Mehmet YİRUN- Ruhan YALÇIN/ÇORLU(Tekirdağ), () - SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’de yılda 16 milyar lira tutarında ilaç tüketimi olduğunu ve bunun önümüzdeki 10 yılda 25 milyar liraya çıkacağını ifade ederek, “İlaç üretimini, patentini Türkiye’de alabileceğimiz, üretebileceğimiz stratejik ürünleri alt yapısını hazırlıklarını AR-GE’sini yapabilmeliyiz” dedi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Müstakil İşadamları Derneği’nin Tekirdağ Şubesi tarafından Çorlu Silverside Hotelde düzenlediği ‘2023 Vizyonunda Sağlık Sektörü’ toplantısına katıldı. Müezzinoğlu, şunları söyledi:
“İlaç bizim için çok önemli. Bu gün yılda 16 milyar lirası tutarında ilaç tüketimimiz var. Şimdi önümüzdeki 10 yıl sonra bu rakamın 25 milyar Türk lirasına çıkacağını hesaplıyoruz. Bu ilaç tüketimimiz aynı dinamiklerdeki ilaç üretimimizi besliyor olması bize yetmez. Biz 2 misli artış oranıyla ilaç üretimini, patentini Türkiye’de, alabileceğimiz üretebileceğimiz stratejik ürünleri alt yapısını hazırlıklarını AR-GE’sini yapabilmeliyiz. Bu konusunda Türkiye son 10 yılda yine sessiz devrimi gerçekleştirdi. AR-GE’ye her geçen yıl artan oranlarda desteği devam ediyor ve stratejik desteği de veriyoruz. 3-5 yıl alım garantisi, 7 yıla varan alım garantilerini stratejik palanlarla birlikte çalışarak mutlaka başarabilmeliyiz. Türkiye’nin tüketeceği 25 milyar lirayla ilaca talip olan bir anlayışla da bunu yapmamalıyız. Türkiye sağlıkta, serbest bölge konseptiyle şehir hastaneleri konseptiyle artık farklı bir konsepti ortaya döküyor. Şehir hastanelerinin biz 2018 yılı sonu tamamlamış olacağız. 45-50 bin yatak kapasiteli şehir hastanelerimizi 2018 de bitirmiş olacağız."
“TÜRK DOKTORLARI PERİŞAN DEĞİLDİR”
Bakan Müezzinoğlu, konuşmanın ardından toplantıya katılan Çocuklar Duymasın dizisinde ‘fıs fıs İsmail’ karakterini canlandıran oyuncu Süleyman Yağcı’nın sağlık çalışanlarının ek ücretlerine yönelik sorusuna şöyle cevap verdi:
“Son 10 yılda bu mesleğin rakamsal karşılığı da 10 yıl öncesine göre oturduğumuz da her vicdan onun hakkını teslim eder. Daha iyisi hakkımız eyvallah. Daha iyisini yapmalıyız, eyvallah ama Türk hekimleri için perişan kelimesi o kelimeyi ben kullanamam itirazım var. İzmir, İstanbul, Ankara'daki arkadaşlarım istiyorlarsa onları Niğde, Balıkesir, Ordu, Diyarbakır’a gönderebiliriz.”
REFİYE’Yİ ZİYARET ETTİ
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Çorlu’daki toplantının ardından Tekirdağ’a geçerek milyonda bir görülen ‘Gardner Sendromu’ hastalığı nedeniyle iç organlarını tümör saran ve bu yüzden son bir yıldır ABD'de 4 ayrı organ nakli yapıldıktan sonra hava değişimi için 2 haftalığına Türkiye’ye dönen Refiye Yılmaz’ı evinde ziyaret etti.
Müezzinoğlu, enfeksiyon riskine karşı evinde maskeyle dolaşan Yılmaz’ın sağlık durumuyla ilgili bilgi aldı. Ziyaretin ardından evden çıkarken gazetecilere açıklamalarda bulunan Müezzinoğlu, “Refiye’yi gayet iyi gördüm. Aileyi de morali yüksek gördüm bu sevindirici. Refiye’nin hayata tutunması son derece güçlü. 4 tane çok önemli ameliyatı atlatmış. Durumu iyiye gidiyor. Doktorları 3 haftalık organ adaptasyonu ile ilgili olumlu olacağını düşünüp izin verdiler. Yeniden ABD’ye dönecek ve son bir organ nakli daha Mayıs ayında olacak. Ondan sonrada ülkemize dönecek" dedi.
Gazetecilere konuşan baba Mustafa Yılmaz ise kızı Refiye’ye ABD’de denizde boğulan 9 yaşındaki bir çocuğun 4 organının nakil edildiğini söyledi.

MY,RY(LK/ESM) (FOTOĞRAFLI)