Arif ARSLAN/BATMAN, () - MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, teknolojiyle birlikte vergi denetimi kapasitesinin üçe katlandığını, Türkiye'de vergi yükünün yüksek olmadığını belirterek, "2011'de 16 bin dosya incelenirken, bu rakam şimdi 70 binin üzerinde. Bu açıdan mükelleflerimiz hesaplarını düzgün tutmalı" dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman Defterdarlığı'nın düzenlediği vergi rekortmenleri ödül törenine katıldı. Şimşek burada yaptığı konuşmada, "OECD ülkeleri arasında Türkiye'de vergi yükünün son derece düşük olduğunu görebilirsiniz. Tüketim vergileri üzerindeki vergileri düşürmedik. Biz tercihimizi üretimden, ihracaattan, istihdamdan yana kullandık. Hükümet olarak dedik ki, Türkiye'nin geleceği yatırımdadır. Daha çok istihdamdadır, üretimdedir. Dolayısıyla bu anlamda vergi oranlarında indirimlere gittik. Kurumlar vergisi, şirketlerin verdiği vergidir. Şirketler 100 lira kar ederse eskiden 30 lira vergi verirken şimdi 20 lira vergi veriyor kar üzerinden. Tabi bu karı dağıtırlarsa hissedarlarına temettü olarak o zaman 2002 yılında vergi yükü yüzde 65'ti. Yani elde edilen 100 liralık karın 65 lirası vergi olarak ödeniyordu. Bu rakamı 34'e kadar indirdik. 2002 yılında OECD ülkeleri arasında vergi yükü en yüksek ülkeydi. Bugün Türkiye vergi oranı anlamında en düşük ülkelerden bir tanesi. Hakikaten biz şirketler üzerinden rekabet gücünü artırmak için, Türkiye'yi büyütmek için, daha çok istihdam için vergileri indirmişiz" dedi.
"ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN 4 ÇOCUKLU VERGİ VERMİYOR"
Türkiye'de çalışanlarda vergi yükünü aşağı çektiklerini, asgari ücretle çalışan 4 çocuklu birinin hiç vergi ödemediğini ifade eden Şimşek, "Bugün Batman'da yatırım yapan bir yatırımcının kurumlar vergisi yüzde 20 bile değil. Yani yüzde 90 vergi indirimi var 6'ncı bölgede. Diğer bölgelerde de indirim uyguluyoruz. Niye? Çünkü biz tercihimizi üretimden yana çok açık bir şekilde koymuşuz. Bir de tercihimizi çalışandan yana koymuşuz. Eskiden çalışanlardan alınan vergi oranı 45 ila 35 arasındaydı. Bu rakamı yüzde 15 ila 22 arasına düşürdük. Vergi yükünü aşağı çektik. Eskiden Türkiye yüzde 50 vergi oranıyla Avrupa veya OECD ülkeleri arasında en yüksekleri arasındaydı. Bugün yüzde 35'lik rakamla düşükler arasına geçtik. En düşük vergi oranı gelir dilimlerine göre yüzde 22'den 15'e indirdik. Ama asgari ücretliden de vergiyi sıfırladık, şöyle sıfırladık; eğer bir asgari ücretlinin eşi çalışmıyorsa ve dört çocuğu varsa, sıfır vergi veriyor. Eskiden yüzde 12.8 veriyordu, şimdi bekar asgari çalışan dahi yüzde 5 civarında vergi veriyor. Rakamlar ortada. Asgari ücretli üzerindeki vergi yükünü ciddi bir şekilde azaltmışız" diye konuştu.
100 LİRA ARGE HARCAMASI YAPAN FİRMAYA 225 LİRA DESTEK
Bakan Şemşik, ARGE çalışması yapan firmalara ciddi destek verdiklerini belirterek, bu şekilde yatırımın bilgi ve teknoloji ile buluşturmasını sağladıklarını anlattı. Şimşek, "Biz Türkiye'nin katma değer zincirinde, yani bilgi yolu, teknoloji yolu ile ürün üretmesi için ARGE desteklerini veriyoruz. Belki Batman'da büyük ölçekte ARGE yapan yok ama şunu söyleyeyim. Bugün 100 lira ARGE harcaması yapana biz 225 lira destek veriyoruz. Yani hiçbir dönemde, hiçbir ülkede olmayacak güçlü destekler veriyoruz. Kurumlar vergisini yüzde 2'ye kadar indiriyoruz, istihdama çok ciddi destek sunuyoruz. Tüm bunlar üretimi artırmak ve cari açığı azaltmaktır. Tasarruflarla ilgili detaylara girmeyeyim ama çok açık ve net bir şekilde tasarrufları teşvik ediyoruz ve bu teşvikler işe yarıyor. Son bir yıl içinde 1.1 milyon kişi özel emeklilik fonlarına katıldı ve 5.2 milyar ilave tasarruf yapıldı" şeklinde konuştu.
