PARTİLERİN GRUP BAŞKANVEKİLLERİ KONUŞTU TBMM Genel Kurulu, 1 saat 10 dakika süren aranın ardından tekrar toplandı. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, partilerin grup başkanvekillerine çıkan olaylarla ilgili söz hakkı tanıdı.

İlk olarak BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken söz aldı. Baluken: “Hiç birimizin tasvip etmediği olaylar yaşandı. Her şeyden önce tüm milletvekillerinin genel kurulda kullanmış oldukları dil ve üsluplara,yerinden laf atmaları, fiziki darpları kabul etmemiz mümkün değildir. Halkımızın meclisten beklentilerini burada yakalamamız lazım. Dışarıdaki siyasi boyutu ne olursa olsun, genel kurulda çözüm arayışı içinde olmamız lazım" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ise, "Biraz önce yaşanan olay üzücü. TBMM gibi ülkenin en büyük kurumuna yakışmayan bir olay. Özellikle fiziki müdahaleler meclisin seviyesini düşürüyor. Kişisel suçlamalardan kaçınılmasında fayda var. Daha üslubumuzu meclise yaraşır şekilde sokmamız çok önemli. Bir daha böyle bir olayın yaşanmamasını diliyorum" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Salı gününden bu yana TBMM genel kurulunda son derece önemli kanun teklifini görüşüyoruz. HSYK kanun teklifi anayasaya aykırılıkları olan yargının bağımsızlığını yok eden bir teklif olarak değerlendiriyoruz. İç tüzüğün bize verdiği hakları kullanarak tasarı teklifinin geçmesini geciktirme yada anayasaya uygun hala getirmenin çabası içindeyiz. Burası TBMM demokrasinin en yüce yeridir. Burada bütün milletvekilleri siyasi partinin mensubudur. Onun ötesinde milletin temsilcisidir. Milletin parlamentodan beklentisine göre milletvekillerini hareket etmesi lazım. Bir fiziki müdahale bir milletvekilinin fiziki saldırıda bulunması bu parlamentonun kabul edeceği bir şey olmamalı. Bu tip davranışları parlamentodan uzak tutmalıyız. Yine parlamentoda bütün yasaların görüşmesi sırasında karşı tarafı rencide etmeyecek üslubun içerisinde olmalıyız" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise şunları söyledi; "Salı gününden bu yana görüştüğümüz HSYK teklifi komisyonda görüşüldü. 20 öneriyle muhalefetin ifadeleri dikkate alarak gerekli düzenlemeler yapıldı. TBMM yasama görevini yerine getirirken, ihtisas komisyonlarda ve genel kurulda birlikte hareket edecektir. Karşılıklı olarak hiçbir kesimi suçlamak gibi ifadeler kabul edilemez. Biz hiçbir şekilde fiziksel şiddeti onaylayamayız. Şiddeti ve şiddeti doğuran ortamı ele almamız gerekiyor.Bizim herhangi bir şekilde fiziksel şiddeti onaylamamız ve kabul etmemiz mümkün değil. Umarım bundan sonraki süreçte vekiller birbirlerine daha saygılı olurlar. Yaralanan milletvekili arkadaşımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum." (MV)