Utku BOLULU / İZMİR, () - İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun açıkladığı 2014- 2019 seçim bildirgesinde yeralan starteji, politika ve projelerde Gezi Parkı etkili oldu. Kocaoğlu semt ve bölge ölçekli halk forumları, ilçe ve mahallelere kaynak tahsisi ve bütçe hazırlama sürecinde web sitesi ve mesajla vatandaşın tercihlerini almayı, Kültürpark, Gündoğdu Meydanı, vapur ve belediye otobüslerinde ücretsiz internet hizmeti vadetti.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Aziz Kocaoğlu’nun dün açıkladığı seçim bildirgesinde gözlerden kaçan bazı projeler dikkat çekti. Özellikle Gezi Parkı sürecinin etkisiyle katılımcı yönetim anlayışının geliştirilmesi çabalarının sonucu olarak çıkan bu projeler 'Katılımcı demokratik bir yerel yönetim' başlığı altında toplandı. Gözlemci değil, katılımcı toplum hedefiyle proje ve hizmetlerin, meslek odalarından iş dünyasının temsilcilerine, üreticilerden dezavantajlı gruplara kadar toplumun her kesimiyle paylaşılacağı vadedildi.
MAHALLE FORUMLARI
En dikkat çeken vaadlerden biri de 'Semt ve bölge ölçekli halk forumları düzenlenecek' projesi oldu. Özellikle Gezi Parkı sonrası İstanbul, Ankara ve İzmir’de bazı mahallerde yapılan forumlardan etkilenildiği görüldü. Kent yönetiminde etkili katılımcılık ve şeffaflık mekanizmalarının geliştirilmesi için projelerin hazırlık aşamasından itibaren paylaşılacağı, bu şekilde İzmir’de aktif yurttaşların oluşumunun hızlandırılacağının yeraldığı seçim bildirgesinde yine ilk kez uygulanacak bir proje de tanıtıldı. Buna göre İzmir Büyükşehir Belediyesi, bütçe hazırlama sürecinde, ilçe ve mahallelere kaynak tahsisinde, interaktif web sitesi ve kısa mesaj servisi hizmetiyle vatandaşların tercih ve önceliklerini belirleyecek. Bu şekilde vatandaşların bütçeleme sürecine aktif olarak katılımı sağlanacak.
ÜCRETSİZ İNTERNET
Kültüpark ve Gündoğdu Meydanı gibi kentin önemli buluşma noktalarıda ücretsiz internet erişimi sağlanacak. Aynı şekilde ücretsiz internet uygulaması körfez vapurları ve belediye otobüslerinde de kullanıma sunulacak.
ŞARAP VADİSİ URLA’DA
Yarımada’nın kalkınması hedefine yönelik ilginç projelerde Kocaoğlu’nun bildirgesinde yer buldu. Yurtdışındaki Toskana ve Kaliforniya örneklerinde olduğu gibi Urla’da şarap vadisi oluşturulacak. Butik şarapçılık geliştirilecek. Tadım evleri kurulacak. Geleneksel bağbozumu şenlikleri uluslarası boyutlara taşınacak.
SAKIZ, KEÇİBOYNUZU, BADEME TEŞVİK
Sakız ve keçiboynuzu ağaçları, nergis, sümbül ve kum zambakları gibi aromatik, süs bitkileri ve tıbbi bitkiler ile enginar ve bamya gibi endemik türlerin üretimi teşvik edilecek. Tarıma elverişiz arazilerde badem üretimi teşvik edilerek, binlerce aileye geçim kaynağı sağlanecak. 1997 yılından beri boş tutulan Yaşar Neng Lisesi’nin mevcut binları yıkılarak sağlıklı yaşam köyü yeniden tasaranacak.
SMYRNA HEYKELİ
Meles deresi kıyısına Amazon Kraliçesi Smyrna’nın büyük heykeli yapılarak, kentin uluslararası tanıtımında kullanılacak. Kente sportif kimlik kazandırmak ve spor altyapısının gelişimine destek olmak amacıyla her yıl 10-12 yaş gruplarını hedefleyen uluslararası düzeyde geniş katılımlı İzmir Cup futbol turnuvası düzenlenecek.
KÖPEK BARINAKLARI VE MEZARLIĞI
Kocaoğlu’nun seçim bildirgesinde ayrıca sürdürülebilir kentsel gelişme kapsamında hayvanlara yönelik çalışmalar da dikkat çekti. Sokak hayvanlarının rehabilitasyonu için sağlıklı ve modern yeni geçici bakım evleri kurulacağının belirtildiği seçim bildirgesinde, 'Seyrek Köpek Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin yanında '1000 hayvan kapasiteli köpek barınağı ile 4 bin 200 hayvan kapasiteli Küçük Hayvan Mezarlığı kurulacak' bilgisi verildi.
UB(AÖ/COŞ) (FOTOĞRAFLI)