SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu sağlık çalışanlarının bayramını kutlayarak, “Hemşireye, emeğe, sağlık çalışına, hekime yüksek sesle bile konuşma hakkımız yok. Ne olur konuşulmasın. Çünkü en zor zamanında, en acil zamanda, en çok ihtiyacımız olduğunda evladınızı, eşinizi, annesi, kendinizi emanet edeceğiz ve ‘ne olur’ diyeceğiniz bir kitleye yanlış yapma, yüksek sesle konuşmak, el kaldırmak kendi sağlıklı geleceğinize yapacağız ne büyük kötülüktür” dedi.
Seçim bölgesi Edirne’ye gelen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle sağlık çalışanlarıyla bir restorandaki kahvaltıda bir araya geldi. Karayoluyla Edirne’ye gelen Bakan Müezzinoğlu’nu Edirne Valisi Hasan Duruer ve sağlık personeli karşıladı. Salondaki sağlık çalışanlarını selamlayarak birlikte kahvaltı yapan Bakan Müezzinoğlu daha sonra Türkiye'deki tüm sağlık çalışanlarının bayramını tebrik etti.
Türkiye'de son yıllarda sağlık alanında önemli bir gelişim ve değişimin yaşandığını ifade eden Bakan Müezzinoğlu, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarına değinerek şunları söyledi:
“Bu mesleğin bu milletin gözündeki yeri çok saygın. Onun zedelenmesini de istemiyoruz. Ulaşımın kolaylaştığı bir süreçte zaman zaman kalbimizi kıran, şiddet olaylarına muhatap olmaya başladık. Bu şiddet olayları hem üzüyor, hem yaralıyor, hem de geleceğe ait olan umutlarımızın güçlenmesini zayıflatıyor. Yaptığımız yasal düzenlemelerle artık hakimlerimize ve savcılara; hekime ya da sağlık çalışanına, nerede çalışırsa çalışsın, sağlık çalışanına şiddete tutuklama yetkisini yasal düzenlemeyle verdik. Yakın takibini yapıyoruz. Son iki yılda hakimlerimizin hekime şiddette cezai müeyyideleri en üst sınırda uygulamaya başlamış olmaları nedeniyle hakimlere ve savcılara teşekkür ederim. Daha iyi ve yeni yasal düzenlemeden sonra daha etkin olmasını da bekliyorum. Biz yasal düzenlemeler kadar toplumunda bize yanlış yapmamasını özellikle toplumsal sahiplenmeden arzu ve talep ediyorum. O nedenle vatandaşlarımıza her ortamda diyorum ki hemşireye, emeğe, sağlık çalışına, hekime yüksek sesle bile konuşma hakkımız yok, ne olur konuşulmasın. Çünkü en zor zamanında, en acil zamanda, en çok ihtiyacımız olduğunda evladınızı, eşinizi, annesi, kendinizi emanet edeceğiz ve ‘ne olur’ diyeceğiniz bir kitleye yanlış yapma, yüksek sesle konuşmak, el kaldırmak kendi sağlıklı geleceğinize yapacağız ne büyük kötülüktür.”
MEDYAYI ELEŞTİRDİ
Toplumsal sahiplenmenin de daha iyi noktalarına gelmesi içinde medyadan destek beklediğini ifade eden Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu özellikle ‘flaş, flaş, flaş’ şeklinde verilen haberlerin toplumu tahrik ve tahrip edici bir hale geldiğini söyledi. Müezzinoğlu, “Sağlıkta bilgi, tecrübe vardır. Bunun flaş gibi topluma sunulacak hiçbir boyutu yoktur. İster başarı olsun, ister başarısızlık olsun. Sağlığı flaş olarak sunan haberler hep toplumun duygularını tahrik eden zaman zaman da tahrip eden haberlerdir. ‘Doğumda çocuğun başını koparttı’ katile bile söylenmeyecek bir cümleyi manşet olarak veya flaş haber olarak verilen haber sistemi, toplumun tabii ki duygusal tahrikinde çok önemli bir cümle. Ama böyle bir hak da olmaz, ‘Doğumda çocuğun başını koparttı’ bu haberle çok zorlandık. Doğum çocuğun başının kopmuş olmasını, ‘Doğumda çocuğun başını koparttı’ bir katilin bile yapmayacağı, bir katilden bile beklenmeyecek bir hadiseyi bir hekime, sağlık çalışına, bir ebeye, hemşireye 76 milyona haber olarak sunmanın bir habercilik hukuku olduğu kanaatinde değilim” dedi.
Konuşmasının ardından sağlık çalışanlarının sorularını yanıtlayan Müezzinoğlu, daha sonra Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’ne geçerek 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle düzenlenen programa katıldı. Az sayıda kişinin katıldığı toplantıda konuşan Bakan Müezzinoğlu, “Geldiğimiz koşullarda bizi rahatsız eden konular var. Arzu edip yapamadıklarımız var. Her sorun çözülmüş değil, her sorunun çözülmüş olması da mümkün değil. Bugün bu salondaki her meslektaşımızın istediği tüm sorunları sihirli bir değnekle çözmüş olsak, seneye yeni sorunları konuşmuş olacağız. Talepler tabii ki artarak devam ediyor, edecektir, etmelidir de. Önemli olan bizim bunları çözmekteki samimiyetimiz, önemli olan ortak hedefleri ne oranda tutturabiliyoruz, uzlaşarak mı, çatışarak mı çözüm arıyoruz? Bence bu mesleğin mensupları olarak, daha çok konuşarak, mücadele vererek, çözme gayreti ve samimiyeti içinde olabilirsek bunu başaracağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Edirne'deki programın ardından Kırklareli’ne geçti.

EÖ(LK/CK) (FOTOĞRAFLI)