Adem GÜNGÖR/ARTVİN, () - MİLLİYETÇİ Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Oktay Vural, Ak Parti yöneticilerinin eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un Yüce Divan’da yargılanmasını engellediklerini belirterek, “Bugün hangi yüzle, utanmadan, sıkılmadan İlker Başbuğ’u Başbakan telefonla arıyor. Hem suçluyorsunuz, hem onun Yüce Divan’da yargılanmasını engelliyorsunuz, sonra onun tahliyesi ile ilgili bir de konuşuyorsunuz” dedi.
Partisinin seçim çalışmalarına destek vermek amacıyla Artvin’e gelen MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, bazı sivil toplum örgütü yöneticileri ve gazetecilerle yaptığı kahvaltıda gündeme yönelik açıklamalarda bulundu. Türkiye Cumhuriyeti eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı döneminde terörist başı olarak tutuklanması ve hüküm giymesinin milletin vicdanını yaraladığını vurgulayan Oktay Vural şunları söyledi:
"İmralı canisi, terörist başı adeta bir özgürlük savaşçısı olarak devlet tarafından muhatap alınırken, terörle mücadele etmiş kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Genelkurmay Başkanı’nın terörist başı olarak nitelendirilerek hapse atılmış olması maalesef Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yönetim zihniyetini açık bir şekilde ortaya koymaktadır. İlker Başbuğ’un bu süreç içerisinde tahliye edilmesinden büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Büyük bir garabetti ama umarım sadece tahliye ile neticelenmez, bu konuda beratını temin edecek adımlar da atılması lazım. Fakat unutmayalım ki İlker Başbuğ’a yöneltilen ithamlar bizzat Adalet ve Kalkınma Partisi’nin de yönelttiği ithamlardı ve yine unutmayalım ki; görevden ayrıldıkları zaman Genelkurmay başkanlarına verilen üstün hizmet madalyası Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından bir tek İlker Başbuğ’a verilmemişti."
'HANGİ YÜZLE ARIYORLAR'
Oktay Vural, İlker Başbuğ’un ilk mahkemeye çıktığı süreci de anımsatarak sözlerini şöyle sürdürdü:
"İlker Başbuğ mahkeme önüne çıktığı zaman, ‘Türkiye’de üstünlerin hukuku yok. Herkes gibi Genelkurmay başkanı da elbet mahkeme önüne çıkabilir’ sözleriyle, Adalet ve Kalkınma Partisi sözcüleri tarafından Başbuğ hakkında hüküm ifade edilmişti. İlker Başbuğ’un Yüce Divan’da yargılanması gerektiğini söylediğimizde ise Adalet Bakanı başta olmak üzere Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bütün yöneticileri, ‘Yüce Divan’da yargılanması söz konusu olamaz. İlker Başbuğ’un yaptığı bu eylemler görevinden dolayı işlenmiş eylemler değildir’ diyerek Yüce Divan’da yargılanmasını engellediler. Bugün hangi yüzle, utanmadan, sıkılmadan İlker Başbuğ’u Başbakan telefonla arıyor. Hem suçluyorsunuz, hem onun Yüce Divan’da yargılanmasını engelliyorsunuz, sonra onun tahliyesi ile ilgili bir de konuşuyorsunuz. Andıçla ilgili davaya müdahil olan Adalet ve Kalkınma Partisi değil miydi? Umarım İlker Başbuğ’un tahliyesi beraatla sonuçlanacak sürecin başlangıcı olur."
'ENGİN ALAN DA TAHLİYE EDİLMELİ'
Vural, Başbuğ’un serbest bırakıldığı bir ortam içerisinde İstanbul milletvekilleri Engin Alan’ın da neden içerde tutulduğunun cevabının Anayasa Mahkemesi tarafından verilmesi gerektiğini düşündüklerini, eşitlik ilkesi çerçevesinde Alan’ın da tahliye edilmesini beklediklerini söyledi.

AG(TM/CK) (FOTOĞRAFLI)