ANKARA, () - SAVUNMA Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, Türkiye'nin uzun menzilli hava savunma projesi 'T-Loramids' ihalesini kazanan ve Batı'nın tepkisini çeken Çin firması CMPIEC'le sürdürülen görüşmeler için, 'her şey yolunda' mesajı verdi. ABD ve NATO'nun tepki gösterdiği kararın iptalini bekleyen rakip firmalar görüşmelerin karara bağlanacağı 30 Haziran tarihini bekliyor.

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, gündeme ilişkin görüşlerini ilk defa online savunma dergisi 'C4Defence'e anlattı. Demir, yarın 'www.c4defence.com .com' adresinden yayınlanacak derginin yeni sayısında gündemi uzun süre meşgul eden sorulara yanıt verdi.

'T-Loramids' ihalesinin geleceği, ABD'den F-35 savaş uçaklarının satın alınması, Ermeni Soykırımı iddialarının ardından Fransa ile ilişkilerin yeniden ısınması konusunda konuşan Demir özetle şunları söyledi; "Çin ile görüşmeler devam ediyor. Bu tür görüşmelerde teknoloji transferiyle ilgili konularda bir yere kadar iş kolay ilerler ama sonra iş kritik bir noktaya geldiğinde zorlanarak gidersiniz. Bu da öyle. Detaya, hassas alanlara girdikçe işler zorlanıyor. Teknoloji bizim olsa başkasına pazarlayacak olsak belli bir yerden sonra korumaya çalışırız. Korumacı davranırız. Süreci devam ettiriyoruz. Kimse masaya oturup da “al sana ne istersenö demez. Çin ile görüşmeler hiçbir zaman durmadı. En son SSİK toplantısından cihetle hiçbir zaman durmadı. Her zaman devam etti. Kritik teknoloji dediğimizde herhangi bir ülke ile konuşurken CPMIEC veya Lockheed Martin teknoloji konusunu sizinle belli bir yere kadar konuşur. Belli bir yerden sonrasını özellikle uzun menzilli füze meselelerinde, stratejik olan yerlerde şirketlerin söyleyecekleri fazla bir şey olmayabilir. Kendisine saklar çünkü devlet evet veya hayır diyeceği yerleri belirler."

F-35'DE GERÇEKÇİYİZ

Demir, Türkiye'nin bu yıl iki adet sipariş verdiği ve üretimine ortak olduğu F-35 savaş uçakları için, "Bütün ülkelerin olmazsa olmazı kendi filolarını devam ettirmekle ilgili herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmamak. İsteklerimizde gerçekçiyiz" dedi. Türkiye, F-35 uçakları için 2011 yılında ilk siparişini vermiş ancak uçağın tamamına hakim olmayı sağlayan ve silah sistemlerini de kontrol eden 'kaynak kodları' verilmediği için bu siparişini ertelemişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 6 Mayıs 2014 tarihinde toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi bu uçaklardan 2 adedinin alınmasına karar verdi. Demir, "ABD ürünü geliştiren asıl sahibi olduğunu ortaya koyuyor. En çok sipariş veren ülkelerin 10 katı sipariş vermiş. Ürünün sahibi belli, diğerleri ortak bir anlamda. Belli kodların açılması bir yere kadar. Orada bir nokta olduğunu kabul etmemiz gerek. Her ülke kendi talebini yapacak. Belki bütün ülkelerin olmazsa olmazı kendi filolarını devam ettirmekle ilgili herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmamak olacak. Bütün ortakların buna saygı göstereceğini düşünüyorum. Kimse hiçbir ürüne durduk yere tam açıklık getirmez. İsteklerimizde gerçekçiyiz. Asıl olan bizim ülkemizin sürdürülebilirliğini sağlamak." dedi.

Ermeni soykırımı iddialarına verdiği destekten dolayı askeri ilişkilerin soğuduğu Fransa'ya da İsmail Demir dikkatli bir mesafeden mesaj verdi. Demir, "İlişkilerde rüzgarın yönü değişti. Başkan Hollande'nin Türkiye ziyaretinde olumlu bir hava esti. Herkes bunu deklare etti. Bu olumlu hava ilişkilere yansır diye bekliyorduk, yansıyor. Bu hava devam ederse bu olumlu durum da devam edecek. Türkiye'nin aklında hep şu var; Avrupa ile birlikte hareket etmek istiyoruz. Normal Türk vatandaşının aklında bizim Avrupa Birliği sürecimiz var. Avrupa Birliği sürecinde zaman zaman şu veya bu ülkenin değişik tavırla çıkması var. Fransa ile on sene önce iyiydik, beş sene önce kötüydük, şimdi iyiyiz. Fransa'da yönetime gelen başkana göre değişen ilişkiler var. Şu anda iyiyiz, stratejik işbirliğini konuşalım diye bir kavramla ortaya çıkıldığı anda bizim aklımızda hep böyle bir soru işareti var. Şimdi Hollande ile iyi de farklı bakış açısında biri geldiği zaman ne yapacağız? Ben bunu açık açık söylüyorum. Şu anda ortada bir ürün yok. Görüşmelerle ortaya çıkacaktır. Konuları konuştukça başlıklar çıkar ortaya."

Demir, kendi görev süresinde İstanbul'daki yetkin sermaye ve teknolojinin savunma alanında iş yapmaya teşvik edileceğinin sinyallerini verdi. Savunma firmalarını da sivil alanda çalışmaya teşvik eden Müsteşar Demir, hedefinin kendi ekonomisini sürdürebilen bir 'ekosistem' yaratmak olduğunu kaydetti.

MÜSTEŞAR DEMİR KİMDİR ?

1960 yılında Elazığ'da doğan Demir 1982 yılında İTÜ'den Uçak Mühendisi olarak mezun oldu. Uludağ ve İstanbul Teknik Üniversitelerinde birer yıl araştırma görevlisi olarak çalıştıktan ra 1985 yılında ABD'ye Yüksek Lisans ve Doktora öğrenimi için gitti. 1992'den 2003 yılına kadar Suudi Arabistan, ABD ve Kanada'da çeşitli üniversite ve araştırma kurumlarında öğretim üyesi ve araştırmacı olarak görev yaptı. 1997'de Uçak Elemanları ve Malzemesi dalında Doçent unvanı alan Demir, 2003 yılında THY Anonim Ortaklığında, 2006 yılında THY Teknik A.Ş.' de göreve başladı. THY Teknik'de Genel Müdür, Yönetim ve İcra Kurulu Başkan vekilliklerini ifa eden Demir 2013 yılında Profesör unvanı aldı