Ali LEYLAK- Ömer PINAR/ŞANLIURFA, () - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, geçmiş dönemlerde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kapalı kapılar ardında oyunlar oynandığını ileri sürerek, ilk kez Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçileceğini söyledi. Kurtulmuş, "Bu seçim Türkiye siyasi tarihinde bir dönüm noktasıdır. İnşallah 10 Ağustos'ta birinci turda Türkiye yeni Cumhurbaşkanını seçecektir" dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş eşi Sevgi Kurtulmuş ile birlikte partisinin il danışma toplantısına katılmak üzere Şanlıurfa’ya geldi. Kurtulmuş, Şanlıurfa'da ilk olarak STK temsilcileri ve kanaat önderleriyle düzenlenen toplantıya katıldı. 30 Mart yerel seçimlerinde Şanlıurfa'da AK Parti'nin aldığı oyların kendilerini çok mutlu ettiğini belirten Kurtulmuş, "Türkiye enteresan bir seçimi geride bıraktı. Diyebiliriz ki siyasi tarihi boyunca bu kadar enteresan, bu kadar ilginç bir seçim herhalde yaşamadı. Seçim döneminde sadece görülür ittifaklar değil, görülür, görülmez içeride ve dışarıda birçok ittifaklar Türkiye seçimlere girmeden önce oynamaya başladı. Bir sürü hesap ve kitaplar yapıldı. Her şeyi hesap ettiler ama bir tek şeyi unuttular. O da milletin ferasetidir, basiretidir, görüşüdür. Bunu unuturlar 30 Mart'ta çok ciddi hayal kırıklığına uğradılar" dedi.
"TÜRKİYE’DE OYUNLARI BOZAN MİLLETİMİZ OLDU"
Türkiye’nin siyasi tarihinde çok sıkıntılı günler yaşadığını konuşmasında belirten Numan Kurtulmuş sözlerine şöyle devam etti:
"Merhum Menderes'i idama gönderilmesinden sonra Türkiye’de oyunları bozan yine bu milletimiz olmuştur. Merhum Özal’a karşı yapılan operasyonlarda, yine onu Cumhurbaşkanlığına bu millet çıkarmış oldu. 12 Eylül ile 28 Şubat'ta merhum Erbakan’a karşı yapılan işleri yine anlayıp cevabını sandıkta veren yine millet olmuştur. Türkiye siyasi tarihi bize şunu öğretiyor; ne hesap yapılırsa yapılsın, hangi vesayet düzeni kurulmaya çalışılırsa çalışılsın, millet sandıklarda, millete karışı yapılanları sandıklarda bozuyor. Millet sandıklarda kendi oyunu ortaya koyuyor ve kendi sonucunu alıyor."
"CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMI ESKİ TÜRKİYE'NİN EMNİYET SİBOBUYDU"
12 yıllık iktidarları döneminde Türkiye'de millet iradesinin güçlendirilmesi konusunda Cumhurbaşkanlığı ve Anayasa referandumlarının Türk siyasi tarihinin dönüm noktaların oluşturduğunu aktaran Kurtulmuş, şunları kaydetti:
"Türkiye bu seçimi geride bıraktı. İnşallah önümüzde yeni bir seçim var. 10 Ağustos'ta Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimini yapacak. İlk defa halk oyuyla doğrudan doğruya seçilmiş bir Cumhurbaşkanımız olacak. Bu seçim Türkiye siyasi tarihinde bir dönüm noktasıdır. Zaten 30 Mart öncesinde yapılan operasyonların sebeplerinden birisi de buydu. 1961’de, Ali Fuat Başgil’in ensesine silah dayanıp Cumhurbaşkanlığı adayı olmasından zorla vazgeçirildikten sonra Ankara’dan, İstanbul’a geri gönderildikten sonra, her Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir takım Ali Cengiz oyunları olur. Cumhurbaşkanlığı seçimleri milletin iradesinden daha çok kapalı kapılar ardından, Türkiye’deki seçkin ve etkili zümrelerin oyunları belirlerdi. Cumhurbaşkanlığı hep siyasetin üstünde bir emniyet sibobu olarak kullanılmaya çalışıldı. Eski Türkiye’nin o eski kirli pasaklı işleri de maalesef o emniyet sibobu olarak görüldü. Çok şükür ilk sefer, bu sefer cumhurbaşkanlığı seçimleri Ali Cengiz oyunlarıyla değil, kapalı kapılar ardında yapılan birtakım hesaplarla değil, milletin doğrudan doğruya helal oylarıyla seçilecektir. İşte şimdi ilk sefer millet doğrudan doğruya oylarıyla Cumhurbaşkanını belirleyecek. Bunda millet ne kadar memnun oluyorsa birileri de onda o kadar rahatsız oluyordur. Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Türkiye’de bir takım siyasi krizleri oluşturmaya çalıştılar. Türkiye’de devletin yönetilemez hale gelmesini istediler. Bunları hep beraber gördük.”
MİLLET ERDOĞAN’A VİZEYİ VERMİŞTİR
30 Mart yerel seçimlerinde milletin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı seçimi için vize verdiğini kaydeden Kurtulmuş, "Bu millet 30 Mart'ta Cumhurbaşkanlığı seçimi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a vize verdi, ayrıca önünü açtı. Yerel seçimlerin hemen ardından Cumhurbaşkanlığını gündeme getirildi. Bütün saldırılara rağmen halkın güvenini sağlamış bir lider var. Bundan sonra gündemde Cumhurbaşkanlığı tartışmaları olacaktır. Çok açık söylüyorum millet seçim sonuçlarına göre vizeyi vermiştir. Sayın Başbakanımız istişarelerini sürdürüyor. Burada belli bir kanata sahip olursa ve kararını verirse 10 Ağustosta Allah'ın izniyle Cumhurbaşkanlığı seçimini yapacak, bu seçimlerde inşallah millet olarak başarıyla çıkacağız” diye konuştu.

AL-ÖP (HK/AAA)(FOTOĞRAFLI)