Osman Nuri BOYACI / DENİZLİ, () - DENİZLİ'nin Merkezefendi İlçe Belediyesi'nde 38 üyeli meclisin 5 sandalyesine sahip MHP, 4 komisyonda üyelik verilmemesi üzerine dava açtı. Denizli İdare Mahkemesi, açılan davada komisyona seçilecek üyelerin dağılımın nispi temsil sistemine göre değil, basit sistemle belirlenmesi yönünde karar vererek yürütmeyi durdurdu. Yenilenen komisyon seçimlerinde üyesi bulunmayan MHP, dört komisyona da birer üye verdi. CHP'nin komisyonlardaki üye sayısı 2'den 1'e düşerken, AK Parti'nin 3'te kaldı.
Yerel seçimlerde Denizli'nin büyükşehir olmasıyla kurulan iki merkez ilçesinden Merkezefendi Belediyesi'nde 38 kişilik Belediye Meclisi, 21 AK Parti, 12 CHP ve 5 MHP'li üyeden oluştu. Meclisin 13 Nisan'da yapılan ilk oturumunda oluşturulan dört komisyona 5'er kişilik üye seçimi yapıldı. Belediye Meclisi'nde MHP'nin üye sayısı dikkate alınarak komisyonlarda üyesinin olamayacağı yönünde AK Parti ve CHP'li 33 üyenin evet oyuyla karar verildi. MHP'li 5 üyenin itirazına rağmen dört komisyon için seçimler yapıldı ve tüm komisyonlar 3 AK Parti ve 2 CHP'li üyeden oluştu.
MHP'Lİ MECLİS ÜYESİ DAVA AÇTI
Komisyonlar seçimlerin ardından çalışmaya başladı. Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin MHP'li Grup Başkanvekili Avukat Yusuf Garip, Denizli İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması istemiyle iptal davası açtı. Garip, yerel seçimlerde yüzde 21 oy almasına rağmen komisyonlarda partisinin temsil edilemediğini belirterek kararın iptalini ve yürütmenin durdurulmasını talep etti.
KARAR SONRASI MECLİS OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI
Davayı inceleyen Denizli İdare Mahkemesi, ülke genelinde emsal oluşturabilecek bir karar vererek komisyon seçimlerinde nispi temsile göre değil basit usulle yapılması gerektiğini belirtip, yürütmenin durdurulmasını kararlaştırdı. Mahkeme, Merkezefendi Belediyesi'nin itirazını da reddetti. İtirazın reddedilmesi üzerine Merkezefendi Belediye Meclisi, dört komisyona beşer üyenin yeniden seçilmesi için bugün olağanüstü toplandı.  
YENİ DAĞILIM YAPILDI
CHP grubunun şerh koyduğu dört komisyon için seçimler yapıldı. Bütçe ve Plan, Bayındırlık ve İmar, Çeşitli İşler ile Çevre ve Sağlık Komisyonu'na 5'er üye oy birliğiyle seçildi. Komisyonlarda 3 AK Partili, 1 CHP'li ve 1 MHP'li üye yer aldı. MHP'li meclis üyeleri Hamdi Soylu, Metin Karakurt, Nuri Serbest ve Yusuf Garip komisyonlarda yer aldı. CHP'nin her komisyondaki üye sayısı ise 2'den 1'e düştü.

FOTOĞRAFLI