CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Berkin Elvan'ın hayatını kaybetmesi nedeniyle yapılan gösterilerde polisin FN-303 Silahı kullanmasına ilişkin İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yazılı olarak yanıtlaması için TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Milletvekili Aylin Nazlıaka soru önergesinde, "Gezi Parkı eylemleri sırasında Okmeydanı'nda polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu ağır yaralanan ve tedavi gördüğü hastane hayatını kaybeden Berkin Elvan için Türkiye tek yürek olmuştur. Pek çok ilde Berkin Elvan'ı anmak için bir araya gelen vatandaşlarımıza polis tarafından yapılan müdahale orantısız gücün de ötesine geçmiştir. ODTÜ yerleşkesi içinde toplanan öğrencilere polisin müdahalesi çok sert olmuştur. Polis, öğrencilere TOMA ile boyalı su sıkıp biber gazı ile müdahale de bulunmuştur. Bu arada polisin Gezi eylemlerinin ilk günlerinde kullandığı FN-303 silahından çıkan bizmut kapsüllerini kullandığı görülmüştür. FN-303 silahı birçok Avrupa ülkesinde ölümcül silahlar kategorisine alınarak yasaklanmıştır. Avrupa ülkelerinde yasaklanan ve ölümcül olduğu belirtilen bu silahı polisin öğrencilere karşı kullanması AKP Hükümetinin topluma bakışının gösteren tehlikeli ve düşündürücü bir örnektir" dedi.

Nazlıaka, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istediği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

"1- Avrupa ülkelerinde ölümcül silahlar kategorisine alınarak yasaklanan FN-303 adlı silahın toplumsal olaylarda kullanılmasını emrini kim vermiştir?

2- Silahlar kategorisine alınarak yasaklanan FN-303 adlı silahının vatandaşlarımıza karşı kullanılmasının bir açıklaması olabilir mi?

3- Bu silahtan Emniyet Genel Müdürlüğü'nün elinde ne kadar bulunmaktadır? Bu silah hangi ülkeden ithal edilmiş ve ne kadar ödeme yapılmıştır?

4- Bu silahın kullanılması taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalara aykırı değil midir?

5- Emniyet güçlerinin dün yaşanan toplumsal olaylara bu kadar sert müdahalede bulunması, halkın iradesiyle seçilmeyen bir bürokratın İçişleri Bakanı yapılmasından mı kaynaklanmaktadır?

6- Berkin Elvan ve Gezi olaylarında yaşamını yitiren çocuklarımızı, gençlerimizi düşündüğünüzde çocuklarınızın yüzüne bakabiliyor musunuz?"

  (AY/MV) (FOTOĞRAFLI)