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum."
'KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL'
Bu tablonun Türkiye açısından 'Artık yeter' noktaya geldiğini, Türkiye'nin artık katliamlarla ve ölümlerle anılmaması gerektiğini belirten Tuncel, Ak Parti iktidarının süreçte sorumlu davranmadığını savundu. Berkin Elvan'ın cenaze törenin hemen ardından İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun tweetinden sonra saldırıların gerçekleştini belirten Tuncel, “Hem AKP Kadın Kolları hem de eski bakanlardan yapılan açıklamalar bizi dehşete düşürdü. Sadece AKP hükümeti paraları sıfırlamamış vicdanları da sıfırlamış. Vicdanlı olan insanlar böyle açıklamalar yapamaz" dedi.
Egemen Bağış'ın Berkin Elvan'ın cenaze törenine katılanları 'nekrofili' (ölü sevici) olarak değerlendirmesinin kabul edilebilir bir durum olmadığını belirten Sebahat Tuncel, “Bu sözü Başbakan BDP üyelerine yönelik kullanmıştı. Birbirini takip eden bir şey. Ölümler üzerine böylesine bir siyaset yapmak kabul edilebilir bir durum değil. AKP iktidarı döneminde 184 Çocuk öldü. Hiçbirinin hesabı verilmedi. Sorgusuz sualsiz öldürülen çocuk sayısı Berkin'le beraber 184. Bu bir akıl tutulması" diye konuştu.
HDP Eş Genel Başkanı Tuncel, partisini hedef alan saldırıları ise, “Burada bir protesto değil başka bir durum var. Linç etme, öldürme. Şuursuz bir kitle karşısındayız. Yaşam alanı tanımama" sözleriyle değerlendirdi. Saldırılarla ilgili gerekli davaları açacaklarını kaydeden Tuncel, bunların örgütlü saldırılar olduğunu kaydetti.
'FETHİYE'DE TABELA ASILACAK'
Tuncel, bir soru üzerine Fethiye'de yaşanan saldırılara, CHP'den Genel Başkan düzeyinde kınamanın geldiğini söyledi. Fakat ilçede dün bir bildirinin yayınlandığını ve aralarında Atatürkçü Düşünce Derneği'nin de bulunduğu 10 kurumun imzasının olduğu metinde CHP'nin saldırının arkasında olduğuna ilişkin bir yaklaşım bulunduğunu savunan Tuncel, “Fethiye'de bu kadar toplumsal muhalefet olana kadar da CHP ses çıkarmadı. Urla'da da yaşadık. CHP direkt vardır demiyoruz ama onun da tabanının içinde olduğu bir gerçeği ifade ediyoruz. Fethiye'deki tabelamız asılacak. O tabelayı kim indirdiyse gelip asacak" diye konuştu.
'İKİNCİ SİVAS'IN EŞİĞİNDEN DÖNDÜK'
Toplantıda yer alan HDP Fethiye Eş Belediye Başkan adayı Hasan Kal, saldırın gerçekleştiği Pazar günü planladıkları HDP ilçe binası açılışını yapmış olsalardı, ikinci bir Sivas katliamının yaşanmış olacağını iddia etti. Kal, saldırıyı gerçekleştiren grup içinde MHP, CHP, İP, Alperen Ocakları gibi siyasi parti ve örgütlenmelerde yer alan kişilerin bulunduğunu ileri sürdü.
Basın toplantısının ardından Sebahat Tuncel ve beraberindekiler Akdeniz Üniversitesi kampüsünde öğrencilerin Berkin Elvan anasına gerçekleştirdikleri fidan dikimine katıldı. Tuncel, Berkin Elvan'a adanan fidanının toprağını attı ve can suyunu verdi.

EB(SU/AAA) (FOTOĞRAFLI)