Lütfü KARAKAŞ-Engin ÖZMEN-Mehmet YİRUN/ ÇORLU, (Tekirdağ),() - CUMHURİYET Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanının itibarlı olması lazım. Hem batı da, hem doğu da itibarlı olması lazım. Örnek Ortadoğu da kan gövdeyi götürüyor. Hiç biri Türkiye’nin kapısını çalıp şurada şu sorun var, Türkiye önemli bir ülke bizim sorunumuzu çözebilir misiniz diye teklifte bulunan var mı? Kimse kapımızı çalmıyor. Neden? Hükümetin itibarından itibarını kaybettik. Ortadoğunun lideri diye geziyordu. Şamar oğlanına döndü. Şamar oğlanından bize cumhurbaşkanı çıkmaz" dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’na destek istemek için İstanbul’dan karayolu ile Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine geldi. Çorlu Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan yaklaşık 7 bin kişiye önce Kılıçdaroğlu ile beraberinde gelen parti yöneticileri ile partinin son yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Mustafa Sarıgül tanıtıldı. Türk Bayrakları ve CHP flamaları ile donatılan meydanda toplanan kalabalığa konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Barış, sevgi, gönül adamı’ diye nitelendiği Ekmeleddin İhsanoğlu’na destek istedi. Miting alanındakilerin, ‘Mustafa Kemal’ın askerleriyiz’ sloganı atması üzerine Kılıçdaroğlu, "Ondan yana hiç endişem yok. Hepimiz Mustafa Kemal’in askerleriyiz. 'Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir' diyen Mustafa Kemal’ın askerleriyiz" diye karşılık verdi.
ŞAMAR OĞLANINA DÖNDÜ
Seçmenlere sandık başına giderken nasıl bir cumhurbaşkanına ihtiyaç olduğunu düşünmelerini isteyen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanının tarafsız her siyasi partiye eşit mesafede olması lazım. Bunda anlaştık mı? İkinci konu cumhurbaşkanı adayları içinde hiçbir siyasi partiye üye olmayan, kim olduğunu biliyorsunuz. Geliyorum bir ikinci konuya. Cumhurbaşkanı Türkiye Cumhuriyeti’ni bayrağını vatanını temsil edecek. Cumhurbaşkanı yüksek ahlaki değerler sahip birisi olması lazım. Bunda da anlaştık mı? Bir örnek vereceğim size. Kabataş İskelesi’nde başörtülü bir bacımıza 50-100 kişi saldırdı, onlara bir sürü hakaretler yapıldı diye söyledi. Cuma günü onun filmini göstereceğim dedi geçti aradan 52 Cuma. Ortada bir şey yok. Söylediği yalandı. Demek ki, yalancıdan Cumhurbaşkanı olmaz. Bunda da anlaştık mı? Yüksek ahlaki değerlere sahip olmak ne demek? Bu değere sahip olmak demek; Arkasında leke, alnında leke olmaması demektir. Örnek vermek gerekirce Cumhurbaşkanı adayı sabah telefon edip paraları sıfırladın mı demeyecektir" dedi.
Cumhurbaşkanı adayının yürekli olması gerektiğini, yürekli olmasının da temiz olmaktan geçtiğinin altını çizen CHP Lideri Kılıçdaroğlu şunları söyledi: "Ayakkabı kutusundan korkmaması lazım bunda da anlaşıyor muyuz. Sandığa giderken düşüneceğiz her birisini tek tek düşüneceğiz doğrusu neyse ona göre karar vereceğiz. Vicdanımızın sesini dinleyeceğiz bu ülkeye gerçekten saygın düzgün itibarlı birisi Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturtmak her vatandaşın temel görevidir. Cumhurbaşkanının itibarlı olması lazım. Hem batıda, hem doğu da itibarlı olması lazım. Örnek Ortadoğuda kan gövdeyi götürüyor. Hiç biri Türkiye’nin kapısını çalıp şurada şu sorun var, Türkiye önemli bir ülke bizim sorunumuzu çözebilir misiniz diye teklifte bulunan var mı? Kimse kapımızı çalmıyor. Neden? Hükümetin itibarından itibarını kaybettik. Ortadoğunun lideri diye geziyordu. Şamar oğlanına döndü. Şamar oğlanından bize cumhurbaşkanı çıkmaz." 
MİLLETİN ADAYI, MİLLETE KÜFÜR EDENLE BERABER OLMAZ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Milletin adayı’ olarak kendini tanıttığını hatırlatan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Milletin adayı için 76 milyonun anlaşması gerekir. Bölücüden milletin adayı olmaz. Milleti kucaklayan milletin adayı olur. Bana sordular, yakın arkadaşı var dostu beraber fotoğraf çektiriyorlar. Aynı karede fotoğraf veriyorlar. Rüşveti de Türkiye’de ödüyor bu adam. Telefonda ihale almış büyük bir sevinçle ağzı kulaklarında milletin … koyacağız diyor. Bende dedim ki; Milletin anasını belleyenlerin adayı. Bunun üzerine açıklama yapmışlar; Analar bizim için kutsaldır bunu nasıl söyler diyor. Bütün analar kutsaldır bütün anaların ellerinden gerekirse ayaklarından öperim. Ama benim anlamadığım şu; O telefon konuşmasında milletin anasına küfredeni yanından atacaksın. Vereceksin mahkemeye hesabını soracaksın. Bunu bana değil ona söyleyeceksin. Ben söylediğim zaman ananın kutsal olduğunu hatırlıyorsun. Asıl küfreden adama söyleyeceksin onun için söylüyorum. Bu tiyniyette olanlar Cumhurbaşkanı olamaz" dedi.
