MHP Grup Başkan Vekili ve Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Türkiye'nin Suriye politikasının tümüyle çöktüğünü söyledi.
Yusuf Halaçoğlu, MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu, MHP Merkez Yürütme Kurulu üyesi İbrahim Karayiğit ve bir gurup parti yöneticileri ile birlikte Osmaniye Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etti. Halaçoğlu, yarın Diyarbakır'da gerçekleşecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani görüşmesini değerlendirdi. Görüşmenin Antalya ve Ankara'da değil de Diyarbakır'da olmasının dikkat çekici olduğunu belirten Halaçoğlu, "Diyarbakır'a gidildiğinde ilk göze çarpan şu olur. Tabelalarda Türkçe'nin hemen altında Kürtçe de aynı şeyler yazıyor. Normalde gayrihukuki bir uygulama bu. Çünkü anayasamızda devletin resmi dilinin Türkçe olduğu yazdığı müddetçe o tabelaların izin verilmeden asılması yanlıştır. Fakat burada çok ciddi bir gelişme yaşanmaktadır. PYD'nin Suriye'de kök salması ve 30 bin kişilik bir askeri güç oluşturması Barzani ile siyasi bir rekabeti ortaya çıkarmaktadır. Türkiye'nin güney doğusundaki gelişmekte olan Kürt milliyetçiliği, Türkiye hükümeti tarafından PKK'ya tanınan bir takım imtiyazları ele alırsanız PYD'ye karşı Türkiye'nin Barzani kozunu oynuyor olarak düşünülebilir" dedi.
'200'E YAKIN SUBAY TUTUKLANACAK'
Hükümetin 15 gün içerisinde Esat'ın devrileceğini söylediğini fakat Esat'ın devrilmeyeceğini gördüğünü söyleyen Halaçoğlu, şunları söyledi:
"ABD, Esat'ı devirme fikrinden vazgeçti. Çünkü Suriye'de Esat'ın devrilmesinden sonra ortaya çıkacak yeni iktidar tamamen koyu radikal İslam yönetimi olacak. Amerika bunu böyle değerlendiriyor. Haliyle buna da karşı çıkıyor. Dolayısıyla Türkiye'nin Suriye politikası tümüyle çöktü. Her ne kadar Türkiye, El Kaide'nin devamı olan El Nusra'yı destekleyerek PYD'yi dize getirmeye çalışmışsa da, aslında PKK ile yapılan görüşmeler, yani açılım politikasındaki, Türkiye'yi terk etme şeklindeki düşüncede, silahlı güçlerden Türkiye'yi arındırmayı düşünürken PKK'da Suriye'deki el Nusra'ya karşı çarpışan PYD'ye destek vermek amacıyla bunu kabul etti. Fakat PYD'nin güçlenmesinden sonra dikkat ederseniz PKK'da çekilmekten vazgeçti, bunu da resmen açıkladılar. Buna rağmen hükümet ortaya çıkabilecek olumsuzlukların kamuoyunda büyük oy kaybı olasılığını da düşünerek herhangi bir şekilde anlaşmaya rağmen buna ciddi bir cevap vermedi, tepki göstermedi. Şuan yapılan anlaşmalarda bir takım özel hususlar var. Bunu Barzani ile hangi ölçüde paylaşıyor Başbakan bilemiyorum. Ama şu an Güneydoğu'da 10 savcı görevlendirilmiş durumda PKK'ya karşı yürütülen harekatta faili meçhul olarak adlandırılabilecek bir takım PKK kayıplarını soruşturuyor ve bunlar o operasyona katılacak kişilerden yaklaşık 200'e yakın bir subay daha bu operasyon ile tutuklanacağı belirtiliyor. Önümüzdeki günler bu iddianın ne kadar doğru olduğunu gösterecek ama bir gerçek var ki burada 10 savcı görevlendirilmiş durumda."
Halaçoğlu, Abdullah Öcalan'a İmralı dışında daha rahat hareket edebileceği bir ortam sağlanması konusunda söz verildiğini de iddia etti.