Fırat KESKİNKILIÇ / ANKARA, () - MHP'li Oktay Vural; "Diyarbakır'da Türk bayrağına yapılan saldırı, sonrasında Musul'da konsolosluğumuz yani Türk toprağının işgali aslında AKP politikalarının bir eseridir. AKP'nin yeni Türkiye vizyonunun eseridir" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Vural; "Bugünkü Türkiye manzarası AKP kılavuzlarının kökü dışarıda olan politikalarında Türkiye her geçen gün daha ağır faturalar ödemeye devam ettiğini ortaya koymaktadır. Öncelikli olarak Diyarbakır'da Türk bayrağına yapılan saldırı, sonrasında Musul'da konsolosluğumuz yani Türk toprağının işgali aslında AKP politikalarının bir eseridir. AKP'nin yeni Türkiye vizyonunun eseridir. Tablo budur. Maalesef Türkiye'ye düşmanlık eden unsurlarla beraber birlikte hareket etmek memleketimizi önemli bir güvenlik riski ile karşı karşıyla bırakmıştır. Maalesef bir taraftan Doğu ve Güneydoğu'da PKK terör örgütü meşrulaştırırken Türk dış politikası, yine bir takım terör gruplarının oyuncağı haline getirilmiştir. Orta Doğu'da hem Irak, hem Sureyi politikasındaki yanlışlıkların doğurduğu sonuçlarla karşı karşıyayız. Bu süreçte sınırlarımız kevgire döndü, sinirlerimiz alt üst oldu. AKP'nin yeni Türkiye'sinde dört bir tarafımızda husumet, dört bir tarafımız düşman oldu. Musul'da meydana gelen olayla ilgili söyleyecek çok şeyimiz var. Ama sussam gönlüm razı değil, konuşsam zamanı değil. Rehinlerimiz var. Onların can güvenliği çok önemli. Elbette şüphesiz bu konuda sorumluluğu olanların hesabını elbette verecektir. Ama şuan önceliğimiz vatandaşlarımızın kurtarılması olmalıdır. Bu çerçevede Milliyetçi Hareket Partisi bu süreçte çok dikkatli hareket etmektedir. Bu konuda geçekten Türk dış politikasının geldiği nokta değerlendirilecektir" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN BİR CAYDIRICILIĞININ OLMAMASININ HESABI ELBETTE SORULACAKTIR"

MHP olarak hükümette 'ivedilikle Meclis'i bilgilendirmeleri gerektiğini' ifade ettiklerini belirten Vural açıklamasına şöyle devam etti; "Bu çerçevede Meclis'i bilgilendirme yapacaklarını söylediler. Dün siyasi partileri bilgilendirdiler. Meclis'e de bilgi vereceklerdi, ancak kaçırılan vatandaşlarımızla ilgili hassas bir süreçten geçildiğini ifade ederek bu konuda bir sonuç almak üzere olduklarını ifade ettiler. Bu bakımdan bu süre içerisinde Meclis'te bilgilendirmeyi dün yapacaklardı. Bugün yapma ihtimali vardı, ama hükümet bu süreç içerisindeki gelişmeler bittikten sonra Meclis'i bilgilendirme yapma iradesini ortaya koydu. Bugünde Meclis'te böyle bir bilgilendirme olmayacak. Beklentiler, dün serbest bırakılacağına ilişkindi, ama netice alınmış değil. Bizde bu süreç içerisinde hassas süreci çok dikkatli ölçüde sürdürülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biran önce de vatandaşlarımızın kurtarılmasını bekliyoruz. Türkiye'nin bu noktaya gelmiş olması Türkiye'nin bir caydırıcılığının olmamasının hesabı elbette sorulacaktır. Önceliğimiz tamamen rehinelerin kurtarılmasıdır."

"MİLLİ DEĞERLER DUMURA UĞRATILDI"

Vural, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bugün Türkiye maalesef geldiğimiz bu noktada içeride milli benliğin, milli değerlerin dumura uğratıldığı dönem içerisinde dışarıda böyle saldırıların oluşması, Türkiye'nin hedef alınması maalesef bir sonuçtur. Milli benliklerini koruyamayan milletler, başka milletlerin avı olur. O bakımdan bayrağımıza, adımıza yapılan saldırı bizim egemenlik haklarımıza yapılan saldırılar içeride meşrulaştırıldığı müddetçe Türkiye'nin milli menfaatlerini takip edebilecek bir politika konusunda da yabancıların sizi dikkate alması mümkün değildir. İçeride bayrağımız indiriliyorsa, dışarıda da birileri toprağımıza dışarıda toprağımızda dalgalanan bayrağımıza el uzatmasını cesaretlendirir."

Bir gazetecinin, El-Nusra'ya ait bir genelge olduğu iddia edildiğinin hatırlatılması üzerine Vural; "Bu genelgeyi yalanladılar biliyorsunuz. Yalın gerçekler vardır. Türkiye sınırları maalesef terör gruplarının militan besleme, lojistik destek sağlama sınırı haline dönüşmüştür. Tablo budur. Bununla ilgili söyleyecek çok şeyimiz var. Ancak önceliğimiz canlarımız. Bu konuda inşallah biran önce neticelenir ve Türkiye dönüşleri sağlanır. Ondan sonra bunlarla ilgi politikalar konusunda diğer başka hususlarda var. Kamuoyunun önünde bütün çıplaklığıyla ortaya koymamız gerekiyor elbette" diye cevapladı

IŞİD'li bir terör örgütü militanını Türkiye'deki bir devlet hastanesinde tedavi edildiği yönündeki iddiaların sorulması üzerine Vural; "Bütün bunlarla ilgili değerlendirmelerimizi yapacağız. Şu andaki önceliğimiz tamamen rehinelerin canına zarar gelmeden serbest kalmalarını temin etmek ve hükümetin bunu temin etmeye yönelik süreci salimen sonuçlandırmasını bekliyoruz. Şüphesiz sonuçlanması demek şüphesiz bu geldiğimiz noktayı sorgulamamak anlamına gelmiyor. Elbette işgale giden süreç bütün boyutlarında değerlendirilmelidir" diye kaydetti.

(FOTOĞRAFLI)