MERSİN'de, yaklaşan 30 Mart yerel seçimlerine yönelik yapılan seçmen eğilimleri araştırmasında, seçimin kaderini kırsal kesimin belirleyeceği sonucuna ulaşıldığı bildirildi.
Gazi Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğretim görevlisi ve Akademia Araştırma ve Danışmanlık Şirketi'nin Danışmanı Doç.Dr. Bülent Bayat, düzenlediği basın toplantısıyla anket çalışmasının sonucunu açıkladı. Doç.Dr. Bayat, 3-11 Ocak tarihleri arasında Mersin merkez, merkez ilçe ve 549 köyde ikamet eden seçmen kitlesine yöneltilen 25 sorudan oluşan bir seçim anketi yapıldığını söyledi. Soruları akademisyenlerin hazırladığını belirten Doç.Dr. Bayat, "Ankette 4 açık uçlu soru ve 21 kapalı uçlu soru yer almaktadır. Formun genel amacı siyasi, eğilim, inanç, kanaat ve düşünceleri belirlemektir. 6 bin anket formu ile sahaya çıktık. Tamamlananlar içerisinden güvenilir bulunan 5 bin 349 anketi değerlendirmeye aldık. Kontrol ve güvenirlik çalışmaları 3 gün sürdü ve sonrasında statiksel değerlendirmeye alındı" dedi.
Doç.Dr. Bülent Bayat, ilçeler bazında CHP'nin Büyükşehir Adayı Macit Özcan'ın Mezitli, Akdeniz, Yenişehir ve Anamur'da açık ara önde göründüğünü, kırsal kesimde yer alan ilçe ve köylerde ise MHP'nin Büyükşehir adayı Burhanettin Kocamaz'ın hatırı sayılır bir farkla birinci olduğunu, bu verilere göre, seçimin kaderini kırsal kesimin belirleyeceğini ileri sürdü. Baytar, 549 köyde yapılan anket sonuçlarına göre Burhanettin Kocamaz'ın oyların yüzde 45'ini alırken, Macit Özcan'ın yüzde 15, Ak Parti'nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sever'in ise yüzde 30'luk bir oyla Kocamaz'ın arkasından geldiğini de vurguladı.
Seçmen kitlesinin yüzde 29.4'ünün kadın, yüzde 70.6'sının ise erkeklerden oluştuğunu belirten Doç.Dr. Bayat, "Bugün bir seçim olsa kime oy verirsiniz? sorusuna CHP'li Macit Özcan yüzde 28.2, Ak Partili Mustafa Sever 24.7, MHP'li Burhanettin Kocamaz yüzde 35.7 cevabı aldık. Anketin bu bölümünde bütün ilçeler ve köyler kapsam altına alınmış, cevap vermeyenler ve kararsızların oyları değerlendirilmeye alınmamıştır" diye konuştu.