ANKARA, () - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sağduyu çağrısında bulunarak, "Hükümetin insanları tahrik etmek için provokasyonlara başvuracağını yurttaşlarımın bilmesini isterim. En son taziyeye giden vatandaşımızın bir polis kurşunuyla öldüğünü öğrendik. Yüzü maskeli, eli silahlı insanlardan kaçının. Bu provokasyonlara karşı her yurttaşımın dikkatli olmasını istiyorum. Hükümet yapıyor bu provokasyonları. Herkesin dikkatli olması gerekir" dedi.
CHP Lideri Kılıçdaroğlu bu sabah Ankara'da, Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin görüş alışverişinde bulunmak için Türkiye Kamu Sen'i ziyaret etti. Cumhurbaşkanı adayı kriterleri konusunda Kamu Sen ile aynı görüşte olduklarını belirten Kılıçdaroğlu, "Sevgiden, barıştan yana, kamplaşmaya karşı herkesi kucaklayan, geçmişi temiz toplumun rahatlıkla bu benim cumhurbaşkanım olabilir dediği bir aday olmalı" dedi. 
Soma maden kazasından sonra siyasal sorumluluğun alınmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Soma faciasında, şu ana kadara hiçbir siyasal sorumlu ortaya çıkmış değil. Hiç kimsenin bunu unutmaması gerekir. Size yardım yapacağız deniliyor. Yapacağınız hiç bir yardım, onların babalarını geri getirmez. Birisinin cesaretle kalkıp siyasal sorumluluk üstlenmeli. Türkiye artık bu çıtayı aşmak zorunda. 301 işçi öldü. E onlara ev vereceğiz deniliyor. İnsan hayatı bu kadar ucuz değil. Olmamalı. Bir siyasal sorumlu bekliyoruz" diye konuştu.
"BAŞBAKAN'IN SOMALILARDAN VE BÜTÜN TÜRKİYE'DEN ÖZÜR DİLEMESİ GEREKİYOR"
Kılıçdaroğlu, "Daha da önemlisi kendi vatandaşını tokatlayan bir başbakanın olduğu bir ülkede huzur olmaz. Başbakan'ın çıkıp o vatandaştan Somalılardan ve bütün Türkiye'den özür dilemesi gerekiyor. Kendi vatandaşını en acılı gününde tokatlayan bir Başbakan olabilir mi? Cumhurbaşkanlığı süreci çok önemli. Diğer meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile görüşeceğiz. Olabildiğince herkesin görüşlerine uygun sağlıklı, tutarlı bir politika izlemek istiyoruz" dedi.
"HÜKÜMET YAPIYOR BU PROVOKASYONLARI"
Sağduyu çağrısında bulunan Kılıçdaroğlu, "Hükümetin insanları tahrik etmek için provokasyonlara başvuracağını bütün yurttaşlarımın bilmesini isterim. En son taziyeye giden vatandaşımızın bir polis kurşunu ile öldüğünü öğrendik. Bu çok önemli bir gelişme. Bu işin birinci cephesi, ikinci cephesi yüzü maskeli eli silahlı insanlardan kaçının bunlar provokasyon yapıyorlar. Biz kendi ülkemizde kendi insanımıza karşı yüzünü gizleyip elinde tüfeklerle başka öldürücü aletlerle gezenleri istemiyoruz. Biz ülkemizde huzur istiyoruz. Bu provokasyonlara karşı her yurttaşımın dikkatli olmasını istiyorum. Hükümet yapıyor bu provokasyonları. Dolayısıyla bu konuda hiç kimse hükümetin provokasyonlarına, oyunlarına gelmemeli. Herkesin dikkatli olması gerekir" açıklamasında bulundu.
"GEZİ EYLEMLERİ NEDENİYLE BİR RAYA GELİRLERSE GELSİNLER KIYAMET KOPMAZ Kİ"
Kılıçdaroğlu, "Hükümete çağrım da şu; Gencecik çocuklarımızı toma ile biber gazı, polis copu ile dövmeyin. Yazık günah bu çocukların hepsi bizim çocuklarımız. Ayrım yapmayalım. Gösteri yapacaklarsa bırakın gösterilerini yapsınlar. Ellerinde kitap, karanfil başka bir şey yok zaten ellerinde. Anayasada özel düzenleme var. Toplantı ve gösteri yürüyüşleri izinsiz yapabilir diye. Evrensel bir hukuk kuralı. Gösterisini yapsın ne olacak yani. Polise karanfil verecek versin suç değil ki. Şiddete başvurularsa o ayrı. Şiddeti istemeyiz. Demokratik ülkelerde nasıl gösteriler yapılıyorsa öyle yapılsın. Gezi eylemleri nedeniyle bir raya gelirlerse gelsinler ne olacak kıyamet kopmaz ki, bu ülkede" diye konuştu.
Dün havaalanında bekletilmesine ilişkin soru üzerine ise Kılıçdaroğlu, "Özel bir değerlendirmem yok. Ama Türk Hava Yolları gibi markanın bu konuma düşmesini içime sindiremedim" dedi.

(HT/SS) (FOTOĞRAFLI)