SİVAS'TA 10 BİN KİŞİYE KONUŞTU
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, özel uçakla Tokat'tan Sivas'a geldi. Seçim otobüsü ile kent meydanıa gelen Kılıçdaroğlu, burada toplanan yaklaşık 10 bin kişiye hitap etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik eleştirilerde bulunan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "Buradan Başbakan'a sesleniyorum. Mahkemeye gel aklan gel başımın üstünde yerin var. Mahkemeye gitmez, aklanmazsan söyleyeyim, hırsızdan başbakan olmaz" dedi.
'DİNİ SİYASETE ALET EDİYORLAR'
CHP'nin Türkiye'de ilk uçak fabrikasını, Merkez Bankası'nı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nı kurduğunu, din adamı yetiştirmek için imam hatip okulları açtığını, fabrikalar kurduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
"Bu ülkede tüyü bitmemiş yetimin hakkını koruyan, hiçkimseyi ötekileştirmeyen parti CHP'dir. Bu ülkede her kuruşun hesabını halka vermeyi namuslu gören parti CHP'dir. Allah'ın kelamıyla dalga geçen parti Adalet ve Kalkınma Partisi'dir. Ses kayıtlarını duydunuz mu? Egemen Bağış var ya. 'Bakara mı Makara mı?', 'Her cuma bir ayet bulup sallıyorum' diyor. 'Sen de salla' diyor. 'Bunların alnı secdede' diyordunuz. Gerçeği gördünüz mü? Dini siyasete alet ediyordu bunlar. Bunların Allah'tan korkusu yok, kuldan da utanmazlar bunlar. Bunu söyleyen kişi aynı zamanda rüşvetten yargılanan kişi. Allah'ın kelamıyla dalga geçen kişi şu anda AKP'de milletvekili. Bu kişi CHP'den biri olsaydı, mesele bir ilçe başkanı olsaydı, hükümet yaygarayı koparırdı."
'GÜNAH İŞLEMENİN ÖZGÜRLÜĞÜ MÜ OLUR'
AK Parti'ye gönül verenlere değil, onun başındakilere, yönetenlere bütün bunları söylediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Kul hakkı yiyen sen, milletin çocuğunu işsiz bırakan sen. Bunların bir milletvekili çıktı, 'Bizim günah işleme özgürlüğümüzü elimizden aldınız' diyordu. Böyle bir laf millete söylenir mi? Yahu günah işlemenin özgürlüğü mü olur Allah aşkına. Dese ki 'Biz demokrasiyi savunuyoruz, onu elimizden aldılar' dese eyvallah. Bu hiçbir dinde, inançta yoktur. Günah işlemenin özgürlüğü olmaz. 'Biz malı götürüyoruz niye müsaade etmiyorsunuz' diyorlar. Biz halkın partisi olduğumuz sürece bunların bütün kirliliklerini meydan meydan gezip halkıma anlatacağım. Bir ülkede siyasetçi zenginleşiyorsa, halk fakirleşiyordur. Bunların geldiği nokta bu."
'HALKIN İKTİDARI İÇİN ADRES BELLİ'
Yaşanan yolsuzlukları kendisinin anlatırken sıkıldığını ama çalanların sıkılmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Yeni bir Türkiyeyi ayağa kaldıracağız. Yeni bir siyaset anlayışını egemen kılmak istiyoruz. Hangi partiden olursa olsun. Geçmişte MHP'den DYP'den, Anavatan'dan, hata iktidara oy veren Adalet ve Kalkınma Partili her yurttaşıma sesleniyorum. Sen kul hakkı yemeyen bir siyaset mi istiyorsun. Toplanan her kuruşun hesabının vatandaşa verildiği bir siyaset mi istiyorsun, herkesin işi, aşı olsun. Toplum mutlu olsun bunu mu istiyorsun. Her yerde barış olsun, işsizlik olmasın, herkesin işi aşı olsun, çiftçinin ürettiği her ürünün karşılığını alsın. Emekli kardeşim 'Aldığım aylıkla geçinemiyorum daha yüksek aylık mı istiyorum' diyorsun. Yer belli, adres belli. Ayın 30'u geliyor. Kol kola gireceği barış, huzur, birlik içinde sandığa gideceğiz. Haramilerin iktidarını yıkıp halkın iktidarını kurmak için."
