Ramazan YAVUZ/DİYARBAKIR, () - BDP Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Gültan Kışanak, Batı ile Doğu arasındaki hizmetlerde büyük bir ayrımcılık olduğunu öne sürdü. Kışanak, "Artık bu sömürgeci, bize bu yoksulluğu, perişanlığı reva gören zihniyet bu topraklardan, Çermik'ten, Diyarbakır'dan tüm Kürdistan'dan sökülüp atılacaktır" dedi.
Kışanak, Çermik İlçesi'ne bağlı Aynalı Köyü'ne giderken, 'Yaşasın başkan Apo', 'Başkansız yaşam olmaz' solganlarıyla karşılandı. Kışanak, gençlerin özlem, hayallerini gerçekleştirmeyi kendileri için görev olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Başkanı size getireceğiz. İy iki varsınız. İyi ki birlikte mücadele ettik ve bu günlere geldik. Bu halkın mücadelesinin ilk kıvılcımın atıldığı ilçelerden birisidir burası. Burada büyük mücadeleler, direnişler yaşandı. Ama yıllarca sistem partilerinin kurduğu tezgahla biz halkımızla buluşamadık. Belediyeyi sizlere teslim edeceğiz. Aynalı'yı bölgede örnek bir köy haline getireceğiz. Türkiye'nin batısındaki şehir ve köylere yol, otobanlar, hızlı tren, vayadük yaptılar. Ama şu köylerimizin 5'er metrelik yolunu yapmadılar. Çünkü bize yabancılar onlar. Bizden değiller. Oy vermediğiniz parti kalmadı. Her gelen sefasını sürdü. Kasasını, cebini doldurdu. Artık bu sömürgeci zihniyet, bize bu yoksulluğu, bu perişanlığı reva gören zihniyet bu topraklardan, Çermik'ten, Diyarbakır'dan tüm Kürdistan'dan sökülüp atılacaktır."
"ARTIK KÜRT VE KÜRDİSTAN ZAMANI GELMİŞTİR"
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekil oylabı beklenen BDP'li Fırat Anlı da, Eğil İlçesi'nin Akalın Köyü'nde seçim çalışmalarını yürüttü. Anlı, 1925 Kürt ayaklanmasının lideri olan Şeyh Said zamanında bölgede darağaçlarının kurularak insanların katledildiğini ifade ederken, "Artık hiç kimse Kürt halkına böyle bir şeyi yapmaya cesaret edemez" dedi. Sarıcak Köyü'nde de kendisini karşılayanlara seslenen Anlı, artık Kürt ve Kürdistan'ın zamanının geldiğini belirterek şunları söyledi:
"Artık Kürt ve Kürdistan zamanı gelmiştir. Artık açık bir şekilde ifade edebilirim ki her onurlu bir halk gibi kendimizi göstermemiz lazım. Kürt halkı adına diyebilirim ki biz kimseye haksızlık yapmıyor, kimsenin hakkını elinden almıyoruz. Şu an Sarıcak Köyü'nün merkezinde petrol çıkıyor. Bundan köylüler ne kadar faydalanıyor? Bölgenin geri kalmışlığını her defasında dile getiriyorlar ve 'Siz bizim en büyük yükümüzsünüz' diyorlar. 'İstanbul, Kocaelli, Mersin, İzmir kazanıyor biz size para gönderiyoruz' diyorlar. külliyen yalan, iki yüzlülüktür."
Anlı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin artık yerel parlamento gibi bütün yerleşim yerlerini karar mekanizmasında aktif rol oynayarak karar verebileceğini, Köylerde temsilcileri olacağını, Diyarbakır meclisine gelip önerilerinizi dile getireceklerinini anlatırken, "Bize 'Özerklik istiyorsunuz' diyorlar deyip kamuoyunu korkutmaya çalışıyorlar. Bizim için özerklik Sarıcak'ta yapılması gerekenin Ankara'da kararını vermeyin. Diyarbakır ile Ankara arasında 1000 kilometre mesafe var Ankara'dan Sarıcak köyüne bir karar verme sağlıklı değil. Biz bunu kabul etmiyoruz" dedi.
VOLEYBOL MAÇI YAPTI
Kışanak, Çermik'teki seçim çalışmasından sonra Diyarbakır'da Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Spor Şube Müdürlüğü'nün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kurumlararası düzenlediği voleybol turnuvasında BDP'nin kadın belediye başkan adaylarıyla birlikte ter döktü. Maçtan sonra konuşan Kışanak, turnuvaya destek olmak amacıyla temsili bir maç oynadıklarını belirterek, "Spor en çok kadına yakışıyor. BDP'li belediyeler olarak bütün spor tesislerimizden kadınların daha etkin bir şekilde yararlanması için düzenlemeler yapacağız" dedi.

RY(GG/İD) (FOTOGRAFLI)