CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde partisinin ilçe örgütünü ziyareti sırasında Anayasa Mahkemesi’nin Mustafa Balbay hakkındaki kararını değerlendirerek, “Eğer bu karar spor olsun diye verilmediyse Balbay hakkında derhal tahliye kararı verilmelidir” dedi.
Ereğli İlçesi girişinde partililer tarafından karşılanan CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, Ereğli Belediyesi’ni ziyaretinin ardından CHP Ereğli İlçe Örgütü’nde partililerle buluştu. Burada gazetecilerin Anayasa Mahkemesi’nin, tutuklu milletvekili Mustafa Balbay hakkında verdiği uzun tutukluluk süreciyle ilgili kararını hatırlatması üzerine Tarhan, karar sonrası Balbay hakkında derhal tahliye kararı verilmesi gerektiğini söyledi. İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2.5 yıldır hala gerekçeli kararı yazamadığından söz eden Tarhan, “Hala dosya elinde ve dosya elinden çıkmadı. Anayasa Mahkemesi’nin kararı da derhal gereğinin yapılması konusunda verildiği için Balbay hakkında derhal tahliye kararı verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ihlal açıktır. 2.5 yıldır süren bir ihlal. Seçilme hakkının ihlali. Yasama faaliyetinin yerine getirmeme nedeniyle bir tazminat kararı verilmiştir ve hala milletvekilidir ve hala yasama faaliyetini yerine getiremediği için, eğer bu karar spor olsun diye verilmediyse derhal tahliye kararı verilmelidir” dedi.
Tarhan partideki açıklamasının ardından Cumhuriyet Kadınları Derneği tarafından düzenlenen, 'Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının Anayasa’ya girişinin 79’uncu yıldönümü' adlı panele katıldı. Panele, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Ereğli Belediye Başkanı CHP’li Halil Posbıyık, CHP Zonguldak İl Başkanı Halil Furat, CHP Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, partililer ve vatandaşlar katıldı. Tarhan, panelde yaptığı konuşmada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı programlarda evli insanlardan 3 çocuk istemesini eleştirerek, birçok gencin üniversiteden mezun olduktan sonra iş dahi bulamadığını söyledi.
Üniversiteden mezun olan gençlerin iş bulmakta zorlandığını anlatan Tarhan, “Bir Başbakan, halkının yüzde ellisi ile şiddetli geçimsizlik yaşıyor. Bunu unutmuş görünüyor. O bu kadar asabi olunca herkes gölgesi ile savaşacak kavga edecek hale geliyor. Erkekler öfkelerini en yakınlardaki kadınlardan alıyorlar. Sürekli aynı kavgaları yapan ve raf ömrünü tüketmiş birisi aslında bizi yönetiyor. Elinde bir ahlak metre çocukların etek boylarını ölçüyor. Kızlı erkekli oturma mesafelerini ölçüyor. Ama bu gençlerin çoğu yoksul. Çoğu işsiz. İnanın Boğaziçi mezunları bile iş bulamadıklarından yakınıyorlar.” dedi. İÇ(DS/AAA)(FOTOĞRAFLI)