BDP Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gültan Kışanak, Anayasa Mahkemesi'nin, tutuklu BDP'li 2 milletvekiliyle ilgili kararını gecikmiş olarak değerlendirerek, "Adalet, hukuk sistemi yok. Bağımsız bir yargıdan söz etmek mümkün değil. Tamamen ideolojik, siyasi amaçlarla yönlendirilen, kim egemenliği ele geçirirse onun borusunu öttürdüğü bir alana dönüşmüş durumda" iddiasında bulundu.
BDP Genel Başkan ve Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gültan Kışanak, Diyarbakır'da Ceren Kadın Derneği'nde, partili kadınlarla bir araya gelerek yerel seçim startını verdi. Toplantıda tutuklu BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ve Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan hakkında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararı değerlendirdi. Anayasa Mahkemesi'nin Türkiye'de bir iç denetim mekanizması olduğunu ve kararın geciktiğini belirten Kışanak, şöyle dedi:
"Geç bir karar aslında. Anayasa Mahkemesi Türkiye'de bir iç denetim mekanizmasıdır. Bu kadar geçikmesine fırsat vermemeliydi. Daha önceden de yargının kendi içerisinde, adaletin tecelli etmesini temin edecek yol ve yöntemleri bulup işletmesi gerekirdi. Mustafa Balbay'ın tahliyesinden sonra ortaya çıkan durum tam bir ayrımcılık örneğiydi. Kürtlere karşı özel bir hukuk anlayışı ve özel bir devlet yaklaşımı örneğiydi. Bu hiçbir şekilde kabul edilebilir ve tahammül edilebilir değildi. Bu yanlışın Anayasa Mahkemesi'nden dönmesi gecikmiştir, ama önemli bir karardır. Umuyorum diğer arkadaşlarımız için de benzer kararlar hızlı bir şekilde verilir. Milletvekili arkadaşlarımız dışında da çok sayıda belediye başkanı, meclis üyelerimiz, parti meclis üyelerimiz cezaevindeler."
"BAĞIMSIZ BİR YARGIDAN SÖZ ETMEK MÜMKÜN DEĞİL
Yargı sistemi ve kararları ile ilgili son günlerde çok ciddi tartışmaların olduğun söyleyen Kışanak, "Kürtlerin ve kadınların yargıya çok fazla bir itimadı kalmamıştı ama son tartışmalarla öyle gözüküyor ki Türkiye'de artık 72 milyonun tamamının yargıdan bir şikayeti var. Adalet, hukuk sistemi yok. Bağımsız bir yargıdan söz etmek mümkün değil. Tamamen ideolojik, siyasi amaçlarla yönlendirilen, kim egemenliği ele geçirirse onun borusunu öttürdüğü bir alana dönüşmüş durumda. Bu da çok köklü bir değişimi gerektiriyor" diye konuştu.
BDP DİYARBAKIR'DA SEÇİM STARTI VERDİ
Gazetecilerin sorularına verdiği cevap öncesi solanda toplanan kadınlara hitaben konuşan Kışanak, halkın tevecüh göstererek kendisini Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak göstermesinden dolayı onur ve gurur duyduğunu belirterek, seçim startını da kadınlarla yapacağı toplantı ile verdiğini söyledi. Seçim çalışmalarının sadece kendisiyle mümkün olmayacağını ifade eden Kışanak, kadınların seçim öncesi ve seçim sonrası kendisine yardımcı olmasını istedi. Kışanak'ın kadınlarla yaptığı toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

MT(GG/AAA)(FOTOĞRAFLI)