Fırat KESKİNKILIÇ / ANKARA, () - MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, iktidarın kimyasının bozulduğunu, yapılan son yasal değişikliklerin öfke, intikam ve tepki amaçlı olduğunu iddia etti.

Yeniçeri, "Telefon konuşmalarının tapeleri vahim ötesidir. Demokratik ülkede en azından soruşturmanın selameti ve etik değerler bakımından konuşmaların muhataplarının istifa etmeleri gerekmektedir. elbette dinleme, kayıt etme ve servis etme açısından yapılanlar doğru değildir ve bunu yapanlar yargı karşısına çıkartılmalı, kendilerinden bunun hesabı sorulmalı. Ancak bu ayrı bir konu, tapelerdeki vahim konuşmalar ise başka bir konudur. 17 Aralık'ta ayakkabı kutularından dışarıya taşan dolarların bu kez belki yüz katıyla ilgili iddialar vardır. Bu iddialar görmezlikten gelinemez ve takipsiz kalamaz. Bu iddialar internete sansür uygulayarak, televizyonlara yasak uygulayarak dublaj, montaj ve şantaj denilerek geçiştirilemez. Bu konuşmalar, TİB arşivinde vardır" diye konuştu.

Yeniçeri, yargıda telefon dinleme konusunda tam bir kargaşa yaşandığını, yasa uyarınca "kuvvetli suç şüphesi" hayal bile edilemeyen kişiler hakkında kitleler halinde telefon dinleme kararlarına TİB'in neden itiraz etmediğini sordu. Bu dinlemelerden iktidarın sorumlu olduğunu savunan Yeniçeri, iktidarın emrindeki TİB'in görev yapmamasının sorumlusunun onu denetleyen ve engellemeyen iktidar olduğunu ileri sürdü.

Yeniçeri, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün HSYK Yasası'nı onaylamasına ilişkin görüşünün sorulması üzerine, "Cumhurbaşkanı'nın görevini, 'Anayasa Mahkemesi yapsın' diyerek savuşturamayacağını" belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanı Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı değil, AKP mensubu gibi hareket etmektedir. Yetkilerini demokrasi ve özgürlükler adına kullanmamıştır" dedi.

Yeniçeri, AK Parti milletvekillerine, George Orwell'in "1984", Yevgeni Zamyatin'in "Biz", Margaret Atwood'un "Damızlık Kızın Öyküsü", Aldous Huxley'in "Cesur Yeni Dünya", Erich Fromm'un "Özgürlükten Kaçış", Cengiz Aytmatov'un "Gün Uzar Yüzyıl Olur" ve Mourice Duverger'in "Seçimle Gelen Krallar" adlı kitaplarını okumalarını tavsiye etti.

(MV)