Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ADANA'daki Çukurova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Harun Arıkan, Irak'ın Musul kentini ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün bölgesel güvenliği tehdit ettiğini söyledi.
IŞİD'in Musul'u ele geçirip Türk Başkonsolosluğu'nu basmasını ve saldırılarını sürdürmesini değerlendiren Prof. Dr. Harun Arıkan, Irak ve Suriye'de yaşanan otorite boşluğunun IŞİD'in etkinlik alanını artırdığını anlattı. Irak'ta yaşanan etnik ve mezhepsel merkezli tartışmaların yönetim zafiyeti oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Arıkan, "Bunun yanı sıra aynı zamanda Suriye'de Esad rejimi ile muhalifler arasında yaşanan iç savaş, kuşkusuz IŞİD ve EL-Nusra benzeri radikal örgütlerin hem Irak'ta hem de Suriye'nin kuzey bölgesinde etkinlik kazanmasını sağlamaktadır" dedi.
'TÜRKİYE NE YAPMALI?'
Türkiye'nin, Irak ve Suriye sınırlarında yaşanan gelişmelerin güvenlik tehditlerini arttırdığına vurgu yapan Prof. Dr. Arıkan, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin Irak ve Suriye sınırlarında otorite boşluğu nedeniyle güç elde eden IŞİD ve benzeri radikal grupların etkinlik kazanması ile yaşanan gelişmeler, kuşkusuz bölge güvenliğini ve Türkiye'ye yönelik güvenlik tehditlerini arttırıyor. Ayrıca bu çatışmalı durum, Türkiye'ye doğru yönelen sığınmacı sayısında da artışı tetikleyebilir. Yapılan resmi açıklamalarda IŞİD'in Musul ve Kerkük'de gerçekleştirdiği terörist saldırılar sonucu çok sayıda can kaybının yaşandığı belirtilmektedir. Özelikle Musul, Anbar ve Kerkük bölgelerinde yaşanan gelişmeler, bölgede yaşayan Türkmenlere yönelik bölgesel güvenliğe de önemli ölçüde tehdit oluşturmaktadır. Arap Birliği yaşananları kınadı. Avrupa Birliği bir toplantı yaptı. Yaşanan bu gelişmelere karşı, Türkiye çözüm için uluslararası toplumla beraber hareket etmelidir. Türkiye olarak da Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, NATO ve uluslararası örgütlerle paralel olarak çözüme katkı için adım atılmalı."

(FOTOĞRAFLI)