KÜRECİK KAPATILSIN
Gazze’de çocukların öldürüldüğünü, hastanelerin okulların bombalandığını, bunun üzerine Başbakan Erdoğan’ın çıkıp bağırıp çağırdığını anlatan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Konuşmakla iş çözülmez. İsrail’e dersini mi vermek istiyorsun. Yolunu yöntemini söyledim. Hükümetin Malatya Kürecik’te radar istasyonunu kapatıyor mu? Konuşuyor sadece konuşmakla iş çözülmez. Gazze için üzülüyorsan kapatırsın radar istasyonunu. Dersini verirsin, dersini veriyor mu konuşuyor" ifadelerini kullandı.
Musul Başkonsolosluğu’nda 49 vatandaşımızın IŞİD’in elinde rehin olduğunu, konsolosluk görevlilerinin terk etme konusundaki taleplerinin hükümet etarafından kabul edilmediğini ve teslim olmaları yönünde talimat verildiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Şimdi kalkmış milliyetçilikten bahsediyor. İstiklal Marşı’ndan bahsediyor. Savaşın bitmesini sağlayacak bir kişi vardır; İtibarı olan bir kişi o da Ekemeddin İhsanoğlu. Ortadoğu’yu biliyor. 57 İslam ülkesini yönetti. Filistin’deki iç savaşı bitirdi. Kudüs nişanı ödülü verildi. 57 ülkeyi dirayetle yönetin bir insan başarı ile Cumhurbaşkanlığı yapabilir. İtibarı olan birisi. Bu koltuğa oturduğu zaman ilk el atacağı konu Ortadoğu olacak. Orada akan kanı durduracaktır. Bayrağımız indirildi, 49 vatandaşımız rehin. Erdoğan ağzını aşıp terör örgütü diyemiyor. Çünkü silahları silahlarını bu verdi. TIR’ların içinde yakalanan silahları biliyoruz belgelerini açıkladık" dedi.
FRENİ TUTMAYAN KAMYON GİBİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkçe konuşamadığını, İhsanoğlu’nun 4 dil bilmesi konusunda, ‘tercüman seçmeyeceğiz’ şeklinde eleştiri getirmesine de değiren CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Kendisinde yok ya, kendisinde olmayanı küçültüyor. Oysa bilgi birikimi önemlidir bilgi ve akılla uzlaşma barışla devlet yönetilir, kavga ile ülke yönetilmez. İki aday var diyeyim. Biri konuşuyor insanın içi huzur doluyor bilge çok konuşmayan, yerinde zamanında konuşan biri. Öbürü konuşuyor ağzını açtığı zaman milletin tüyleri diken diken nerede duracağı belli değil freni tutmayan kamyon gibi" diye konuştu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İŞİD’in camileri ve türbeleri bombaladığını ve Başbakan Erdoğan’ın buna sessiz kaldığını, aynı örgütün İstanbul’da cami yaktığını hatırlatarak,  “Sözde dindar geçiniyor. Dindar değil din ticareti yapıyor" dedi.
TAYYİP FIKRASI ANLATACAĞIM
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu mitinge katılanlara Tayyip Erdoğan fıkrası anlatmak istediğini söyleyerek, "Yalancıdan başbakan ve cumhurbaşkanı olmaz. Hata yapabilir kabul edilir, ama milletin gözünün içine baka baka yalan söylemek devlet adamı kimliği taşıyana yakışmaz.  Fıkra buya, adamın biri ölmüş öbür dünya gitmiş. Bakmış ucu bucağı olmayan bir duvar ve üzerinde milyonlarca saat var. Neden böyle diye sormuş. Melekler dünyada yaşayanların bir saati olduğunu söylemiş. Yalan söyleyenlerin yelkovanı döner, eğer dönmüyorsa sorun yok demişler. Peki, bu ilk başta bir saat var akreple yelkovan sürekli 12’nin üzerinde duruyor. Kimin diye sormuş melek o saatin bir dönem Türkiye’de bir devlet adamı vardı Mustafa Kemal onun saati demiş. E adam merak etmiş, Curchill, Washington, Mark’ın saatlerini sormuş. Bu arada birden aklına gelmiş Türkiye’de başbakan Recep Tayyip Erdoğan vardı onu görebilir miyim diye sormuş. Melek adama, 'valla onun saatini cehennemde cebaniler vantilatör olarak kullanıyor. Çok hızlı dönüyor' demiş" diye konuştu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 14 siyasi partinin bir araya gelerek uzlaşıp demokrasi örneği verdiklerini söyleyerek Ekmeleddin İhsanoğlu’na destek isteyerek sözlerini tamamladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu mitingin ardından karayolu ile İstanbul’a hareket etti.

FOTOĞRAFLI