CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka, ODTÜ yol yapımı sırasında, "ODTÜ'nün tespitine göre 292 çam, 133 dişbudak, 916 ahlat, 293 badem, 58 kavak, 696 diğer yapraklılar olmak üzere 2 bin 388 ağacın araziden kaldırıldı" diyerek, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na, "Ankara Büyükşehir Belediyesi hakkında kanunları uygulamayarak, gerekli soruşturmaları başlatmayan bakanlık görevlileri hakkında adli ve idari işlem açılacak mıdır? Bakanlığınız tarafından soru önergeme verilen yanıtta söğüt ağacı izinsiz kesilen ağaçlar arasında sayılmıştır. Hangi kanun veya yönetmeliğe göre söğüt ağacı izinsiz kesilen ağaçlar arasında yer almaktadır?" diye sordu.
Nazlıaka, ODTÜ yolunun Ankaralıların ve STK'ların büyük tepkisine rağmen bitirildiğini söyledi. CHP'li Aylin Nazlıaka, yol çalışmalarının devam ettiği dönemde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı yaptığı basın toplantısında, ODTÜ'nün tespitine göre 292 çam, 133 dişbudak, 916 ahlat, 293 badem, 58 kavak, 696 diğer yapraklılar olmak üzere 2 bin 388 ağacın araziden kaldırıldığını ve belediyenin fiyat tespitlerine göre ağaçların değerinin 211 bin lira tuttuğunu bildirirken, "Bu parayı bugün itibarıyla ODTÜ'nün banka hesabına yatırdık. Fiyatlara itiraz olursa herhangi problem çıkarmayız. ODTÜ'ye yardımcı olmak bizim için onurdur. 600’e yakın ağaç nakledilmiştir" denildiğini hatırlattı.
Orman ve Su işleri Bakanlığı'nın konuya ilişkin ilgililer hakkında yasal işlem yapmayarak 6831 Orman Kanunun ihlal ederek, görevi kötüye kullandığını ifade eden Nazlıaka, Eroğlu'nun yanıtlaması istemiyle Meclis'e sunduğu soru önergesinde, şöyle devam etti:
"ODTÜ yoluyla ilgili Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından yapılan basın açıklamasında çam ağacı vb. benzeri ağaçların söküldüğü, nakledildiği, kesildiği ve bunların bedellerinin bankaya yatırıldığı ifade edilmektedir. Bakanlığınızın soru önergeme verdiği yanıtta 2009-2014 yıllarında ağaç sökümü, nakli ve kesimi için Ankara Büyükşehir Belediyesinin herhangi bir başvurusunun olmadığı bilgisi verilmektedir. Bugüne kadar Ankara Büyükşehir Belediyesi hakkında izinsiz ağaç söküm, nakli ve kesimi yaptığı için herhangi bir cezai ve adli işlem yapılmamıştır? Ankara Büyükşehir Belediyesi hakkında kanunları uygulamayarak, gerekli soruşturmaları başlatmayan bakanlık görevlileri hakkında adli ve idari işlem açılacak mıdır? Bakanlığınız tarafından soru önergeme verilen yanıtta söğüt ağacı izinsiz kesilen ağaçlar arasında sayılmıştır. Hangi kanun veya yönetmeliğe göre söğüt ağacı izinsiz kesilen ağaçlar arasında yer almaktadır? 2009 - 2014 döneminde yıllar itibariyle izinsiz ağaç söktüğü, naklettiği ve kestiği için kaç vatandaşımız hakkında soruşturma ve dava açılmıştır? İllere göre dağılımı nedir?"

(HT/İD)