Ferit ASLAN/ DİYARBAKIR,() - ÇÖZÜM süreci kapsamında İmralı- Ankara- Kandil arasındaki görüşme trafiğini sağlayan HDP heyeti, Kandil Dağı'ndaki KCK yetkilileri ile görüşmek üzere Irak'a gidiyor. Heyette yer alan HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, Kandil'de çözüm süreci için öngörülen İzleme Kurulu'nun oluşturulması konusunu da görüşeceklerini belirterek, "Şu anda görüşülüyor, tartışılıyor ama henüz olgunlaşmadı. Belki bu olgunlaşma olabilir. Ama Cumhurbaşkanlığı seçiminin hemen ertesinde artık bu İzleme Kurulu'nun acilen kurulması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
HDP'nin İmralı heyetinde yer alan Grup Başkan vekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken Kandil Dağı'nda KCK yetkilileri ile çözüm sürecini ve son gelişmeleri konuşmak için uçakla bugün Irak'a gidiyor. Heyete, Irak'ta Leyla Zana ile birlikte temaslarda bulunan HDP'nin İstanbul Milletvekili Sırrı Süreya Önder'in de katılacağı, Zana'nın katılıp katılmayacağının ise bu akşam Erbil'de kendi aralarında yapacakları toplantıdan sonra netleşeceği belirtildi.
GÜNDEMDE İZLEME KURULU VAR
Ziyaretle ilgili muhabirine açıklamalarda bulunan HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, yarın Kandil Dağına çıkacaklarını, Abdullah Öcalan ile yaptıkları son görüşmeden sonra Kandil'e gitmediklerini belirterek, "Sayın Öcalan'ın son bir mektubu gelmişti. O mektup iletildi ama o mektuptan sonra da gidip kendileri ile görüşmedik. Bunları değerlendirmek ama aynı zamanda gündemimizde izleme kurulunun oluşması ve kurulması var. Bu konuda da onlarla görüşmeye ihtiyaç var" dedi.
Buldan, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde çözüm süreci için önemli olarak görülen izleme kurulu konusunda bir gelişme olabileceğini ifade ederek, "Şu anda görüşülüyor, tartışılıyor ama henüz olgunlaşmadı. Belki bu olgunlaşma olabilir. Ama cumhurbaşkanlığı seçiminin hemen ertesinde artık bu izleme kurulunun acilen kurulması gerektiğini düşünüyoruz. Seçim öncesi bunun olgunlaşması ve çalışmaların bitmesi gerekiyor. İzleme kurulu önemli bir kurul olacak. Üçüncü bir göz olacak sürecin ilerlemesi açısından. Başından beri olması gereken bir kurumdu ama ne yazık ki olmadı. Akil İnsanlar Heyeti oluşturuldu, ama hani bu heyet istediğimiz o rolü ve misyonu üstlenmediler. Çünkü, normalde Akil İnsanlar Heyeti'nin süreç bitene ve nihai hedefe ulaşılana kadar bu heyetin aktif olarak çalışması gerekiyordu. Ama bu böyle olmadı, 3 ay çalıştı bölge toplantılarını yaptı ve bıraktılar" dedi.
İZLEME KURULU 25-30 KİŞİDEN OLUŞACAK BİR HEYET OLACAK"
Buldan, izleme kurulunun Akil İnsanlar Heyeti gibi olmayacağını, kurulun Lice ve Yüksekova olayları gibi en küçük bir sıkıntıda bile devreye girip çağrılar yapacağını söyledi. Buldan, "Gerekirse devlete, PKK'ya, KCK'ya çağrı yapacak, gerekirse gidip yerinde konuşacak, temaslarda bulunacak. Böyle bir izleme kurulu daha çok bu işe gönül veren, barışı gerçekten isteyen ki bu konuda bir çok aydın, yazar gazeteci, akademisyen ve siyasetçi var. Belki bunlardan oluşabilecek 25-30 kişiden oluşan bir heyet olması konuşuluyor. Ama, sözü dinlenen, çağrı yaptığı zaman dikkate alınan, bu konuda kendini ispatlamış olan, bu tür insanların olmasında fayda var diye düşünüyoruz. Çünkü her iki tarafa da yeri geldiğinde çağrı yapabilecek ve gelişecek olan olayları önleyebilecek insanların olması gerekiyor. İzleme kurulunda siyasetçi olup olmayacağı konusu çok konuşulan bir konu değil. İzleme kurulunda yer alacak kişiler konusunda her iki tarafın mutabık kalması gerekir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI