CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin Gazze konusunda boş boş konuştuğunu belirtti, İsrail'le tüm askeri ve ticari ilişkinin kesilmesi gerektiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanlığı seçimi il ziyaretleri kapsamında Afyonkarahisar'ı ziyaret eden Kemal Kılıçdaroğlu, özel uçakla geldiği askeri havalimanında partililerin yanı sıra, Demokrat Parti İl Başkanı Gürcan Şensoy, MHP İl Genel Meclis Üyesi Haydar Serdaroğlu, BBP'liler tarafından karşılandı. Kılıçdaroğlu, havalimanı yolu güzergahındaki Fuar Pazar Alanı'nda esnafı ziyaret etti. Esnaf ve vatandaşla sohbet eden Kılıçdaroğlu, fotoğraf çektirme taleplerini geri çevirmedi. Bir vatandaşın, "Bankalardan hacizlerim var. Hükümet çocuk yapın deyip diyor. Çocuk yapınca da kurtulamıyoruz hacizlerden. 6 çocuğum var geçinemiyorum" sözlerini tebessümle dinleyen Kılıçdaroğlu, "Bunlara güvenilip çocuk mu yapılır?" diyerek güldü.
Pazar yerinin ardından CHP İl Başkanlığı'nı ziyaret eden Kemal Kılıçdaroğlu, parti girişinde izdihamla karşılandı. Kendini karşılayanlar arasındaki bir partilinin çocuğunun elini öpen Kılıçdaroğlu, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Polise yönelik sahurda yapılan 'paralel baskın'ın saat ve yapılma şeklini eleştiren Kılıçdaroğlu, "Eğer adalet denilen bir kavrama ve hukukun üstünlüğüne inanıyorsak sabahın 5'inde, 6'sında insanların evlerine baskın düzenlememeliyiz. Sabahın 5'inde, 6'sında insanların evlerine baskın yapmayı çoluğunun, çocuğunun önünde kelepçelenmeyi doğru bulmuyoruz. Bu ülkede suç işleme özgürlüğü yoktur. Varsa herhangi bir kişinin suçu, hukuk kuralları çerçevesinde yargılanması da onun en doğal hakkıdır. Kin duygusu ile intikam duygusu ile bir dava görülmez. Bu operasyonlar 17 Aralık ve 25 Aralık rüşvet olaylarını kapatmaya yönelik bir hamle ise bu doğru değil. O yolsuzlukların hesabının verilmesi lazım" diye konuştu.
BAŞBAKAN'IN TALİMATINA GÖRE YAPILIYORSA ADALETİ YARALAR
Operasyonların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yapıldığını öne süren Kemal Kılıçdaroğlu, "İçlerinde suç işleyen olabilir mi, olabilir. Elimizde veri yok, done yok, bir şey yok savcının elinde varsa bilmiyorum. Ama kamu görevlisini siz davet edersiniz, ifadesini alırsınız gerekiyorsa eğer tutuklamak, mahkemeye sevk edersiniz. Bu tür operasyonlar Başbakanın talimatına göre yapılıyorsa bunlar siyasi operasyonlardır ve toplumdaki adalet duygusunu büyük ölçüde yaralar" dedi.
Kılıçdaroğlu, operasyonların talimatının Başbakan'dan geldiğine yönelik bilginin kaynağının sorulması üzerine, şu karşılığı verdi:
"E kendisi söylüyor. 'Yaygınlaşabilir' diyor, nereden biliyor? Ben söylüyor muyum, söylemiyorum. Herhangi bir vatandaş söylüyor mu? Hakim söylüyor mu? Söylemiyor. Savcı söylüyor mu? Söylemiyor. Ama Erdoğan söylüyor. Nereden biliyor? Daha önceki Balyoz operasyonu, Ergenekon operasyonları da Erdoğan'ın talimatları üzerine yapılmıştır. Tutuklanacak kişileri de Erdoğan belirlemiştir. O davanın savcılığından şimdi bu davanın savcılığına soyunuyor. Oradaki tavrımız neyse buradaki tavrımız da aynıdır."
'HÜKÜMET İKİ YÜZLÜ'
Gazze konusunda hükümetin iki yüzlü politika izlediğini savunan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
"Türkiye'de bağırıp çağırıyor, şu oldu bu oldu diye. O zaman gereğini yap. Şimdi vatandaşın tepkisini ben anlarım, vatandaş Cuma namazından çıkar Filistin'i protesto eder, İsrail'i protesto eder, bunu anlarım. CHP Gençlik Kolları çıkar İsrail'i protesto etmek amacıyla sokaklara çıkar. Başka bir partinin gençlik kolları yine çıkar protesto eder. Şimdi bunları halk yapar, ama hükümet konuşmaz. Hükümet icraat organıdır. Siz İsrail'le ilişkilerinizi bozmak istiyor musunuz? Ya da oradaki olayları protesto ediyorsunuz, konuşuyorsunuz, gereğini yapmak mı istiyorsunuz? Yolu çok basit. Kürecik'teki radar istasyonunu kapatırsınız. O radar istasyonundan sürekli İsrail'e bilgi gidiyor. 'Kapatın' diyoruz. 'NATO'nun' diyorlar. Oysa NATO'nun değil, herkes biliyor. Erdoğan'ın çocukları habire İsrail'le ticari ilişkilerini geliştiriyor. Niye kesmiyorsunuz. Kesmiyoruz. Askeri ilişkiler. Kesiyor mu kesmiyor. Ne yapıyor, sadece konuşuyor. Halkı kandırmak için. Halkın bu gerçekleri bilmesi lazım."
HÜKÜMET BOŞ BOŞ KONUŞUYOR
Hükümeti Gazze konusunda boş boş konuşmakla suçlayan Kemal Kılıçdaroğlu, İsrail'le ekonomik ve ticari ilişkilerin durdurulmasını istedi. Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"CHP'li milletvekilleri Filistin'e gitmek için Mısır Büyükelçiliği'ne başvurdu. Mısır üzerinden Gazze'ye gitmek istiyoruz. Gazze'deki olayları yerinde görmek istiyoruz. Eğer yardımsa biz Gazze'ye yardım da götürmeye hazırız. Biz İsrail'le ilişkilerimizi Gazze olayları devam ettiği sürece askıya almak zorundayız. Venezuela yapıyor da Türkiye niye yapmıyor. Kişisel çıkarları var. Kişisel çıkarlar üzerine inşa ediyorlar. Erdoğan'ın Gazze olaylarını bu kadar protesto etmesi ya da sert söylemler söylemesinin temelinde, cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Cumhurbaşkanlığı seçimleri olmasaydı hiç bir şey olmazdı. Bakın Musul'da 49 yurttaşımız rehin. Bir şey söylüyor mu? Hayır. Hükümetin yaptığı bir şey var. 3 gün yas ilan etti, o kadar. Zaten millet yasta. Hükümet gereğini yerine getirmek yerine sadece boş boş konuşuyor."
Afyonkarahisar'daki cephanelik patlamasında kendisine yazılan müzekkereye cevap alınamadığına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, "Patlamayla ilgili kaygılarımızı, kuşkularımızı dile getirdim. Orada mağdur olan, şehit olan insanlar var. Onların haklarının savunulması lazım. Ama ne yaptılar, aldılar davayı buradan Eskişehir'e götürdüler. Olayın ne olduğu dahi şu ana kadar açıklığa kavuşturulamadı. Devletin elindeki bilgi ve belgeleri yargıya intikal ettirmesi gerekiyor." diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, daha sonra uçakla Isparta'ya hareket etti.

FOTOĞRAFLI