'BALIK BAŞTAN KOKAR'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen telefon görüşmelerinin içeriğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Dünyanın hangi ülkesinde bir başbakanın oğlunun evinde 1 milyar dolar olur?" diye sordu. Kılıçdaroğlu, mitinge katılanlara, "Bu para helal para mı haram para mı?" diye sordu. Partililerin 'Hayır' cevabı üzerine de "Haram para olduğunu ben de biliyorum" dedi.
"Helale mi harama mı oy vereceksiniz" diye soran Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan hakkında da bir fezleke hazırlanması için namuslu, yürekli, vatansever, düzgün, kul hakkından yana olan cumhuriyet ilkelerine bağlı bir savcı beklediğini tekrarladı.
Başbakan'ın yaşananları "İftira" olarak nitelediğini, ama iftiranın hesabını sormak yerine her fırsatta "Bunları paralel yaptı" söylemini kullandığını dile getiren Kılıçdaroğlu, MİT'in aylar önce Başbakan Erdoğan'a, yolsuzluk operasyonunda gözaltını alınana Rıza Sarraf ile ilgili 3 sayfalık rapor sunduğunu ifade etti. O raporda , Sarraf'ın bakanlarla ilişkisinin olduğu ve bunun kendisine zarar verebileceğinin belirtildiğini anlatan Kılıçdaroğlu buna rağmen bir şey yapmadığını hatırlatarak, "Balık baştan kokar" diye konuştu.
'HEPSİ BİZİM EVLADIMIZ'
Manisa'da bir öğrencinin çantasında polis araması sırasında hırsız var pankartı çıktığını söyleyen Kılıçdaroğlu, aramayı yapan polislerin pankartta Erdoğan ismi bulunmamasına rağmen bunu 'Sen başbakana hakaret ediyorsun' şeklinde algıladıklarını belirterek şöyle dedi:
"Ben o polis kardeşime sesleniyorum, onun hırsızlığı artık devlet sırrı olmaktan çıkmıştır. Bütün dünya biliyor zaten onun ne mal olduğunu. Buradan AKP'ye oy verenlere sesleniyorum. Hükümete eleştiriyorum ama bunları üstünüze almayın. Siz kul hakkı yemiyorsunuz, doğru insanlarsınız, vatanseversiniz, demokrasiyi seviyorsunuz buna da inanıyorum. Ama kul hakkı yiyenleri eleştireceğiz. Halka hesap vermeyenleri eleştireceğiz. Ülkeyi ayrıştıranları eleştireceğiz. Geçen hafta 3 çocuğumuz hayatını kaybetti. Birisi Berkin, birisi Burak Can, birisi polis arkadaşımız Ahmet'ti. Üçü de bizim çocuğumuz, bizim evladmız. Allah kimseye evlat acısı vermesin. 3 çocuğumuz için de Allah rahmet eylesin dedik, ailelerine baş sağlığı diledik. Ama o ne yapıyor Tam tersini yapıyor. Ayrıştırıyor. 15 yaşındaki bir çocuk miting meydanlarında yuhalatılır mı Allah aşkına. Allah'ın rahmetine kavuşan bir çocuk. Nasıl yapabiliyorsunuz bunu. Bunu yapan insanda vicdan, ahlak olur mu?"
Mitingin sonunda partisinin Sivas Belediye Başkan Adayı Gülümser Heper'i tanıtan Kılıçdaroğlu, 30 Mart seçimleri için oy istedi. Kılıçdaroğlu mitngin ardından özel uçak ile kentten ayrıldı.
Halife YALÇINKAYA-Gökhan CEYLAN/SİVAS, ()

(EA/SS) (FOTOĞRAFLI)