KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, "Güçlü Türkiye, müzakere masasında bizim elimizi güçlendiriyor. Türkiye ne kadar güçlüyse biz de o kadar rahat oturuyoruz" dedi.
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 2 günlük ziyaret programı kapsamında havayolu ile Sivas'a geldi. İstanbul'dan Türk Hava Yolları'na ait tarifeli uçakla Sivas Nuri Demiağ Havalimanı'na gelen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nu, Sivas Valisi Alim Barut, TBMM Meclis İdare Amiri, CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, AK Parti Sivas Milletvekili Mesude Nursuna Memecan, Belediye Başkanı AK Parti'li Sami Aydın ve Kıbrıs gazileri karşıladı.
Karşılamanın ardından Sivas Valiliği'ni ziyaret eden Eroğlu burada Valilik şeref defterini imzaladı. Vali Barut ziyaretin anısına konuk Cumhurbaşkanı'na Selçuklu sembolü olan çiftbaşlı kartal tablosu hediye etti. Vali Alim Barut ziyarette, Cumhurbaşkanı Eroğlu'na kent hakkında çeşitli bilgiler verdi. Eroğlu ise ilk kez Sivas'a geldiğini belirterek, şöyle konuştu:
"4 Eylül'de Atatürk'ün Sivas'a gelmesi ve kongreyi burada yapması bizim çocukluğumuzdan beri bildiğimiz, kitaplardan okuduğumuz, bilgilerdir. Bizdeki Kıbrıs'ta mücadeleyi sürdürürken tabi ki Atamızın mücadelesinden örnekler aldık ve Kıbrıs'ta Türk devleti kurma mutluluğuna eriştik. Uzun yıllar mücadele ettikten sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti noktasına gelebildik. Biliyorsunuz, Rumlar bizi 11 sene vatansız yaşamaya mahkum etti, dünya da izledi. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sınırlara sahip bir devlet sahibiyiz şu anda. Tabi müzakereleri bir anlaşma olur düşüncesiyle sürdürüyoruz. Takdir edersiniz ki müzakereler çok uzadı. 1963'te cumhuriyetten dışlandıktan sonra 1968'de Denktaş ile görüşmeler başladı ama varılan mutabakat Makaryoslar tarafından reddedildi. 1977'de artık taraflar bir araya gelebildi. Onun için tabi ki vatandaşlar o mücadeleyi örnek alarak bizde halkımızı o yönde teşvik ettik. Biraz uzun sürdü ama sabrın sonu selametle noktalandığı için memnunuz. Kıbrıs'ta bir anlaşma yapabiliriz anlayışı içerisinde 1968'den bugüne kadar 46 yıl hep müzakerelerle geçti. Bizim gençliğimiz hep olayların içerisinde geçti. Ömrümüz hele bu olaylar içerisinde geçiyor. Dünya gerçekleri yavaş yavaş görür diye düşünüyoruz. Çünkü uzlaşma istemeyen bir tarafla karşı karşıyayız. Çözüm iradesi karşınızda yoksa bir anlaşmaya varmanız mümkün değiliz. Biz ve Türkiye anlaşmadan yana olduğumuzu, geçmiş genel sekreterlerin ortaya çıkardığı anlaşma metinlerini kabul ederek dünyaya gösterdik. Rumlar hala hayır ile müzakere masasında oturuyorlar. Güçlü Türkiye bizim elimizi güçlendiriyor müzakere masasında. Türkiye ne kadar güçlüyse bizde o kadar rahat oturuyoruz. Önerilerimizi o şekilde sunarız veya Rum önerilerini kendimize özel değerlendirme imkanımız vardır. İnşallah Sivas'a geliş ve gidişten sonra önceki müzakerelerde bir yere varırız."
ÇOK ŞÜKÜR Kİ ANAVATANIMIZ VAR
Kendisini karşılamaya gelen Kıbrıs gazileriyle görüştüğünü ve o günleri yaşadıklarını belirten Eroğlu, şöyle devam etti:
"Dolayısıyla kader birliğimiz var ve Türkiye ile kader birliğimiz var. Çünkü aynı coğrafyada, birbirimize yakın coğrafyada oturuyoruz ve milli bir davayı anavatan Türkiye ile birlikte savunuyoruz. O bakımdan şanslıyız. Ama artık müzakerelere bir son verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. 1959-1960 Londra anlaşmalarıyla bir anlaşmaya varıldı. İlk görüşme o zaman 1960'dan 63'ten beri mücadele içindeyiz. Ömrümüz bu mücadeleyi izleyerek ve içinde geçti. Benim halkımın beklediği huzur ve güven içerisinde yaşayacağı, Türkiye'nin garantisinin devam edeceği iki ayrı bölgede iki halkın yan yana yaşayacağı bir anlaşma. Bütün uğraşımız bu yöndedir. İnşallah buluruz diye düşünüyorum. Ama çok şükür güçlü bir Türkiye anavatanımız var, bizim de güvencemiz bu. Rumların da istediği bu güvenceden mahrum olmamız. Bir Türk askerinin, Türkiye'den gelen tek bir kişinin Kıbrıs'ta kalmaması şeklinde önerileri var, bundan da çekinmiyorlar. Bunu söylemekten de çekinmiyorlar. İnşallah bizim düşündüğümüz gibi bir anlaşmaya varırız."
KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu daha sonra, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fahrettin Celalettin Sağır'ı ziyaret etti. Ziyaret basına kapalı olarak gerçekleşti. Ardından ise Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık'ı ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun temasları gün boyu devam edecek. Cumhuriyet Üniversitesi'nde Eroğlu'na dünya barışına katkıları nedeniyle fahri doktora verilecek.

HY(EA/SS) (FOTOĞRAFLI)