"AKARYAKIT VE ALKOL VERGİSİ YÜKSEK"
Türkiye'de vergi oranlarını arttırmadıklarını aksine düşürdüklerini ifade eden Şimşek, akaryakıt, sigara ve alkol gibi tüketim maddelerindeki verginin önceye oranla düştüğünü ama yine de yüksek olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
"Vergiyi tabana yayıyoruz ve bunun sayesinde ülkemizin daha çok hizmet üretmesine imkan sağlıyoruz. Peki bütün bunlara rağmen vergi yüksek algısı nereden kaynaklanıyor? Tabi ki dolaylı vergiler biraz yüksek, yani tüketim vergisi üzerinden aldığımız vergiler. Burada dolaylı vergilerin toplam vergilere oranı yüzde 45. Bu noktada farklı bir noktadayız. O nedenle gelir vergisi reformu yapıyoruz. Vergiyi tabana yayarak daha adil bir sistemi, tabi ki uygulamaya koyacağız. Sistemi geliştireceğiz. Verginin yüksek olduğu algısı birkaç üründen kaynaklanıyor. Bunlardan bir tanesi akaryakıtla ilgili. Bakın 2002 yılında bir benzinliğe gitseniz ve bana 100 liralık benzin verin deseniz, o 100 liranın 70 lirası vergiydi. Bugün 58 lirası vergi. Oldukça yüksek bir rakam. Ama vergi yükü ciddi bir şekilde yine azalmış. Tabi ki verginin yüksek olduğunu pekiştiren bir faktör. Yine alkollü içeceklerde vergi yükü oldukça yüksek, yani başka ülkelerle karşılaştırıldığı zaman, yine sigarada vergi yükü oldukça yüksek. Motorlu Taşıtlar Vergisi oranında vergi yüksek. Orada da ithalat ağırlıklı olduğu için yani Türkiye sattığı her 100 binek otomobilinin 80'ini ithal ediyor. Cari açığı azaltmak için orda da vergiyi yüksek tuttuk. Ayrıca iletişimde de vergi yüksek. Son bahsettiğim alanda iyileştirmeler yapılabilir. Biz internet üzerinden özel iletişim vergisini, cep telefonlarını mesela yüzde 25'ten 5'e düşürdük. Daha da düşürmemiz gerekecek."
MALİYEDE ELEKTORONİK FATURA DÖNEMİ
Maliye Bakanlığı'nda önemli bir yapısal dönüşümün yaşandığını kaydeden Şimşek, "Ülkemizin kalkınması için çaba gösterirken kendimizi de yeniliyoruz. Maliyede de ciddi reformlar yaptık. Hiçbir vatandaşın defterdarlığa, vergi dairelerine gelmemesini sağlamayı hedefliyoruz. Her şeyi telefonla, evinden bilgisayarla veya banka şubesinden yapabilme çabası içindeyiz. Ne zaman ki vatandaş çay içme dışında vergi dairesine uğramazsa, o zaman biz işimizi en mükemmel şekilde hallettiğimizi düşünürüz. Hayatı kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Tabi yine elektronik fatura dediğimiz husus önemli bir konu, gündemde. Yani hem faturayı elektronik yapabilirsiniz, elektronik arşiv yapabiliyorsunuz. Bunları sınırlı mükellefler için uygulamaya koyduk. Ama zamanla tüm mükelleflere bunu yayacağız, sorumlu hale getireceğiz. Eskiden vergi rekortmenleri biz listeye girdik mutlaka bizi denetlerler diye korkuyorlardı. Böyle bir şey yok. Biz şu anda vergi denetimini risk analizine göre yapıyoruz. Hakikaten kaynakları daha iyi bir şekilde kullanıyoruz" dedi.
"766 BİN MÜKELLEF KAZANDIK"
Son yıllarda maliyede çok başarılı bir uygulamaya geçtiklerini anlatan Şimşek, 2 yıl önce uygulamaya başladıkları sistem sayesinde, özellikle 2011-12 dönemlerinde toplam 766 bin yeni mükellef kazandıklarını dile getirdi. Vergi denetimlerini üç kat arttırdıklarını bu yüzden vergi mükelleflerinin hesaplarını düzgün tutması uyarısında bulunan Şimşek, şöyle dedi:
"Vergi Denetim Kurulu'nu da yeniden yapılandırdık. Hakikaten uzmanlaşmaya gittik. Mükellefler artık hesaplarını düzgün tutsunlar. Çünkü Maliye'nin vergi denetim kapasitesi teknolojiyi de dikkate alırsak en az üçe katlanmış durumda. Eskiye oranla denetime tabi tutulma olasılığınız kat be kat artmış. Onun için hesaplar iyi tutulursa, hiçbir sorun yaşamazsınız. Amacımız hakkıyla vergisini verenlerden değil, vergi kaçıranlarla mücadele etmektir. Ayrıca devlette performans sistemini getirdik. Şimdi müfettişlerin performansına bakıyoruz, iyi olanları yeterlilikte ve promosyonunda dikkate alıyoruz. Bakanlıkta performans sistemiyle önemli bir adım atıyoruz. Bu sistemi daha da geliştireceğiz. Son iki yıl içinde müfettiş sayısı ikiye katlanmış durumda. Şu anda harıl harıl eğitim yapıyoruz. Vergi Denetim Kurulunu 2011'de yeniden yapılandırdık. 2011'de vergi denetim dosya inceleme sayısı 16 bindi. Şu anda rakam 70 binin üzerinde. Türkiye vergi denetiminde çok yeni bir sayfa açtı. Bu rakam daha da artacak. Eski ve yeni müfettişleri eğitimden geçiriyoruz. Türkiye'de denetim arttıkça matrah farkları, vergi farkı ve cezalar ciddi bir şekilde artmış. Bunu yapmak durumdaylız. Başka şekilde kamu harcamalarını sağlıklı finanse edemeyiz" diye konuştu.

AA(GG/AK) (FOTOĞRAFLI)