CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Marmaray'ı güvenli kılıp, teknik ve güvenlik eksiklerini tamamlanıncaya kadar seferlerin durdurulması talimatı verecek misiniz? Sirkeci istasyonu bitmediği için mi Marmaray’ın burada durmadığı duyumu doğru mudur? Sözcü gazetesi muhabirine saldıran güvenlik görevlisine kim talimat verdi? Bugün Marmaray’da 4 kez elektrik kesintisi yaşanması ve zaman zaman vagon kapılarının açılıp kapanmaması sorunun gerekçesi nedir? Bu tehlikeli durumun tekrarını nasıl önleyeceksiniz? Marmaray’da enerji güç destek sistemi alternatifleri yok mudur? Birçok teknik ve güvenlik sorunu olduğu uyarısını yaptığımız Marmaray seferlerini dün başlatmanızın üzerinden 24 saat geçmeden seferlerin durdurulmasının gerekçesi nedir? diye sordu.
Marmaray'la ilgili teknik ve güvenlik gibi konuları açılış öncesinde TBMM gündemine taşıyarak uyarıda bulunan Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle yeni bir soru önergesi hazırlayarak Meclis'e sundu.
"4 KEZ ELEKTRİK KESİNTİSİNİN YAŞANMASININ GEREKÇESİ NEDİR?"
Umut Oran’ın önergesindeki sorular şöyle: "Birçok teknik ve güvenlik sorunu olduğu uyarısını yaptığımız Marmaray seferlerini dün başlatmanızın üzerinden 24 saat geçmeden seferlerin durdurulmasının gerekçesi nedir?
Bugün Marmaray’da 4 kez elektrik kesintisi yaşanması ve zaman zaman vagon kapılarının açılıp kapanmaması sorunun gerekçesi nedir? Bu tehlikeli durumun tekrarını nasıl önleyeceksiniz? Marmaray’da enerji güç destek sistemi alternatifleri yok mudur?"
"TÜPTEN YÜRÜYEREK KARŞIYA GEÇME TEHLİKELİ DEĞİL Mİ?"
"Elektriklerin kesilmesi üzerine boğaz altındaki tüp içerisinde büyük kalabalıkların yürüyerek karşıya geçmesi tehlikeli bir durum değil midir? Bu tüpün inşası sırasında böyle bir acil durum öngörüldü mü? Yürümeyle oluşan titreşimin/salınımın yarattığı bir tehlike burada da söz konusu mudur?"
"SÖZCÜ GAZETESİ MUHABİRİNE KİM NİÇİN SALDIRDI"
"Bugün yaşanan teknik sorunları yerinde saptayarak yayın yapmak isteyen Sözcü TV ve gazetesi muhabiri Edda Sönmez ile kameramanına saldırarak, çekim yapılmasını önleyen, kameranın görüntü almasını engelleyen 4-5 güvenlik görevlisi hakkında herhangi bir işlem yaptınız mı? Bu güvenlik görevlileri kimlerdir, engelleme/saldırı talimatını kendilerine kim/kimler verdiler?
Sözcü ile birlikte yanlarında NTV, SkyTürk gibi TV’lerin muhabirlerinin de yayın yapmasına karşın niçin sadece Sözcü’ye yönelik engelleme yapıldı? Bu ayrımcılığın gerekçesi nedir? "
"SİRKECİ İSTASYONU TAMAMLANMADIĞI İÇİN KULLANILMIYOR"
"Marmaray’ın Sirkeci’de durmayarak yolcuları Üsküdar’a götürmesinin gerekçesi nedir? Bu nedenle sefer sırasında yapılan "Değerli yolcularımız daha iyi hizmet verebilmek için trenlerimiz bir süre Sirkeci istasyonunda durmayacaktır" anonsunun anlamı nedir?
Bana ulaşan duyumlara göre Sirkeci istasyonu henüz tamamlanmadığı için Marmaray bu istasyonu kullanamıyor ve sizin açılış seferinizde sırasında da bu istasyonda bu nedenle durulamadı. Bu duyum doğru mudur? İstasyon eksikken niçin açılış yaptınız?
Bir gün önce açılışını yaptığınız Marmaray’da yolcuların Sirkeci’de indirilmeyerek karşı kıtaya, Avrupa’ya götürülmesi bir eksiklik değil midir?Marmaray’ı güvenli kılıp, teknik ve güvenlik eksiklerini tamamlanıncaya kadar seferlerin durdurulması talimatı verecek misiniz?"
  (HT)